Chrono NK 2-takt

Karting Chrono NK 2takt Berghem; Het geheim van Berghem

De derde race om het Nederlands kampioenschap 2-takt karting vond plaats op kartbaan de Berghem, en het geheim van Berghem was toch wel de juiste bandenspanning. De rijders reden met bandenspanningen tussen de 0,9 en 1,5 warm in de verschillende klassen en dit is ongekend. We zagen dan ook veel rijders die het tempo niet de gehele wedstrijd vol konden houden en veel "verbrandde" banden. Maar ook deze nieuwe dimensie door het nieuwe asfalt op Berghem zorgde weer voor een extra element tijdens de wedstrijden.

tekst: Raymond Lansink
foto's: Michael Melis en Daniël Koning

6176685408 KP066028

Esmee kwam zag en overwon
Bij de Micro Max zat de jongedam er al een paar wedstrijden goed bij maar dit weekend zou het weekend voor Esmee Kosterman worden. Echter na de kwalificatie wees niets hier op, kampioenskandidaat Dani van Ruiten pakte pole position en ging door met waar hij al enkele wedstrijden mee bezig is. Het Micro Max veld zijn wil opleggen.

6176678048 KP067433

Echter in de eerste race viel Dani uit en zagen zijn concurrenten de kans schoon om voor de winst te gaan. Esmee Kosterman pakt in alle drie de races de volle winst en pakt haar eerste dag overwinning bij het Nederlands Kampioenschap van de Chrono. Daan Richartz wordt zeer sterk tweede en Mitchel van Dijk derde. Door een mooie inhaalrace in race twee naar de 3e plek en race vier naar een 4e plek pakt Dani van Ruiten nog wel waardevolle punten voor het kampioenschap en blijft aan de leiding van het kampioenschap.

Mini max, eindelijk valt alles op de plek
Dat Thomas Dijkstra hard kan gaan weten we al een tijdje, alleen het omzetten in klinkende resultaten wil nog wel eens niet lukken. Thomas lijkt wel achtervolgt te worden door pech en ongelukjes in de eerste ronde maar dit weekend lukte (bijna) alles. Thomas pakt pole en wint de eerste twee wedstrijden, echter in race drie lijkt het weer mis te gaan en valt Thomas in de tweede ronde terug naar plek 14. Echter Thomas vecht met alles wat in hem zit terug en rijdt naar een hele knappe 2e plek en de dag overwinning. Wie ook goed in zijn vel zat was Milan Coppens, Milan pakte met twee 2e plaatsen en een overwinning de tweede plek in het klassement dit voor Sen Roodenburg op de 3e plek die weer snel en constant was.

6176678048 KP066434

Veel straffen, tragiek en actie bij de Junior Max
Bij de Max Junioren was het weer actie all over the place. Er werd weer rijkelijk straffen uitgedeeld en er rijden enkele coureurs in het veld die niet schijnen te kunnen inhalen zonder iemand te raken. De held van de dag voor mij was niet iemand op het podium maar Axel Goes. De jongeman wordt in de eerste race naast de baan gezet en valt uit. Na een bezoek aan de ambulance werd er door Axel besloten om door te rijden. In race twee en drie haalt hij meerdere rijders in en eindigt in race 3 als 13 van de 30 en dit naar nu blijkt met een gebroken hand, dat zijn nu de echte bikkels.

axel Goes

Iemand anders die positief opviel tussen het JJ geweld was Niek van de Mosselaar. Niek liet zien dat met race intelligentie je geen snellere rondetijden hoeft te rijden dan de mannen achter je en wordt heel knap tweede dit nipt voor Tijmen van der Helm die helaas bestraft werd met drie seconden vanwege het verstoren van de startprocedure.
De mooiste prestatie leverde Senna van Walstijn. Senna reed in de kwalificatie met een transponder zonder signaal en moest de eerste race als laatste starten, als je dan de dag overwinning pakt ben je een hele grote.

6176678048 KP067666

Max Senioren, Roy Curfs doet goede zaken

Als je kijkt naar de uitslagenlijst voor de Max Senior zie je dat nog aardig wat rijders aan het spelen waren met hun bandenspanning. Roy Curfs reed bijvoorbeeld zijn snelste ronde in de tweede ven 11 en pole sitter Tom van der Zwet in ronde 10. Echter in de 3 wedstrijden zette Roy Curfs elke keer zijn snelste rondentijd in de laatste ronden van de werstrijd. Met twee keer winst en een tweede plaats deed Roy goede zaken voor het kampioenschap, ook daar Willem Jan de Loos in race twee uitviel en daar zijn kansen op het kampioenschap zag verkleinen. Ook een opsteker was het optreden van Luna Bloem die 3 nette races op het asfalt legde en de derde race won. In de junioren zat de stevig rijdende Luna nog wel eens in de klappertjes en de straffen maar nu in de Max Senior maakt ze een degelijke indruk meet mooie acties op de baan. Tom vd Zwet kon zijn goede kwalificatie niet omzetten in een overwinning maar een tweede plek is voor Tom een hele bijzondere prestatie. Rivaldo Westerlaken pakt op degelijke wijze de derde plek op het podium, Rivaldo had net niet de sneljeid om te winnen maar reed slim mee en pakte hele waardevolle punten voor het kampioenschap.

6176678048 KP067853

Baanrecordjacht beslecht in het voordeel van Joey Alders,

Joey Alders begon het weekend goed met een pole position en de winst in de eerste race van de dag. Echter dit ging niet geheel zonder slag of stoot de heren in de DD2 zijn kwa snelheid meer dan aan elkaar gewaagd. Giel Bronder was bijvoorbeeld in race één ontketend maar kon zijn snelheid door een terugval naar het achterveld niet omzetten in een goede klassering. Wel reed hij de snelste race ronde die bijna 4 tiende sneller was dan de rest van het veld. In race twee won kampioenschapsleider William vd Kaaij voor een eveneens sterk acterende Chris Sterken. De laatste race van de dag was een prooi voor Giel Bronder, echter het baanrecord werd gezet door Joey Alders die ook met de dag winst aan de haal ging. William vd Kaaij wordt tweede en Chris Sterken derde na drie races waarin hij zich weer als vanouds voorin liet zien.

Bij de DD2 Master pakt Frits Wemser de dag overwinning voor terug van weggeweest Wim de Rue die in zijn eerste race van 2017 netjes naar het podium rijd.
6176685408 KP065621

KZ2 Plus De Danny Siemersma show,

Ondanks het feit dat Danny Siemersma niet beide races won liet hij deze zondag wel een superieure indruk achter op de toeschouwers. Het zag er zo gemakkelijk uit wat Danny deed dat hij alleen al voor de uitvoering de dag overwinning zou mogen ontvangen. En die won hij dan ook op punten. Tweede werd Guido Tenback die zijn broer ruim voor bleef en weer punten goed maakte in het kampioenschap. Een derde plek was er voor Rene Kleeven die zeer constatnt reed en zeker de eerste twee wedstrijden heel goed uit de melee wist te blijven waar andere rijders in de problemen kwamen. Het is wel prachtig om te zien dat 28 veelal 40 plussers niets ontziend met elkaar de strijd aangaan. Naast de baan net als in de micro max maatjes maar op de baan met het bloed in de ogen voor de winst gaan. Geweldige strijd mannen.
6176685408 KP065767

Eerste podium Jesse Smeets.

De KZ2 was wel weer de klapper van het weekend, met 23 veelal internationale rijders stond de toeschouwers weer vuurwerk te wachten. Vooral Max Tubben was gebrand om zijn kunnen te laten zien en de aanval te openen op kampioenschapsleider Joey Hanssen. Maar dan moest hij nog eerst afrekenen met enkele andere toppers zoals Martijn van Leeuwen en Finn Kooijman.

De pole position ging naar Joey Hanssen nipt voor Martijn van Leeuwen en Max Tubben. De eerste race wordt gewonnen door Joey Hanssen die afgetekend wint voor Max Tubben en Jesse Smeets. Martijn van Leeuwen valt helaas uit. In de tweede race wint Joey weer maar nu met Max op zijn hielen. De derde race verdedigt Joey Hanssen zijn plek met hand en tand en hij komt zelfs een keer op 2 wielen door de hairpin achterin de hoek van Berghem maar hij kan het geweld van Tubben en van Leeuwen niet keren. Max Tubben wint de race maar Joey pakt de dag overwinning voor Max en Jesse Smeets op drie die daarmee zijn eerste overall podium scoort in het Nederlands kampioenschap.6176685408 KP065849Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet