Chrono NK 2-takt

Chrono NK 2-takt: De Landsard blijft voor velen een lastig baantje.

Race 6 vond plaats onder de rook van Eindhoven op kartbaan de Landsard, voor velen een lastige baan. De baan met het welbekende "Mickey Mouse" gedeelte kent een paar lastige stukken die op techniek gereden moeten worden en een paar hobbels op het asfalt ter hoogte van een rempunt wat het racen op het scherpst van de snede soms ook lastig maakt. Oftewel De Landsard is een circuit wat al vaker bepalend is geweest in het Nederland kampioenschap.

C67CBEE1-E2D8-457B-9A90-5253E4BE63B2

Tekst: Raymond Lansink
Foto's: Michael Melis

Niet meer in te halen?
Dat is Dani van Ruiten waarschijnlijk niet na dit weekend op de Landsard. Dani reed naar de pole position en won twee van de drie races op onnavolgbare wijze. Dani zijn team heeft het hele seizoen de zaakjes al goed voor elkaar en ook een ernstige blessure heeft Dani tot op heden niet kunnen afstoppen. De enige die dit weekend mee kon met Dani was Bira van Haver die de derde race won en de tweede race tweede werd op 0,73 seconde (als derde geklasseerd na een tijdstraf van 3 seconden) . Daan Richartz die dit seizoen eigenlijk elke race erbij zit was ook dit weekend weer snel, alleen een minder resultaat in de derde race waar Daan een 3 seconden straf aan de broek kreeg kostte hem bijna zijn mooie podium plaats in het dag klassement.

0B9EAC28-A7E8-4C45-869B-79B4D94B5FD3

3 seconden sneller dan de micro max
Aan de snelheidsbeleving kan het niet liggen in ieder geval. Dezelfde leeftijdscategorie en hetzelfde type chassis als de Micro Max en een klap sneller. Je zou denken dat dit snelheidsduiveltjes zou aantrekken. Zeker als je ook nog in ogenschouw neemt dat er twee sponsoren (Kartbaan Lelystad en NUTEC race olie) zich vanaf 15 deelnemers aan deze klasse verbonden hebben die het racen goedkoper maken.

Helaas bleef de teller op 11 hangen, maar die elf coureurs maakten er wel een spektakel van. Aangevoerd werd het veld door Laurens van Hoepen, Laurens was dit weekend gewoon te goed voor de rest van de deelnemers. In de rondentijd was Laurens in de kwalificatie en de wedstrijden steeds een tiende of twee los van zijn achtervolgers. Geen heel groot verschil maar genoeg om de maximale winst binnen te slepen en aan de leiding te gaan in het Nederlands kampioenschap. Tijs Kleinjan deed echt zijn best om het gat te dichten en zijn monteur sleutelde zich een slag in de rondte maar het was niet genoeg om Laurens te verslaan. Met drie tweede plaatsen ging Tijs met opgeheven hoofd huiswaarts maar gezien de inzet had hij zeker op meer gehoopt. Ralf van der Zalm die derde wordt in het dagklassement vocht een strijd uit met Jarno Zopfi wie de laatste podiumplaats mocht beklimmen. Als de heren zo doorgaan weet ik zeker dat de volgende race om het NK nog spannender wordt.

4ED82E69-D1F5-4428-A5E8-17D57C29604A

Mini Max of Mighty Max?
De Mini Max is al het gehele seizoen de klasse met de meeste strijd en positie wisselingen. Nog niet eens gesproken over de close finishes. De mini Max wedstrijden hebben alles in zich wat racen mooi maakt, van drama (Thomas Dijkstra maak hier aub geen gewoonte van) tot ultieme blijdschap omdat de teamspirit weer eens de winst brengt. Want winnaar Robert de Haan kreeg het dit weekend niet cadeau van zijn concurrenten. Kris Haanen leek af te stevenen op de winst vandaag maar in race drie viel hij in de vierde ronde terug naar de achttiende plek. Kris wist zich nog wel weer 5 plaatsen naar voren te rijden maar dit was niet genoeg voor de dagwinst en bleef na twee keer race winst op de tweede plaats overall steken. Derde werd de altijd goedlachse Sem Roodenburg die wederom liet zien dat als alles klopt in zijn koppie hij met de besten mee kan. Dit geldt ook voor Thomas Dijkstra, wij hopen oprecht dat hij en zijn begeleider voor het eind van het seizoen nog een keer een probleemloze racedag kunnen doorlopen en laten zien wat er echt mogelijk is.

61C2696C-B46A-4F96-864A-1E683BDDD1C8

Eerste bocht syndroom overwonnen
Dit slaat op Colin Caresani, Colin heeft al vaker van de eerste startrij mogen starten waaronder ook de vorige race op de Landsard. Maar die eerste bocht of ronde overleefde hij niet waardoor hij elke keer gedwongen werd tot achterhoede gevechten. Ook bijzonder op de eerste rij was Nina Pothof, ook die zagen we even niet aankomen. Maar wel geweldig voor de sport dat de kop in de Max junioren steeds breder wordt. Na de eerste race was de rangorde weer hersteld, kampioenschapsleider Tijmen van der Helm pakt de winst maar belangrijker Colin Caresasani komt de eerste ronde door en wordt tweede, en dat in alle drie de wedstrijden. Chapeau! Tijmen van der Helm rijdt drie top wedstrijden en pakt de dag overwinning en Mark van de Kamp doet het bijna onmogelijke na een totaal verknoeide kwalificatie waarin hij slechts 14e wordt. Mark rijd naar de derde plek in de dag uitslag en is er verantwoordelijk voor dat zijn vader bijna door de paddock zweefde van trots.

9205E673-D16B-4293-8277-71F4D4A5A612

Alle credits naar Ramon Rietveld
Ramon is geen deelnemer maar "teambaas" op de baan was hij vroeger een brutaal baasje maar in zijn twee jaar als kleine zelfstandige in de paddock heeft hij met zijn team al leuke dingen laten zien. Dit weekend deed Ramons rijder Loek Hartog het bijna onmogelijke. Loek die vorig jaar in de donkere kelder van de Max Junioren rond reed na een paar jaar gedwongen kart pauze reed de sterren van de hemel en na een slechte kwalificatie waar hij slechts 14e trainde wist hij de derde en laatste race van de dag te winnen en de derde plaats in het dag klassement veilig te stellen. Een echte teamprestatie!

E1AB2DD5-D2F4-4E4B-BFBA-BCDC380C686D

Wie ook zeer goede zaken deed was kampioenschapsleider Jules de Bock de rijder van die andere hele jonge teambaas Mike de Bruin die net als Ramon Rietveld ondanks zijn jonge leeftijd de zaakjes professioneel en goed voor elkaar heeft en dit beloond ziet door zijn rijders. Jules wordt in het dag klassement tweede achter "good old" Willem Jan de Loos maar loopt wel uit op zijn naaste belagers in het kampioenschap Tom van der Zwet en Jordy van Westerlaken die dit weekend net naast het podium vielen. Willem Jan de Loos, altijd sterk op de Landsard schreef wederom een wedstrijd op zijn naam en hield zo zijn kampioenschaps kansen levend.

21DDCAB6-16B8-42E8-877D-C265277DD0F2

Standen kampioenschap.

Wilt u de wedstrijden volgen? Dit kan via live timing en live video streaming op www.chrono.nl . Wilt u de wedstrijden bezoeken dan vind u de adresgegevens van deze kartbanen ook op de website van de Chrono. De entree is gratis en de beleving onbetaalbaar.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet