Diversen

Diversen: FIA verplicht speciale helm voor jonge rijders

Het FIA instituut heeft een baanbrekend project afgrond, waarbij een speciale helm is ontwikkeld voor voor jonge coureurs. In twee jaar ontwikkelde de FIA in samenwerking met Snell Memorial een helm voor rijders tussen de zeven en 11 jaar en 12 tot 16 jaar oud. In 2009 zal dit type helm verplicht worden gesteld tijdens wedstrijden van de FIA-CIK organisatie.

Tekst: Ewoud Frielink
Foto’s: FIA/ Michael Melis

Een aantal mensen in de helmen industrie vonden dat een helm voor een jonge coureur niet gewoon een kleine versie moet zijn van een volwassen helm. Dit was de basis voor het project van de FIA, die zich voor het eerst richte met een dergelijk project op de veiligheid van de uitrusting van jonge rijders.

snell_helmet

Het onderzoek naar de speciale helm voor jonge coureurs was behoorlijk omvangrijk. Een grote hoeveelheid data over de vorm en grote van de hoofden van kinderen en de veranderingen die in diverse leeftijdgroepen plaats vinden werden onderzocht.

“Dit project laat zien dat het FIA Instituut in staat is snel een dergelijk project uit te voeren. Het is niet alleen baan brekend, maar ook nog eens in een record tempo uitgevoerd. Belangrijk onderzoek werd uitgevoerd door project manager Andy Mellor, Dr Terry Trammell and Dr Steve Olvey.” Aldus Professor Sid Watkins.

De nieuwe Snell-FIA CHM 2007 helm zal veiliger en lichter zijn. Helmen fabrikant Arai heeft al aangegeven in de loop van 2008 dit nieuwe type helm op de markt te brengen. In 2009 zal deze helm tijdens de CIK-FIA wedstrijden verplicht worden gesteld.

Bijlage: Update technisch reglement FIA (30/10)

crash_emmen


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet