Chrono NK 2-takt

Hartverwarmende opkomst bij NK 2-Takt

Op circuit de Landsard werd alweer de tweede wintercup van de Chrono verreden, met van redelijk tot goed gevulde startvelden per klasse. Hartverwarmend was vooral de passie en strijd die de dames en heren karters lieten zien.

17-02-05ChronoVeldhoven0110

tekst: Raymond Lansink
foto's: Michael Melis

Opkomst
Ondanks het feit dat half Nederland in winterslaap zit stonden er toch kampioenschap waardige startvelden aan de start op de Landsard. Zoals we vaak zien tijdens de wintercup is dat rijders van start gaan in een voor hun nieuwe klasse of nieuw materiaal, wat de uitkomst van de races wat onzeker maakt en daardoor een extra dimensie aan het racen toevoegd.

Nieuwkomers goed van start
In de Micro Max zagen we een aantal debutanten vanuit het NK 4-takt doorstromen en deze mannen lieten direct van zich horen. We hebben het bijvoorbeeld over Daan Richartz die op brutale wijze de pole position voor race één opeiste. In deze wedstrijd wist Daan tweede te worden achter de ontketende Max Knapen. Zoals we gewend zijn in de Micro Max is niets zeker, en zeker wie er wint niet. Ook mooi om te zien is dat jongedame Kosterman die in seizoen 2016 vaak in het achterveld te vinden was reed voor een podium plek. Echter de winst in race twee ging naar Dani van Ruiten die het hele veld op 10 seconden reed, Max Knapen werd tweede voor Bira van Haver op een knappe derde plaats.

17-02-05ChronoVeldhoven0574

Oud en nieuw talent in de Mini Max
De Mini Max was deze wintercup de koningsklasse van de maxxen, met 23 deelnemers het best gevulde startveld. Ook hier pakte een debutant in de klasse de pole position voor race één, en ook hier kon de rijder in kwestie Robert de Haan dit niet vasthouden in de races. De ook in 2016 (helaas bij vlagen) onnavolgbaar snelle Thomas Dijkstra won in race één en Lucas Schoenmakers greep brutaal de winst in race twee, beide coureurs wonnen met een ruime voorsprong hun wedstrijd.

17-02-05ChronoVeldhoven0345

Winterslaap of buitenland stage?
Dat vroegen de toeschouwers en thuisblijvers zich af, maar de mensen die beter wisten legden de link met de RGMMC in Valencia waar al meerdere Nederlanders in training waren. De 10 tot op het bot gemotiveerde deelnemers maakten er echter wel een mooie show van, en wat weer extra leuk is is dat de "overblijvers" hun kans pakken en hoe. Job Rappange wint bijvoorbeeld zijn eerste wedstrijd ooit in een NK (zijn monteur Richard Beukema trouwens ook als monteur) en rookie Sem van Til wordt heel mooi tweede. Echter de winterkampioenskandidaten zetten in de finale orde op zaken geholpen door een eerste bocht incident tussen Rappange en van Til, en Senna van Walstijn pakt dan ook na een foutloze race met 5 seconden voorsprong de volle winst.

17-02-05ChronoVeldhoven0403

Hockey naam wint de wedstrijd
Willem Jan (sorry voor de titel) de Loos dag op de Landsard. Anders kan ik het niet zeggen, want Willem Jan had het deze zondag op de heupen en legde het gehele veld zijn wil op. Met pole position en winst in beide races was Willem Jan onverslaanbaar. Als zijn tegenstanders nog op iets mochten hopen was het op een wonder van boven. Willem Jan was namelijk scherp, gefocusseerd en hierdoor won hij de eerste wedstrijd met 14 seconden voorsprong zonder calculerend te rijden. Gewoon het mes tussen de tanden en blijven gaan. Ook won Willem Jan de tweede race met meer dan twee seconden. Oftewel Willem Jan was deze zondag de onklopbare.

17-02-05ChronoVeldhoven0909

KZ2 altijd een genot om naar te kijken
Want dat is het, puur genieten. Veel ouders zien dit en kiezen vroeger dan ooit (misschien ingegeven door ene Verstappen) voor de KZ. Een mooi voorbeeld van snel doorstromen is bijvoorbeeld Riley Schut die twee jaar geleden nog Mini Max reed, in 2016 Junior Max en nu over het asfalt knalde in een 6 versnelling kart. Alle eer gaat dit weekend echter naar Ricardo Romkema die zonder zijn vaste monteur Richard Beukema net als Willem Jan de Loos bij de Senioren niemand ook maar iets gunde, behalve dan zicht in zijn uitlaat. Pole en beide races winnen met ongeveer twee seconden voorsprong is een duidelijk statement richting kart seizoen 2017, Romkema is back.

17-02-05ChronoVeldhoven0153

Positieve opmaat naar 2017
Volgens Gaby van de Burgt was dit weekend zoals al in de titel genoemd hart verwarmend. Het verloop van de wedstrijden en de strijd die de dames en heren lieten zien was hart verwarmend. Met de inschrijvingen voor het zomerseizoen al geopend kijkt de Chrono hoopvol naar wat 2017 verder gaat brengen. En het mooie is dat dit winterkampioenschap liet zien dat jong en oud talent klaar is om de titelstrijd aan te gaan.

17-02-05ChronoVeldhoven0917

Meer informatie: www.chrono.nl

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet