Diversen

4-takt: Verslag derde ronde NK 4- takt Sprint Emsbüren (lang)

Voor alweer de derde ronde van het Nederlands Kampioenschap 4-takt sprint was het hele SEP circus afgereisd naar Duitsland. Dat de eerste rijders ( en ouders) al op donderdag aangekomen waren in Emsbüren kan mogelijk wat te maken hebben met de werkelijk geweldige stube die zich boven het circuit bevond.

Tekst/ foto’s: Montfoort

86 rijders in totaal aan de start. Zoveel rijders zelfs dat op het naastliggende industrieterrein busjes, personenauto’s en campers geparkeerd stonden. De zaterdag was het mooiste weer van de wereld de zondag begon nat. Niet overdreven nat, maar voldoende om de regenbanden uit de karts te halen. Na de verplichte veiligheidskeuring en administratieve perikelen mochten de Cadet Kids en de Rookies de spits afbijten.

Rookies/ Cadet Kids
Met 23 rijders toch weer een heel veld. Zeker als je weet dat aan het einde van het seizoen een behoorlijk groot aantal rijders de overstap heeft gemaakt naar andere klassen, hetzij de opvolgende klasse in de 4 takt, of in de 2 takt. Nick Duncker heeft gunstig geloot en pakt in de eerste ronde direct de kop. Sam Kuitert zet de achtervolging in en maakt het Duncker erg moeilijk. Vlak daarachter zitten Adam de Vries en Koen de Meester in gevecht met Job Mooren. De eerste Rookie is Gijs Busser die zich brutaal op de zesde plaats heeft gezet. De strijd gaat over en weer en Duncker probeert wanhopig los te komen van zijn achtervolgers. Uiteindelijk slaat Sam Kuitert toe in de vijftiende ronde en zet hem voorbij Duncker. Hij behoudt de positie en wordt eerste. Duncker vlak erachter op een tweede plaats. Samen hebben ze een behoorlijk gat geslagen naar de nummer drie, Adam de Vries. Bij de Rookies overheerst Busser het veld. Bijna 10 seconden heeft hij op de nummer twee, Jeffrey van Diggelen. Jeffrey moet rijden voor wat hij waard is, want Michael den Herder zit hem op de hielen. Den Herder finisht als derde, daarachter is het Dylan Huiskens die de rest van de achtervolgers aanvoert.

1

In de tweede manche is de startopstelling omgekeerd. Dat betekent dat de snelle mannen uit de eerste manche nu door het hele veld heen moeten. Dat lukt ze aardig. De volledige top vier zit al aan een touwtje achter elkaar aan. Slechts aan het einde van de manche ziet Sam Kuitert een kleine mogelijkheid om een klein gaatje te slaan naar de achtervolgers. Hij wint de tweede manche, op korte afstand gevolgd door zijn achtervolgers die binnen een halve seconde van elkaar finishen. Snelste van de achtervolgers is Adam de Vries. Derde wordt Nick Duncker, vlak voor Sander Jensch.

Bij de rookies moet Busser weer alles uit de kast halen om door het hele veld heen naar voren te rijden. Het lukt bijna. Hij moet aan het einde van de manche zijn meerdere erkennen in Huub Delnoij die de manche overtuigend wint. Tweede dus Gijs Busser op een ruime vijf seconden achterstand. Derde wordt Michael den Herder die hiermee zijn prestatie uit de eerste manche herhaald. Het wordt op het eind nog wel spannend als Delano Warbie toch wel erg dichtbij komt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet