Diversen

Diversen: Team TKP goes Mental..

Ze zijn echter niet gek, daar in Zaandam. Om de kans op goede prestaties te optimaliseren, heeft teambaas Ton Vink van Team TKP een opmerkelijke stap genomen. Met ingang van dit seizoen zal een selecte groep van zijn rijders de steun krijgen van een heuse mental coach.

Tekst: PR

Foto's: Michael Melis

Na zeer goede ervaringen in voorgaande jaren, is besloten om een mental coach permanent aan het team toe te voegen. Terwijl in de racewereld eigenlijk alleen de grote Formule 1 teams zich het belang van perfecte mentale voorbereiding lijken te realiseren, is Team TKP al zo ver om voor deze primeur in de (vaderlandse) kartwereld te zorgen. Rotax Max coureurs Ricardo Romkema, Mats van den Brand, Bart van Os en Jack Swinkels zullen hiervan de vruchten gaan plukken.

ricardo_romkema

Ton Vink: "In 2005 hebben we opzienbarende en uitstekende ervaringen gehad met de begeleiding van Luuk Glansdorp door onze mental coach. Luuk realiseerde zich het belang hiervan en wist met de geboden mogelijkheden prima om te gaan. O.a. door zich niet langer op het resultaat, maar op zijn prestatie te focussen, reed hij uiteindelijk naar een fantastisch wereldkampioenschap als Rotax Max Senior. Daarmee was ik overtuigd van de mogelijkheden van mental coaching."

De vader van Jack Swinkels is de “driver engineer” van Team TKP. Frank Swinkels heeft als vlieger en instructeur op o.a. F-16, Boeing 747 en Boeing 777 een schat aan ervaring waar het presteren onder druk betreft en hoe hiermee om te gaan. Zijn taak is niet het geven van (rij)instructie, maar het middels stellen van vragen, briefen en debriefen, de rijders tot betere prestaties brengen. Dat verstaat men onder coachen. Hij stelt onder meer dat, d.m.v. mental coaching, voor een fractie van het geld wat men besteed aan het reguliere engineeren van de kart/auto, substantiële tijdwinst geboekt kan worden middels “Engineering the Driver”. Een bijkomend voordeel is dat de jongens alle geleerde lessen voor de rest van hun leven meenemen, zowel op de baan als daarbuiten. Een investering die kosten en moeite dus meer dan waard is.

Meer over Team TKP

jack_swinkels

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet