Diversen

4-takt: Verslag tweede Kings of Karting in Belgische Ardennen

Een prachtig weekend in de Belgische Ardennen. Dit keer had het NK de Kings of Karting wel een heel bijzonder tintje. Op het grote circuit van Spa-Francorchamps werd de 1000km van Spa verreden. Mooie auto’s kwamen regelmatig met veel racegeluid voorbij. Onder het genot van deze mooie racegeluiden werd op het kartcircuit de 2e wedstrijd van het NK de Kings of Karting verreden, de 6 Uren van Spa.

Tekst: PR

Doordat de temperaturen al vroeg in ochtend vrij hoog waren zijn wij door de dienstdoende arts geadviseerd om de maximale rijtijd van deze wedstrijd te beperken tot het minimale. Dit om o.a uitdroging te voorkomen. In overleg met de sportcommissarissen is besloten geen loting te doen voor de maximale rijtijd, maar deze vast te stellen op 45 minuten. Dat werd niet door iedereen op prijs gesteld, maar wij moeten aan de veiligheid van alle rijders denken en wij hebben met iedereen het beste voor. Voorkomen is beter dan genezen.

In de kwalificatie was 3K het snelste team in de SuperPro Klasse. In de Pro klasse ging de poll naar C2N/Telematch. Na de start ging het mis met o.a. HIK/vd Helm, Double U, C2N Telematch en van der Helm 2. Hierdoor schoof RAEK Racing gestart vanaf een negende plaats, door naar een vierde plaats. 3K, Koene Racing en Sparerib Express reden daar enkele seconde voor en hielden hun posities tot aan de eerste pitstops. In de loop van het eerste uur bleven RAEK Racing, C2N/Telematch, Kombikart Ekart en Racemates.nl in gevecht om plaats vier waardoor de drie vooraan snel uit konden lopen.

Helaas sloeg na 1 uur en 8 minuten het noodlot toe en kwam de rode vlag in de race. Reden: een benzinepomp die weigerde benzine te geven. Het probleem zat hem in de benzineslang en mondstuk. Na enige tijd was het probleem opgelost en kon er weer getankt worden. Besloten werd dat iedereen de gelegenheid kreeg om te tanken en een rijderswissel te maken. Doordat ook de stindtijd voor iedereen weer opnieuw begon bestaat de wedstrijd uit twee races.

Bij de start van Race 2 wist een groep van vijf teams weg te rijden van de rest. Aan kop 3K, gevolgd door Koene Racing, SpareRib Express, Sonic Shadow en Kombikart Ekart, met vlak daarachter Racemates.nl en C2N/ Telematch. Zij waren tevens de nummer één en twee in de Pro Klasse. De derde plaats in de Pro klasse en tiende algemeen was het H.S.R. team. Door mechanische problemen zakte het RAEK Racing team in het eerste uur terug naar een achtste plaats. Na 3 uur rijden was het Koene Racing die de leiding weer had overgenomen van 3K, allebei met 3 pitstops achter hun naam. Racemates.nl, vierde algemeen, lag aan kop in de Pro klasse, met Toekan op plaats twee. C2N Telematch op plaats drie hadden bij het tanken een verkeerde keuze gemaakt en kwam in de rij te staan voor het tanken, waardoor de kans op een overwinning in de Pro klasse verloren was.
RAEK Racing was weer opgeklommen naar plaats vijf Ten kosten van o.a. Kombikart Ekart, die door overschrijding van de rijtijd een ronde verloren was.

En zo komt er uiteindelijk na veel gevechten op de baan een winnaar uit de bus. Race 1 en Race 2 worden bij elkaar opgeteld. Helaas bleek tijdens de nacontrole de motoren van 3K niet conform het reglement te zijn en worden zij uit de uitslag van de 6 Uren van Spa gehaald. Ook Hesselink Endurance Racing wordt uit de uitslag gehaald doordat zij hun motoren niet ter keuring wilde afstaan.

Winnaars van de 6 uren van Spa:
Superpro
1 Koene Racing
2 SpareRib Express
3 Sonic Shadow

Pro
1 Racemates.nl
2 C2N/Telematch
3 Toekan

Volledige uitslagen per uur en pittijden kun je vinden op www.raceresults.nu. Tussenstand op www.kartingevents.nl

De volgende wedstrijd uit het NK de Kings of Karting is op 15 juni aanstaande op de kartbaan in Emsburen. 25 mei aanstaande op de kartbaan in Emsburen de 3e wedstrijd van het NK 4-takt Sprint.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet