Diversen

4-takt: Eerste D4SF Wintercup, de weergoden hielpen een handje

winter_7

Zondag 9 december. De eerste wedstrijd van het Chrono Dutch Four Stroke Festival, de wintereditie. Na de zomerstop was de rijders tombola al weer aardig op gang gekomen. Diverse Cadet rijders overgestapt naar de Minimax, een enkele Mini Briggsrijder naar de WF junior en een paar WF junior rijders en een RK 1 rijder naar de VT 250 junioren. Dank zij de hulp van onder andere Hans Huiskamp van Alnone waren er toch weer een aantal nieuwe rijders in het Cadetveld ingeschreven zodat er toch weer een leuk startveld stond.


Tekst & foto's: Met dank aan Montfoort

De eerste wedstrijd werd verreden op het circuit van Berghem. Zaterdag was het al druk met trainende viertakten. Deze rijders waren vaak vol in gevecht met de trainende ICC rijders. De weersvoorspellingen waren niet mis. Veel regen werd voorspeld, zowel voor de zaterdag en de zondag. Deze slechte weersvoorspelling zorgde voor een wat lagere opkomst van met name de zuiderburen in de VT 250 klasse. De weergoden keken een naar beneden en besloten het kampioenschap te helpen met twee fantactisch mooie dagen. Zon, koud en een beetje wind.

Het winterkampioenschap zit wat anders in elkaar als het zomerkampioenschap. Is het in het zomerkampioenschap zo dat na de kwalificatie er drie manches gereden worden die samen het dagresultaat zijn, in de winter is de tijd met daglicht wat korter en is de race anders ingedeeld. De uitslag van de kwalificatie is de startopstelling voor de prefinale. De uitslag van de prefinale is de startopstelling voor de finale. De uitslag van de finale is het dagresultaat. Dit betekende dat alles neerkwam op de laatste manche.

winter_1
Winnaar Mini Briggs, Colin de Graauw

Cadet Kids, Rookies en de Mini Briggs klasse
Traditioneel beten de Rookies en de Cadet Kids de spits af. Het veld werd aangevuld met de Mini Briggs klasse, zodat er een veld van 19 rijders van start ging. De nodige afwezigen van het afgelopen kampioenschap. Sommigen hadden de overstap gemaakt naar de MiniMax klasse, anderen hadden een winterstop ingelast. Toch zes Cadets aan de start. Finn Kooiman zet de snelste tijd neer. Sam Kuitert, weet op korte afstand de tweede plaats op te eisen en de derde plek is voor Koen de Meester die Adam de Vries, Nick Duncker en Max Lieftink achter zich houdt.

In de prefinale is Finn Kooiman de hele wedstrijd zwaar in gevecht. Echter niet met een rijder uit zijn klasse, hij heeft gezelschap gekregen van Colin de Graauw , de MiniBriggsrijder. Adam de Vries doet goede zaken door op de finishlijn Koen de Meester nét achter zich te houden, Derde plek voor Koen de Meester dus. De finale gaat van start en weer is Kooiman weg, op weg naar zijn eerste dagoverwinning. Op respectabele afstand volgt Max Lieftink die een slechte kwalificatie en een matige prefinale omzet in een klinkende tweede plaats. Vlak achter Max Lieftink is het Sam Kuitert die beslag legt op de derde plek.

winter_2
Jordy Bens (startnummer 6) winnaar in Rookies klasse
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet