Chrono NK 2-takt

NK 2Takt de Landsard race 7. Hoezo geen uitdaging?

Het was weer een van die race weekenden waar de "kenners" vooraf van zeiden dat de jus er wel af zou zijn nu de deelnemers aan de Rotax Max Grand Finals wel bekend zijn. Dan ook nog een keer een circuit waar ze het technische stuk uit gehaald hebben. Nee dit race weekend kon niet wat worden! En tsja, dan beginnen uiteindelijk de races en hoor je het commentaar verstommen. Er zijn namelijk mensen naast de baan met een mening en dan hebben we nog de coureurs, en die doen gewoon hun ding. Racen en vechten voor elke centimeter asfalt.

KP070803

Tekst: Raymond Lansink
Foto's: Michael Melis

Het leek zelfs of een aantal rijders zelfs blij waren dat de "druk" van een Grand Final ticket er af was, er werd frank en vrij gereden en tsja een Nederlands Kampioenschap titel staat voor de rest van je leven in de boeken van de KNAF en een Grand Final ticket ga dat maar eens uitleggen over 20 jaar.

Bij de Micro Max wordt sowiezo het hele seizoen al ongecompliceerd geraced, ook dit weekend weer drie wedstrijd winnaars en de man op pole (Donny Hoedt) die helaas voor hem geen wedstrijd wint. We zagen bij de MicroMaxen weer heerlijk onverschrokken slipstream en inhaal werk. Vooral door het weghalen van de zogenaamde "Mickey Mouse" uit het circuit werd dit slipstreamen nog belangrijker, en vooral het geduld bewaren. De wedstrijd wordt namelijk pas op het eind beslist en niet in de eerste ronden. Toch moeten we hem nog even kort noemen onze pole sitter Donny Hoedt, deze kleine bijter ontbeert momenteel het geluk/geduld om zijn snelheid om te zetten in overwinningen maar zijn prestatie in de laatste race van de dag waar hij in de eerste ronde terug valt naar de 21e plaats en in 13 ronden https://speedhive.mylaps.com/nl/Sessions/4146588 terug rijd naar de vijfde plek spreekt tot de verbeelding en kreeg zelfs de niet neutrale toeschouwers op de banken van enthousiasme. De mannen op het podium dit weekend zijn Kris Haanen, Lucas Schoenmakers en Coen Doorn.

KP070492

Vechten voor je laatste kans, dat is wat Mike van Vught doet bij de Mini Max. Mike heeft namelijk een DQ aan zijn broek en probeert het schier onmogelijke te bewerkstelligen en neemt het hierin op tegen de snelle en vooral slim rijdende Rivaldo vd Westerlaken en de super snelle maar soms wat grillige Belg Kobe Pauwels. Alleen was er in de kwalificatie en eerste wedstrijd een jonge coureur die lak heeft aan de strijd tussen deze twee mannen en brutaal de pole pakte en de eerste wedstrijd won. Sem van Til, die door deze mooie prestatie ook de RTL GP driver award overhandigd kreeg, want na zijn start crash in race twee vocht kleine Sem zich weer naar voren en pakte een hele mooie derde plaats in de dag rangschikking.

160911Chrono2tVeldhoven-IMG 0327

De winst ging naar Mike van Vught die race twee en drie won met beide keren Rivaldo in zijn slipstream. Mike brengt daarmee zijn totaal aan podium plaatsen op 18 van de 21 races en blijft hopen op een Nederlandse titel alhoewel het er op lijkt dat Rivaldo van Westerlaken de winst in het kampioenschap niet meer kan ontgaan.

KP070600

Goede zaken deed Glenn van Berlo bij de Max Junioren. Glenn die met Leroy Jagesar en Tijmen van der Helm een verbeten strijd levert om het Nederlands kampioenschap liet zien dat hij nog lang niet de handoek in de ring geworpen heeft. Met een kart die het vooral aan het eind van de eerste twee races het goed deed snelde hij twee keer naar een overwinning en een tweede plaats in race drie achter de leider in het Kampioenschap Leroy Jagesar. Het belangrijkst was dat Glenn weer een paar punten dichterbij kwam aan de koplopers in het kampioenschap.

KP070817

Slechte zaken deed Colin Caresani, als we het hebben over de pechvogel van het weekend dan is hij het wel. Met een mooie tweede plek in de kwalificatie en drie start crashes mag je gerust spreken van een onverdiend off weekend. Wat ook top is in de junioren is om te zien dat een aantal rijders zoals Niek van de Mosselaar en Job Rappange de aansluiting met de top drie lijken te hebben gevonden. Vooral in race één en twee kon Niek met het tempo van de kop mee en ontbrak het hem alleen nog aan de ervaring en killer mentaliteit maar hij komt er aan. Resultaat is dat van Berlo, Jagesar en vd Helm het podium vullen met daarnaast vd Mosselaar en Rappange als 4 en 5.

KP071544

Ik begon mijn stukje er al mee de druk is er af en de prestaties zijn er weer. Als we dit zo mogen zeggen want het was niet zo dat Dennis Tijs de vorige wedstrijd onder de spanning bezweken was maar we hadden dit seizoen al betere wedstrijden van hem gezien en hij raakte een vrijwel zeker Grand Final ticket kwijt. Maar met drie fantastische races dit weekend zette Dennis orde op zaken, hij had twee start tot finish zeges en een hele mooie zwaar bevochten tweede plaats in race twee.

KP070007

Het mag gezegd worden wat Dennis, Willem Jan de Loos en Roy Curfs lieten zien was racen van de bovenste plank. Race drie liet vooral zien hoe dicht het bij elkaar zit. Door een eerste ronde incident werden Willem Jan de Loos en Roy Curfs uitgeschakeld voor een podium plaats maar stonden Kay van Berlo en Tom vd Zwet direct klaar om hun plaats in te nemen. Dit niet alleen door de uitval van Roy en Willem Jan maar ook door knap race werk waarin Kay op een tiende van Dennis over de finish komt. De strijd om de titel is nog helemaal open. Dennis Tijs pakt 13 punten op Kay van Berlo en gaat weer aan de leiding van het kampioenschap en Roy Curfs blijft volgen op drie en mag eigenlijk alleen nog maar hopen op pech bij zijn tegenstanders.

KP071285

Mini Junioren, racen zoals racen hoort te zijn (mijn mening). Maar met slechts acht deelnemers doet het bijna pijn aan de ogen om naar de wedstrijden te kijken. Niet omdat er niet hard gereden word maar het verschil in kwaliteit tussen de nummer één en twee en de rest van het veld is te groot en een mini Junioren veld moet gewoon 32 deelnemers groot kunnen zijn. Ik heb dit jaar races gezien van Justin Polman de Nederlands kampioen in de Micro Max in 2015 en mooier racen bestaat er bijna niet. Onverschrokken hard de bocht in en er harder uit komen dan een Rotax Max Junior. Heerlijk, en dat alleen door een laag totaal gewicht en een heerlijke motor. We zagen het tijdens de vrije trainingen dat menig Rotax Max zich verslikte in de bochtensnelheid van de Mini Junior. En het is gewoon jammer dat die snelheid en het spektakel wat een Mini Junior kan brengen hier niet naar voren kwam. We hebben in Nederland enkele kart banen waar in een weekend wel twintig van deze karts te vinden zijn, laten we zorgen dat ze ook naar het NK komen want Mini Junior hoort erbij, zeker als je internationaal door wil in de CIK FIA klassen want als je op je zestiende nog moet leren draaien aan een carburateur is het in wezen te laat. Dit alles neemt niet weg dat Laurens van Hoepen en Dilano van 't Hof super wedstrijden neergelegd hebben op het asfalt van de Landsard want de heren waren meer dan alleen aan elkaar gewaagd het waren heroische gevechten. En wat betreft nummer drie op het podium Lorens Lecertua Garcis, jij was samen met Bart Ploeg de smaakmaker van de rest van het veld. Ga zo door en je zult de aansluitng vinden.

KP071448

Wat we dit weekend weer geleerd hebben is dat de organisatie het met de layout van de baan goed gezien had. Geen probleem en super races, tuurlijk meerdere mensen meerdere smaken maar de rijders gaven er niet om. Gewoon doen wat het leukste is op deze aardkloot, RACEN. En wat zal het een mooi weekend worden op Genk, zover wij kunnen rekenen is er in nog geen enkele klasse de beslissing al gevallen (behalve de DD2 Master) in het kampioenschap en niets mooier dan je titel binnehalen op de mooiste baan van de BeNeLux. Karting Genk.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet