Chrono NK 2-takt

NK 4Takt: Chrono: Een warme zomer in aantocht.

Het weer werkte zeker mee tijdens het eerste weekend van het Nederlands Kampioenschap 4 Takt van de Chrono. Onder werkelijk fantastische omstandigheden vonden de races plaats en we zagen eigenlijk louter vrolijke gezichten bij de deelnemers. Mocht je het nog koud hebben langs de baan dan kwam je wel op temperatuur van de hartverwarmende races op de baan. Van Parolin Rocky tot de Wankels lieten faire strijd zien van de eerste tot de laatste ronde.

20170312Chrono4t Veldhoven20170312Chrono4t VeldhovenIMG 2192

tekst: Raymond Lansink
fotografie: Michael Melis
(Kartfoto.nl)

De oudste 4Takt klasse van Nederland de Cadet 160 (Vroeger de Honda Cadet) is nog steeds een succes formule, zelfs na meer dan 20 jaar trouwe dienst van de beproefde 160cc 4 Takt motor lopen jonge coureurs nog steeds warm voor de Cadet 160. Bij de eerste wedstrijd van 2017 stonden er 18 zeer gemotiveerde racers aan de start. De eerste pole position van 2017 werd neergezet door Max Knapen met bijna 0,4 seconde voorsprong op de nummer twee Sam Calis en nummer drie Luke Visser.

20170312Chrono4t VeldhovenIMG 0012

In alle drie de wedstrijden ging de winst naar Max Knapen, Sam Calis kon zijn goede vorm uit de kwalificatie niet doorzetten richting de wedstrijden en valt terug naar het midden veld. Luke Visser wordt sterk tweede voor Wout Hoffmans op de derde plaats en Hendrik Kielstra op een tiende van een seconde als vierde over de finish. In de tweede en derde wedstrijd blijft de nummer één en twee ongewijzigd, maar schuift Hendrik Kielstra door naar de derde plaats. Max Knapen pakt ook de dag overwinning voor Luke Visser en Hendrik Kielstra. Hiermee max Max Knapen zich een aantal weken leider in het Nederlands Kampioenschap karting noemen.

20170312Chrono4t VeldhovenIMG 0204

De Parolin Rocky, ook wel Lelystad Cup genoemd was de grootste klasse tijdens dit NK met 26 deelnemers. De Parolin klasse zie ik zelf persoonlijk als de leukste klasse, en noem het wel eens gekscherend de ouder kind klasse. De meeste monteurs/begeleiders achter het kart karretje zijn de pappa of de mamma van de coureur in spé en dat is in mijn ogen familie genieten.

20170312Chrono4t VeldhovenIMG 0276

Zelfs een Jan Lammers die toch wel wat gewend is in zijn race leven staat te glunderen achter de kart van zijn zoon. Waarom? Is het passie of ouderlijke trots of dat je met je kind op pad bent en samen een hobby uitoefend. Het juiste antwoord bestaat waarschijnlijk niet maar toch zie je hier het grote genieten en het begin van iets moois in wording.

20170312Chrono4t VeldhovenIMG 0589

De pole bij de Parolin ging naar Bruno Mulders voor Nick Gerhards die 2 van de drie races zou winnen ( 1 en 3 ). Als derde trainde Rocco van Gerven die ook in de vrijde trainingen al liet zien in vorm te zijn.
Rocco wordt in de dag uitslag tweede na een paar hele sterke wedstrijden voor Tim Gerhards die in de derde en laatste wedstrijd van de dag de snelste ronde van het weekend reed, dus ook sneller dan de pole tijd. Hieraan zie je dus dat de dames en heren coureurs gedurende de wedstrijden bij leren. Dat is ook Paroling racen.

20170312Chrono4t VeldhovenIMG 1843

Days of thunder, dat gevoel krijg je als je de wankels de baan op ziet rijden. Wat een geweld deze knorrende en schreeuwende motoren die met een gemiddelde van 80 kilometer per uur over kartbaan de Landsard jagen. Vorig jaar door een gebrek aan deelnemers afwezig bij de NK maar nu weer op het asfalt en dat is geweldig voor de rijders en de toeschouwers. Want ondanks de slechts 8 deelnemers zijn de wedstrijden geweldig om naar te kijken en te luisteren, want motorsport moet lawaai maken.

20170312Chrono4t VeldhovenIMG 1072

Als er al een minpuntje is is het dat Kim Bosman de enige junior in het geweld is maar door haar stuurmanskunst en gewichtsvoordeel ten opzichte van de senioren gewoon met de snelle mannen mee rijdt. De pole en de dagwinst gaat naar Lucas Vermaas die 2 van de drie wedstrijden wint, dit voor Michael den Herder en de oude rot in het vak Bjorn Bourgonjon die de derde race van de dag won.
Laten we hopen dat de wankel de komende wedstrijden nog wat aanwas krijgt want het is het deelnemen en aankijken meer dan waard.

20170312Chrono4t VeldhovenIMG 1135

De mooi rond rijden cup, oftewel de RK1 is een geweldig mooie klasse. De rijder die het mooist stuurt en de rol er in houdt wint over het algemeen de wedstrijd. Ruw en ongepolijst rijgedrag wordt veelal direct afgestraft door de stopwatch.

20170312Chrono4t VeldhovenIMG 1242

De pole position ging deze dag naar de kampioen in de RK1 van 2016 Bart Sommer die ook in 2017 zijn zinnen gezet heeft op de titel. Dit onderstreepte hij met de overwinning in race 1 en 2. De tweede man in de kwalificatie is Wouter Jansen, Wouter en zijn monteur Wouter lieten zien dat ze beiden stappen hebben gemaakt. De kart stond er goed bij en bij coureur Wouter stond het koppie er ook goed op, dit resulteerde in drie tweede plaatsen en de tweede plek in het dag klassement. De jongste kartbaan eigenaar van Nederland Rob Lucassen pakte de derde plek in de kwalificatie maar nog mooier de winst in race drie, en de derde plek in het dag klassement. Wouter Jansen reed in race 3 en passant de snelste ronde van de dag, dus ook sneller dan de pole tijd.

20170312Chrono4t VeldhovenIMG 2204

De wedstrijd binnen de wedstrijd werd gereden door de World Formula Briggs and Stratton. In de WF kwamen 4 rijders aan de start die in het RK1 veld met de top 10 mee konden. Hamza Benkaddour wint twee van de drie wedstrijden en pakt de dagwinst, dit voor Bas Bezemer en Jesse Spaans. Helaas zijn de 4 deelnemers te weinig om een aparte race te rijden van de RK1 maar wie weet wat er de volgende race aan de start staat. 

We mogen rustig spreken dat deze dag na 12 races en helaas een onderbreking door een rode vlag situatie zeer succesvol verlopen is. Gaby vd Burgt had de zaakjes met haar team goed onder controle en kunnen terug kijken op een geslaagde dag en mooie opmaat voor seizoen 2017.

20170312Chrono4t VeldhovenIMG 2351Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet