Chrono NK 2-takt

Karting NK 2-Takt: Prachtige kick off Chrono Kerpen

Het was weer echt Eifel weer op Kerpen, nat, droog, moesson en weer droog. Het was zelfs op zaterdagmiddag te nat om de kwalificaties in de geschakelde klassen veilig doorgang te laten vinden.

Tekst: Raymond Lansink
Foto's: Michael Melis

KP037907

Flexibele oplossing
De organisatie besloot dan ook om de veiligheid van de rijders zwaarder te laten wegen dan het tijdschema en zo werd besloten dat de DD2 en de KZ klassen op zondagochtend extra vroeg aan de bak mochten om hun kwalificatie alsnog te rijden. Dit op een natte baan maar gelukkig zonder neerdalende druppels.

KP030679

Superlatieven
Het mooie aan de baan op Kerpen is dat de wedstrijden die er gehouden worden vaak van uitzonderlijk hoog niveau zijn. Superlatieven schieten ook dit weekend weer tekort, wat waren het fantastische wedstrijden met verrassende uitslagen en bijzondere inhaalraces in meerdere wedstrijden. Want door de tricky omstandigheden gebeurde er veel op de baan, bijna te veel voor de toeschouwers om de wedstrijden goed te volgen. Je kon zien dat de dames en heren coureurs na een lange winter gretig waren om hun kunnen te laten zien.

Micro Max, de Dani van Ruiten show
Bij de Micro Max kwam de verrassing in de kwalificatie van Esmee Kosterman, de jongedame waarvoor eind 2016 nog stoppen met de sport dreigde nam op zeer sportieve wijze revanche en reed naar een hele knappe pole position. Helaas voor Esmee was er dit weekend een jonge coureur die boven zichzelf uit steeg en dat was Dani van Ruiten. Het zat er al een beetje aan te komen maar wat Dani dit weekend liet zien was van uitzonderlijke klasse. Ook de snelste man gedurende de winter Max Knapen kon dit weekend geen vuist maken tegen Dani. Max liet in race één een fantastische inhaalrace zien vanaf de voorlaatste plaats en pakt de tweede plek in de dag uitslag maar dit was ook het maximaal haalbare. De derde plek in het totaal klassement na drie wedstrijden was wel verdient Esmee Kosterman.

KP030411

Rookie rulez
De Rookies deelden de lakens uit in de Mini Max, zelfs onder deze lastige omstandigheden met een wolkbreuk tijdens de kwalificatie en een natte maar opdrogende baan tijdens de eerste race maakten de Rookies de meeste indruk. De pole ging naar Roderick Pikker die na drie wedstrijden derde werd in het dag totaal. Maar de sterren deze race waren de Micro Max kampioen van 2016 Coen Doorn en Donny Hoedt. Donny Hoedt gestart als tiende in race één maakte de juiste banden keuze (regen) en reed naar een hele mooie overwinning. In race twee pakte Coen de winst en in de derde race van de dag zette Donny orde op zaken. Winst in de race en winnaar van het evenement, dit voor maatje Coen. Oftewel de gevestigde orde in de Mini Max kan de borst nat maken.

KP039203

Oranje brigade rolt het hele veld op
De oude tijden toen Team TKP met oranje Intrepid karts de Nederlandse Junior kampioenschappen haar wil oplegde herleven. De Oranje karts van Jeffrey Groothuis zijn team zijn de mannen te verslaan. De pole ging naar Pepijn Kraaijeveld, de winst in race één naar Senna van Walstijn, de winst in race twee en drie naar een ontketende Tijmen van der helm en het volledige podium ging ook naar de oranje mannen. Natuurlijk was Luca Leistra snel, en kwam Storm Broer heel dichtbij maar een echte vuist maken tegen de oranje dominantie zat er niet in dit weekend voor de rest.

KP039481

Geen Guus geluk
Nee, Guus de vader van Britt van Oostrom had dit weekend geen geluk bij de Max Senioren. Guus was voor de kwalificatie namelijk vergeten zijn startnummers op de kart te plakken en daardoor kon Britt geen tijd zetten. Gelukkig maalde Britt hier niet om en liet ze zondag een paar mooie wedstrijden zien. Wie ook goed op dreef was, Loek Hartog. De jongeman die vorig seizoen bij de Junioren moeite had om aan te haken streed op Kerpen de strijd van zijn leven. Als één na laatste startend banjert hij door het veld en eindigt deze wedstrijd als vijfde, wat aan het eind van de dag ook zijn plek in het dag klassement zal zijn. Pole ging naar Jules de Bock die ook de tweede race wint en twee keer tweede wordt en ook tweede in de dag uitslag. De grote overwinnaar is Willem Jan de Loos die zijn sterke vorm van de winter doorzet en weer twee klinkende overwinningen boekt. Derde van de dag wordt Roy Curfs die degelijk rijdend zijn punten bij elkaar raapt en op het vinkentouw zit om de volgende wedstrijd op Eindhoven de leiding in het kampioenschap van de Loos over te nemen.

KP030992

Het wordt een warme zomer voor de DD2's
Dit durven wij rustig te concluderen, allereerst is het lang geleden dat er 13 DD2's zonder gratis inschrijfgeld of anders soortige wervingsacties aan de start stonden. En ook niet een dusdanig kwalitatief veld, met een ex wereldkampioen en drie ex Grand Finals deelnemers. Dit was ook te zien aan de uitslagen. Ja Joey Alders won twee van de drie wedstrijden en het evenement maar vooral de veerkracht van een Giel Bronder die de derde race wint, de pure snelheid van William van der Kaaij die tweede wordt in de dag uitslag en de vechtlust van Chris Sterken die derde van de dag wordt geven ons hoop voor een warme en vooral spannende zomer. De winst in de DD2 Master ging naar Ton van Weert die van de drie masters veruit de snelste was.

KP030086

KZ2 plus jong van hart
Zoals de vader van één van de deelnemers tegen zijn 40 plus zoon zei, pff van die oude kerels moet je toch kunnen winnen. Maar ja zo gaat het niet in de KZ2 Plus, hier rijden een aantal mannen met titels waar de jeugd jaloers op is. En leeftijd zegt niets, rij techniek en een flinke dosis lef is alles. De man to beat dit weekend is Ferdy Snijders die alle drie de races wint en de dag winst, door het dolle heen van vreugde komt Ferdy met beide benen in de lucht over de finish, wat een snaarstrak weekend reed deze oude rot in het vak. De heersers van de afgelopen seizoenen de broers Tenback kunnen geen vuist maken tegen het geweld Snijders, Marco word twee keer tweede en één keer derde en tweede in de dag uitslag. Derde wordt Roel Faber die als 18e trainde en zich in drie wedstrijden een weg naar voren baande en knap derde werd in het dag klassement.

KP031160

KZ2 blijft de koningsklasse van het karten
Vooraf gold Max Tubben als de grote favoriet voor de winst, al in de vrije trainingen liet deze jonge karter zien dat hij in 2017 een man met een missie is. Kampioen worden, al zal ex Wereldkampioen Joey Hanssen hier anders over denken. Max Won, niet geheel zonder tegenstand want hij won "maar" twee van de drie wedstrijden en Joey Hanssen won er één. Verassend was ook de derde plek algemeen van Lorenzo van Riet, die twee jaar geleden met motivatie problemen bijna vaarwel zei tegen de sport en onder de lastige omstandigheden op Kerpen als herboren reed. Ook sterk onderweg was Tim Berndt die helaas vanwege een DQ in race 3 een mogelijke podiumplaats in rook zag opgaan.

KP030116

Top evenement
Dat was het zeker, de Chrono had weer een sterke line up van rijders die lieten zien dat Nederland nog steeds een land is met veel race talent wat tijdens de NK's tot wasdom komt. Volgende race Veldhoven.

Meer informatie: www.chrono.nl
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet