CIKFIA

Internationaal: Bas Lammers fenomenaal op CIK-FIA EK Angerville!

ek_cik2.jpg

De eerste ronde voor het Europees Kampioenschap KF1, KZ1 en KZ2 zit erop. De door de Nederlanders behaalde resultaten in de KZ2 klasse zijn wellicht iets onder het verwachtingspatroon, maar Bas Lammers hield met een overwinning in Race 2 de eer meer dan hoog in de KZ1 klasse. Jack te Braak zag een podium aan zich voorbij gaan door een straf van 10 seconden.

Tekst: Ewoud Frielink
Foto's: CIK-FIA

KF1 – Straf voor Te Braak
Voor Jack te Braak lagen de kansen op een eerste Europese KF1 overwinning nog open tijdens de start van de eerste manche. Te Braak benutte deze kans tijdens de openingsfase van de eerste wedstrijd maar moest deze toch als tweede afsluiten. Een straf van 10 seconden wierp de rijder uit het Keijzer Racing team echter terug naar een elfde positie. Arnaud Kozlinski won, Gary Catt profiteerde en werd tweede. Ramon Kuipers sloot de eerste wedstrijd als 21ste af. Voor de tweede race waren de podium kansen vergeven voor te Braak, maar met een vijfde positie werd de schade beperkt gehouden. Gary Catt won deze manche voor Armand Convers. Yannick de Brabander kende een problematische dag, een 17de positie in Race 1 en pech in Race 2 zorgde voor een teleurstellende opening van het EK.

ek_cik3

KZ2 – Net geen podium voor Kevin Jansen
Jack Hawkswort kwam als eerste uit de series, weke voor een deel nog vandaag plaats vonden. Tony Lavanant eindigde als tweede, beste Nederlander was Kevin Jansen die zijn Energy naar een keurige 6de plaats stuurde. Kevin Leijtens was de tweede Nederlander in de top 10 met een negende positie. Onder andere Bart Kramer en Joey Hanssen klasseerde zich niet voor de finales.

De Brit Hawkswort leek de eerste zege op zijn naam te kunnen schrijven, maar een straf van 10 seconden wierp hem ver terug. Kevin Jansen verbeterde zich nog van een plek en profiteerde met een uiteindelijk vierde positie in de eerste race door het terug vallen van Hawkswort. Kevin Leijtens werd 10de, Frank van der Windt eindigde keurig als 15de. De Fransman Tony Lavanant was de grootste profiteur van de straf van Hawksfort en won. In de tweede race waren de rollen omgedraaid. Joffrey Demanse won hier voor PDB rijder Hawkswort en Tony Lavanant. Ook in deze race eindigde Jansen met een vierde positie net naast het podium.

ek_cik1.jpg

KZ1 – Bas Lammers in één woord: fenomenaal
De uitgangspositie voor Lammers vandaag was een derde startpositie als resultaat van de series. Alesandro Manetti won deze overtuigend, Jonathan Thonon eindigde als tweede. Manetti moest in de openingsfase al snel de leidende positie overgeven aan de snelle Belg Thonon en even later passeerde ook Lammers de Italiaan. Manetti wist Lammers lang te volgen maar in de slotfase van de wedstrijd moest hij de wedstrijd staken. Thonon won op ruim 2 seconden van Lammers die op zijn beurt gevolgd werd door Roberto Toninelli.

De tweede wedstrijd ging geweldig van start voor de sympathieke Top Kart coureur. Lammers nam in de eerste ronde de leiding al over van Thonon en gaf deze nooit meer uit handen. Even zag het er zelfs naar uit dat Thonon met een derde plek genoegen moest nemen, daar de Fransman Thomas Mich serieus aanviel. Uiteindelijk won Lammers op 0,4 seconden van Thonon op zijn beurt op 5 seconden als tweede eindigde voor Mich. Danny Bleek reed zich in de eerste race naar een 15de plek, race 2 was goed voor een 10de positie.

Resultaten
KZ1
KZ2
KF1

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet