BNL Karting Series

Karting: BNL: Stralende zon en stralende winnaars tijdens eerste BNL in Genk

Start

De BNL Karting Series zijn onder een stralende zon van start gegaan. Ook dit jaar bestaat het kampioenschap uit drie wedstrijdweekends waarvan ieder weekend zowel op zaterdag als op zondag twee races telt. Het was dan ook vooral op zondag dat het bijna zomer leek op Karting Genk.

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Kartphoto

Het is een extreem drukke seizoenstart voor Karting Genk dit jaar. Na de BMC, BNL Kick-Off, de X30 EuroSeries en de Rotax Max Eurochallenge was de eerste BNL alweer het vijfde raceweekend op, het nog steeds hoog aangeschreven,
Karting Genk.

MicroMax

Het was fantastisch racen in de MicroMax klasse afgelopen weekend. Senna Versluijs is dit jaar in uitstekende doen en pakte op zaterdag en zondag de pole. Maar de concurrentie is helemaal niet ver weg! Lewis Moulaert, Douwe Dedecker en Tom Braeken boden erg veel weerstand. Dat kan evenzeer gezegd worden van Amaury Meertens en Mitchell Van Dijk die het rijtje compleet maakte.
Versluijs pakte naast beide polepositions ook in drie van de vier races de winst al waren daar wel heel wat stuurmanskunsten voor nodig. De concurrentie was namelijk niet van plan de overwinning cadeau te geven. Douwe Dedecker wist de laatste race te winnen maar het weekendtotaal ging naar Versluijs voor Douwe Dedecker en Lewis Moulaert.

MiniMax

Kai Rillaerts en Kris Haanen, dat waren de mannen die de winst in de MiniMax verdeelden dit weekend. Haanen is nog maar aan zijn eerste seizoen in de Mini's bezig maar bewijst zich wel meteen! Haanen pakte twee keer de pole en legde daarmee de basis voor zijn weekend overwinning. Milan Coppens bood het nodige weerwerk maar kon zich niet echt mengen in de strijd om de winst. Datzelfde gold voor Max Stemerdink en Thomas Martens die in race drie betrokken raakte in een crash en zo veel tijd en plaatsen verloor. Haanen wint zo BNL 1 voor Kai Rillaerts en Milan Coppens. Ook hier zal de strijd de komende weken spannend blijven!

Juniormax

Nog heel wat buitenlandse Junioren rijders namen dit weekend deel aan de wedstrijden op Genk. De BNL is dan ook voor, voornamelijk, de Britse piloten al een paar jaar een interessante formule.
De elf jarige Luca Leistra is aan zijn eerste jaar in de Junioren toe maar vond meteen zijn draai. Ook dit weekend toen hij op zaterdag en zondag de pole pakte. Junioren, dat is racen met het mes tussen de tanden maar Leistra wist zich snel aan te passen. Concurrentie kwam er van Clayton Ravenscroft en Ilian Bruynseels. Daarnaast wisten ook Nick Cuppens en die andere rookie; Kobe Pauwels zich vooraan te mengen. Met een overwinning voor Leistra in race één en eentje voor Bruynseels in race twee was alles nog mogelijk op zondag! Het werd echter een stevige strijd onder de brandende zon. Kobe Pauwels dook in race 1 al het gras in na contact en verloor hier kostbare punten. Ook Nick Cuppens verloor de aansluiting. Ook de tweede race van de dag en de laatste van het weekend verliep niet vlekkenloos. Leistra kon de kop niet vasthouden en de Britten kwamen zich vooraan mengen. In de achtervolging knalde Leistra achterop Bruynseels in de eerste bocht. Leistra moest opgeven met een verloren voorbumper en ook Bruynseels moest helaas naar de kant met schade.
Clayton Ravenscroft profiteerde optimaal en hield Jasin Ferati en Jason Lockwood achter zich.
Ravenscroft pakte de dag overwinning en won voor Leistra en Bruynseels die ondanks hun DNF voldoende punten behaalden voor plekken twee en drie in de weekenduitslag.

Senioren

De pole van Noah Roovers in de Senioren was op zaterdag geen verrassing. Vorig weekend reed Roovers een inhaalrace van jewelste op het Europees kampioenschap wat hem tot de winst bracht. Het geluk was dit weekend echter ver te zoeken, de pole was het enige lichtpuntje. Vanaf dan ging het helaas wat minder met onder andere een crash in de eerste race op zondag. Roovers zou uiteindelijk dertiende worden. Jordan Brown Nutley pakte de pole op zondag maar ook de Britt kon geen enkele keer als eerste het zwart wit geblokt bereiken. Hij mengde zich wel iedere keer in de strijd om winst maar kwam steeds net te kort. Dylan Lahaye daarentegen lijkt zijn vorm weer helemaal terug te hebben gevonden. Met twee overwinningen op zaterdag en twee tweede plaatsen op zondag stelde hij de weekendwinst veilig. Harrison Thomas en Jordan Brown Nutley werden tweede en derde.

DD2

Met Constantin Scholl, Kevin Ludi en sinds begin dit seizoen Glenn Van Parijs, aan de start van de DD2 is ook deze klasse dit jaar op en top spektakel. Voeg daar de altijd snelle Joey Alders en voormalig BNL kampioen in de Senioren, Vincent Jewell, aan toe, dan weet je dat er aan kwaliteit geen gebrek is. Glenn Van Parijs kwam nog maar net uit zijn hagelnieuwe Porsche GT3 waarmee hij dit seizoen in actie komt in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux of hij pakte de pole op zaterdag. Race één trok de Hasselaar makkelijk naar zich toe, in race twee werd het gevecht met zijn teammaat Vincent Jewell gewonnen door laatst genoemde. Ook op zondag klokte Van Parijs als snelste af in de kwalificaties. Op zondag wist hij ook beide races te winnen. Race twee onder sterke druk van Scholl maar alles viel opnieuw in zijn plooi. Van Parijs won zo uiteraard het dagklassement voor Ludi die en Jewell. Het was voor Jewell overigens kantje boordje want bij de formatie ronde van de laatste race dook hij al de pits in met problemen aan de versnellingskabel. Het probleem werd uiteindelijk verholpen maar Jewell moest als laatste aansluiten en werd twaalfde in de laatste race.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet