Diversen

Diversen: Uitgebreide terugblik, feiten, cijfers en video kartseizoen 2008 (lang)


Begin juni viel definitief het doek voor Kartbaan Amsterdam. We hebben veel aandacht besteed aan de verdwijning van het circuit, de foto’s van het opbreken van het asfalt deed net zoals de rest van kart-minded Nederland ook ons pijn in het hart.

Begin juli vond de derde en laatste ronde plaats van de zeer succesvolle nieuwe BNL Karting Serie. Onder prachtige omstandigheden en mooie races vond een waardige afsluiting plaats van een goed opgezet kampioenschap door Boy Pijls. Helaas kreeg de afsluiting ook een negatieve kant, Yard Pex verloor zijn licentie voor een duur van drie maanden als gevolg van een incident met Bas Lammers.

De KF2/ KF3 kwalificaties, verdeeld over drie regio’s in Europa, leverde dit jaar maar liefst vier gekwalificeerde Nederlanders eind juli. Wim Dijkman, Nyck de Vries, Tim van Laarhoven en Ruben van Kampen zouden later aan de KF Euro finals deelnemen. Door pech kon deze kwalificatie niet worden omgezet in mooie resultaten, met in het bijzonder Nyck de Vries die zijn eerste echte tegenvaller te verwerken kreeg.

6

Rond de zomer kwamen de koppelingen van de KF motoren in opspraak. Grote fabrikanten zochten het grijze gebied op in het reglement om het aangrijppunt te veranderen en zo met een hoger toerental sneller uit vooral krappe bochten te komen. De CIK-FIA kondigde maatregelen aan.

In het begin van de ‘zomerstop’ vond de derde ronde van de RMEC plaats op een nieuwe locatie, Sosnova in Tsjechië. Een circuit waar in eerste instantie nogal sceptisch over geoordeeld werd. Het werd een zwaar weekend voor de aanwezige Nederlanders, waaronder voor Jack Swinkels die zijn zoveelste pechvolle weekend kende dit jaar. Wij wensen Swinkels voor 2009 meer geluk, de successen komen dan vanzelf.

7

Keijzer Racing kende een goed weekend in augustus in Hahn. De inzet van Willem-Jan Keijzer en zijn coureurs werden beloond, Jack te Braak en Nyck de Vries grepen met overmacht de titel in respectievelijk het KF1 en KF3 Duits Kampioenschap.

In het laatste weekend van september vond de vierde en laatste Rotax Max Euro Challenge plaats in Genk. Mats van den Brand bewees nog steeds snel te zijn en won na een pechvol seizoen. Roy Bakker kende een succesvol Europees debuut in de DD2 klasse, Roy werd vierde en noteerde de snelste raceronde in de finale. Helaas werden de Nederlandse succes overschaduwd door een mega klapper van Danny Vroegindeweij. Danny werd met spoed afgevoerd naar het ziekenhuis en bleek daar onder andere een beschadigde lever te hebben. Tijdens de eerste Chrono Wintercup in december maakte Danny eerder dan verwacht een voorzichtige rentree in de sport, gemotiveerder dan ooit.

8
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet