Belgian Max Challenge (BMC)

Karting: Belgian Max Challenge: Bibberen en beven tijdens eerste BMC in Genk

KP099995

De kop is er af! Afgelopen weekend, werd op Karting Genk de Belgian Max Challenge op gang geschoten en dat onder bijzonder koude omstandigheden. Net zoals vorig jaar ging het seizoen in februari van start en zo kunnen we nu al uitkijken naar een lang en mooi seizoen, dat binnen enkele weken weer verder gaat in Mariembourg!

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis

Met een nieuw seizoen, kwamen er ook enkele veranderingen in het reglement. De meest ingrijpende was de nieuwe Mojo D5 band, die door de Senioren en de DD2 gebruikt werd.
De nieuwe Mojo D5 vervangt de MG banden, die vorig jaar hun intrede maakte. Verder krijgt de BMC ook iedere manche het bezoek van een Rotax afgevaardigde die op vragen van teams, rijders en monteurs een antwoord kan geven. Het maakt van het kampioenschap meteen weer een sterk kampioenschap, getuige ook het mooie deelnemersveld dat dit weekend aan de start verscheen.

KP099707

Maarliefst 17 MicroMax rijders verschenen op zondagochtend aan de start van de kwalificatie. In het mooie veld ging de pole naar Lenn Nijs. Thomas Strauven werd tweede, op 0.203 seconden van de poletijd. Douwe Dedecker klokte de derde tijd voor Oscar Wurz, zoon van Alexander Wurz en Tom Braeken.
Startend vanaf P3 reed Dedecker naar voren, ging voorbij aan de nummers twee en één en kruiste als eerste de finishlijn. Ook Tom Braeken maakte wat plaatsen goed en werd tweede voor Lenn Nijs. In race twee en drie werden de rollen omgekeerd en zo kregen we drie verschillende winnaars want ook Tom Braeken en Lenn Nijs graaide een overwinning mee. Op het einde van de rit was het Douwe Dedecker, momenteel in Lonato voor de WSK, die de daguitslag won voor Braeken en Nijs!

Met een verschil van maarliefst vier tienden pakte Dani Van Ruiten de pole in de MiniMax. Thom Reinaerdts en Brett Ottes reden naar plek twee en drie.
Met een drie op drie scoorde rookie Dani Van Ruiten een clean sweap. De regerende MicroMax kampioen kent dus een perfecte seizoensstart! Plek twee in de daguitslag was voor nog een rookie, Nick Gerhards terwijl Thom Reinaerdts derde werd.

Twintig Junioren tekenden present voor een spannend potje kwalificeren. Nederlander Mike Van Vugt lukt de pole voor zijn landgenoot Justin Polman en Kobe Pauwels. In drie mooie races was het Kobe Pauwels die zijn Nederlandse concurrenten steeds de snel afwas. Met drie keer een overwinning pakt hij met het maximum van de punten de dagoverwinning. Van Vugt werd derde en twee keer tweede en mocht zo mee met Pauwels het podium op, net als Polman die tweede, vierde en derde werd.

KP099664

In de Senioren was het uitkijken naar de invloed van de nieuwe band. Eerste maatstaaft de kwalificatie. Resultaat: het verschil moet er zijn. Ilian Bruynseels klokte de pole in een 54.044 en was daarmee toch meer dan twee en een halve tiende sneller dan Mick Nolten en Nick Cuppens op plaatsen twee en drie. Veel positie wisselingen tijdens de races brachten verschillende winnaars. Het was Lars Van Vark die aan een derde, eerste en zesde plaats genoeg had om de winst mee richting Nederland te nemen. Patrick Rundquist werd tweede voor Senna Van Walstijn. Ilian Bruynseels moest tevreden zijn met plek vier.
Ook in de DD2 weer een nieuw gezicht. Xander Pryzbylak maakt de overstap van de Senioren naar de DD2 en dat lag hem geen windeieren. Met de snelheid van Pryzbylak zat het in de Senioren al goed en met de ervaren Christophe Raymaekers, in het verleden zelf meervoudig DD2 kampioen, als monteur, kon het eigenlijk niet mis gaan. De pole was dan ook voor Pryzbylak voor Dionisis Liveris en regerend kampioen Gilles Puelings. Ook in de races was er maar weinig te doen aan Pryzbylak. Hij won alle drie de races en begint het seizoen uitstekend! Verrassend genoeg waren het twee piloten uit de DD2 Master categorie die het algemene podium vervolledigden. Ook Christophe Adams won drie van de drie races in de Masters en werd tweede algemeen voor Alexander Durlinger, tweede bij de Masters en derde algemeen.

Aan een 55.509 had Michael Leenders genoeg om de pole te pakken bij de Senior Plus/ Gentle Max. Hij werd kort gevolgd door Michael Van Kerckhoven en Thomas Decrolier.
De top drie in het dagklassement bracht ook de drie verschillende winnaars in hun klasse naar voren. In de Senior Plus won Leenders voor David Vroman en Thomas Decrolier. In de HobbyMax vonden we Vincent Van Kerckhoven vooraan terug en in de Gentlemen Max was het Rob van Rompaey die het haalde voor Frans Cool en Jos Sleegers!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet