Diversen

Internationaal: Nederlanders worstelen in de regen, Barten tweede (lang)

Vandaag stonden de eerste twee sessies series op het programma. 216 rijders uit 50 landen en 5 continenten deden vandaag een poging om zich te plaatsen voor de finals van zondag. Het bleek een lastige dag. In de ochtend was het circuit drogende, later op de middag kwam het met bakken uit de hemel. Het verging de Nederlanders wisselend. Beuvink en Kroes kende pech, Joey van Splunteren, Indy Dontje en Hannes van Asseldonk gingen erg hard maar maakte fouten en Peter Hoevenaars moest elke serie van achteren aanvangen. Toch zijn de kansen nog positief gezind. Maik Barten was de best presterende Nederlander met een respectievelijke 4de en 2de positie. Voor de Belgen verliep het over het algemeen voorspoedig. Jewell en Lahaye waren veel voorin te vinden, alleen Michael Cool zal morgen moeten herkansen.

Opvallend was het aantal startcrashes in de eerste bocht. Natuurlijk waren de omstandigheden lastig, maar het is de vraag in hoeverre deze crashes voorkomen hadden kunnen worden door of de organisatie of de kwaliteiten van de rijders zelf. Autosport.nl deed vandaag live verslag vanaf het circuit;

va_1

Groep A-B Junioren
Axel van de Burgt, Kay van Kemenade, Dylan Lahaye (B)

10.55 - De eerste race verliep spectaculair. Hoewel het droog is en de zon zo nu en dan doorbreekt, is het nog steeds erg glad op het circuit, er werd daarom gestart op regenbanden. De start liep uit op een drama voor de Nederlanders. Een grote crash zorgde ervoor dat zowel van de Burgt als van Kemenade ver terug vielen. De van pole gestarte Dylan Lahaye hield zich nog goed staande, maar werd op brute wijze eraf getikt in de tweede ronde. Hierna consolideerde de wedstrijd zich snel en kon de Argentijn Facundo Chapur nipt winnen voor Aavo Talvar. Kay van Kemenade reed een goede wedstrijd, vooral aan het einde van het rechte stuk vond hij een zeer snelle lijn en wist zo op te klimmen naar een 17de positie. Van de Burgt kwam als 23ste over de streep.

va_6

Groep C-D Junioren
Milan Dontje, Peter Hoevenaars, Vincent Jewell (B)

11.50 - Chaos tijdens de start van de tweede serie legde de race stil. Phil de la O vloog als gevolgd van een grote startcrash in de eerste bocht hard over de kop, het zag er niet goed uit, maar de Amerikaan kon zelf opstaan en lijkt in orde.

De tweede start verliep beter, maar niet vlekkeloos. De als tweede gestarte Belg Vincent Jewell heeft het lastig in de drukte voorin, maar kwam goed mee met de kopgroep. Peter Hoevenaars kon beginnen aan een opmars en slaagde met een uiteindelijke 19de positie hier redelijk in. Milan Dontje kende een goede wedstrijd en kwam als elfde over de streep. Vincent Jewell moest twee ronden voor het einde het circuit verlaten door het ontbreken van een zij-bak, Josua Demaio won.

va_3
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet