Diversen

Diversen: Uitgebreide terugblik, feiten, cijfers en video kartseizoen 2008 (lang)


In oktober werd de allerlaatste NK van de NAB/NFK verreden. In Genk stonden nog één maal alle klassen aan de start. Positief was het aantal inschrijvingen; over de 150. Negatief was het feit dat er geen speaker aanwezig was. Voor veel rijders een domper.

Peter Hoevenaars, een van de snelste Rotax Junioren rijders dit seizoen, maakte bekend de overstap te maken naar PCR met de ondersteuning van Cees Vos. Lang heeft deze overstap niet geduurd, na het Wereld Kampioenschap Rotax Max in La Conca maakte Hoevenaars bekend de overstap te maken naar Keijzer Racing en met Maxter motoren uit te komen in de KF3.

Nyck de Vries kon na zijn Duitse titel ook de WSK KF3 titel op zijn CV bijschrijven. Het jonge talent won in het Spaanse Zuerra tijdens de slotwedstrijd van de WSK International Series.

9

Hannes van Asseldonk maakte midden november aan Autosport.nl bekend de overstap te maken naar de KZ2 klasse, uitkomende voor AVG Racing. Van Asseldonk heeft dit jaar meer dan bewezen over een groot talent te beschikken en imponeerde in zijn eerste serieuze kartseizoen. Met een vierde positie op het Wereld Kampioenschap verlaat Van Asseldonk de Rotax Max als beste Nederlander van 2008 in zijn klasse en zal hij volgend jaar uitkomen in de geschakelde top categorie van de kartsport.

Begin november berichte de CIK-FIA over een zeldzaam doping geval in de kartsport. Flavio Camponeschi raakte als gevolg van sporen van cannabis in zijn lichaam zijn World Cup KF2 overwinning kwijt. De door Mclaren ondersteunde coureur Oliver Rowland werd hiermee de nieuwe World Cup winnaar.

10

Eind november werd op spectaculaire wijze afgesloten met de laatste internationale wedstrijd van het jaar. Ruim 200 rijders uit 50 landen kwamen samen in La Conca voor de Rotax World Finals. Voor Team Holland gold maar één kernwoord; net niet. Op een honderdste seconden zag Hannes van Asseldonk een derde positie aan zich voorbij gaan. Kay van Kemenade reed een fenomenale finale en kwam vanaf een 15de positie tot de leiding, maar vloog samen met Toni Alarcon van de baan af. Maik Barten stond al op het podium, had zijn beker al in ontvangst mogen nemen maar dit werd hem later allemaal ontdaan als gevolg van een straf. Maik kwam bij de start enkele centimeters over de witte lijn.. Gelukkig was er ook succes. Dennis Kroes werd Wereld Kampion inde DD2 Master klasse en Nederland behaalde al met al een tweede positie in de Nations Cup.

11

November was tevens de maand waarin een groot aantal karters proefde aan een andere tak van de autosport, de Formule Ford. Na meerdere initiatieven vanuit de Formule Ford Club Holland, ACS Racing en Bas Kuppenveld maakte onder andere de winnaars van de Kart2Car Challenge hun debuut in de Formule auto. Beitske Visser maakte ook haar ronden over het Circuitpark Zandvoort en liet een verpletterende indruk achter. De dochter van oud coureur en BMW dealer Klaas Visser zal komend jaar voornamelijk als training gebruiken in de kampioenschaps auto van Simon Knap vanwege haar te jonge leeftijd. Voormalig Rotax Wereld Kampioen Luuk Glansdorp maakte zijn rentree in de Formule auto’s, en zal komend jaar uitkomen voor GEVA Racing.

In de terugblik van vorig jaar werd terug geblikt op het verdwijnen van maar liefst drie kartbanen in Nederland in 2007. Gelukkig is hierover in deze terugblik positiever nieuws te vermelden. In Venray is de aanleg van een nieuwe kartbaan gestart, enkele honderden meters verwijderd van de oude locatie. Op lange termijn wordt ook in Almere flink aan de weg getimmerd. De Gemeente staat open voor een kartbaan, er is een organisatie, er is budget, nu nog wachten op de goedkeurig van het Rijk.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet