Chrono NK 2-takt

Chrono NK 2-takt Karting Genk; altijd een feest om te rijden.

De meeste rijders keken al het hele seizoen uit naar de laatste wedstrijd van het Nederlands kampioenschap. Genk blijft één van de mooiste banen zo niet mooiste kartbaan van de Benelux, die voor de echte racers een verademing is om op te racen. De baanlayout vergt meer dan alleen een zwaar gas voetje en vele rijders zakken dan ook vaak door het ijs op Karting Genk.

D2DADF73-53B9-4B1A-8998-DD648D7265FB

Tekst: Raymond Lansink
Foto's: Michael Melis

Racen als echte mannen
Nederlands kampioen 2017 in de Micro Max is Dani van Ruiten, en Dani liet dit weekend zien dat hij ook de enige is die aanspraak mag maken op deze titel. Naast een hoge dosis snelheid en race intelligentie is Dani ook nog eens een sportief, populair en intelligent mannetje. Dani liet vooral in race twee op Genk zien dat hij uit het juiste race hout gesneden is. Hij probeerde de gehele wedstrijd met de Micro Max Rookie kampioen Mitchell van Dijk weg te rijden van de rest om zo samen op het podium te staan. Op het rechte eind en de Europalaan duwde Dani Mitchell elke ronde weer op om het gaatje te slaan, toen echter de concurrentie te dicht bij kwam koos Dani eieren voor zijn geld. Hij haalde Mitchell gedecideerd in en reed weg om in twee ronden een voorsprong van 1,5 seconde op te bouwen ten opzichte van zijn achtervolgers.

93118799-3E58-431B-BD88-54A6B9DC2AEC

Tweede in de dag uitslag en kampioen bij de rookie's werd Mitchell van Dijk. Mitchell liet zien dat je met wilskracht en vechtlust wedstrijden wint want wat heeft deze kleine man dit jaar veel mooie gevechten op de baan uitgevochten resulterend in een mooie titel en een podium in het overall kampioenschap.

62C3696B-AC2F-46E2-8B02-019309099DCA

Een Rookie Kampioen
Europees Kampioen was hij al en na een super weekend op Genk waar hij pole reed en twee van de drie wedstrijden won nipt voor zijn grootste concurrent Kris Haanen kroonde Robert de Haan zich ook tot Nederlands Kampioen in de Mini Max en Rookie kampioen. Oftewel een ouderwetse dubbelklapper. Met 9 keer een race winst dit seizoen had Robert al een voorsprong opgebouwd van 60 punten, dan is op deze manier het seizoen afsluiten in één van de lastigste klassen in het Nederlands kampioenschap karting heel bijzonder, want de druk erkennen en ermee om kunnen gaan zijn geen vanzelfsprekendheid.

08B50964-4ADA-4DB1-B3EB-91E5D46165B3

Europees kampioen wordt ook Nederlands kampioen bij de Max Junioren
Tijmen van der Helm kon alleen theoretisch nog maar ingehaald worden door zijn grote achtervolger Senna van Walsteijn, door een minder resultaat van Senna in race één was de druk er helemaal af en kon Tijmen zijn feestje gaan vieren. Eindelijk kon Tijmen zich na in 2016 tweede te zijn geworden in het kampioenschap zich tot Nederlands kampioen kronen. Na dit seizoen tweede te zijn geworden in het CIK/FIA Academy kampioenschap en het binnenhalen van de Europese titel bij de Max Junior volgde nu de slagroom op de taart voor Tijmen die volgend jaar de stap gaat maken naar de officiele CIK/FIA kampioenschappen. Kampioen bij de Max Junior Rookies werd dit Jaar Mike van Vught, Mike had in Genk een droomweekend met pole en drie keer winst sluit hij een fantastisch seizoen af waar hij tweede werd tijdens het Europees kampioenschap en 4e bij het CIK/FIA Academy kampioenschap, wat kun je meer dromen als rookie dan dit.

6612654C-FD4A-4863-898F-AB6411B80E5F

Debuterende teambaas succesvol
Mike de Bruijn valt met zijn rijder Jules de Bock met zijn neus in de boter, de beide heren voelen elkaar aan en Jules was het gehele seizoen op titelkoers. In het begin van het seizoen was alles nog erg close maar na drie wedstrijden hadden al verschillende titelkandidaten een bloedneus opgelopen en was er een kleine voorsprong voor Jules. Op Genk reed Jules bekeken en kwam zijn titel geen moment in gevaar. Enkele gastrijders mochten om de winst strijden maar met een overall derde plaats stelde Jules zijn titel veilig en gaat hij als Nederlands Kampioen naar de Rotax Max Grand Finals in Portugal. Hier spreken we van het spreekwoordelijke Loon naar Werken. Heren proficiat.

E13DD5C0-F563-4E79-A2D4-19014C01D64F

De laatste kans gegrepen maar niet genoeg voor de volle winst
William van der Kaaij had theoretisch nog een kans op de titel in de DD2 en deed dan ook alles om dit waar te maken. Pole position en drie keer race winst was niet genoeg voor de titel, oftewel William heeft de eindsprint te laat ingezet. Joey Alders haalt in de eerste race van de dag al zijn kampioenschap binnen door naar een bekeken tweede plaats te rijden en zo bekroont Joey zijn seizoen met een mooie Nederlandse titel en een ticket naar de Rotax Max Grand finals waar hij met zijn ervaring hoge ogen moet kunnen gooien. Bij de Masters was de titel al vergeven in de vorige wedstrijd, Frits Wernsen sluit in stijl af en wint ook de laatste wedstrijd van dit seizoen en de Nationale titel.

B36129CF-995E-40F9-84DB-5A2C48089F70

Spannender dan spannend
In geen enkele klasse was het zo close als in de KZ2 plus. Wel drie coureurs maakten nog aanspraak op de winst, en de spanning stond er dan ook vol op bij de heren. Zonder streepresultaat gingen de beide broers Tenback aan de leiding van het klassement voor Ferdy Snijders. Met de streepresultaten verrekend stond Ferdy Snijders echter aan de leiding in het kampioenschap met twee punten voorsprong op Marco Tenback. Na de eerste race van de dag waarin Marco Tenback voor Ferdy eindigt staat Marco virtueel 1 punt voor op Ferdy in het kampioenschap. Echter in de laatste ronde van race twee is het voorbij voor Marco Tenback, hij wordt in bocht één door Schouten rond getikt en zijn titel aspiraties zijn voorbij, of in de laatste race moet Ferdy Snijders uitvallen. Echter zover laat Ferdy het niet komen, hij wint de wedstrijd en het zwaarbevochten kampioenschap in de KZ2+.

BC79520D-2F25-48F0-9477-C80C853B189C

Uitrijden en feestvieren
Joey Hanssen ging de laatste race in met 51 punten voorsprong op Lorenzo van Riet, oftewel alleen een DQ kan hem de titel kosten. Maar Joey zou Joey niet zijn om met pole position en drie snaarstrakke overwinningen de titel binnen te slepen. Met veertien overwinningen in 18 wedstrijden en 6 keer pole mag er eigenlijk niemand anders aanspraak maken op deze titel. Joey won al veel in zijn carrière waaronder een CIK/FIA Worldcup op Genk, maar deze titel na officieel gestopt te zijn met wedstrijd karten is misschien wel zijn mooiste. Petje af voor deze sportieve kampioen. 

6E973B68-1747-4C52-9CED-545DDC3D8C0DAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet