CIKFIA

CIKFIA: Kas Haverkort wint derde ronde CIK-FIA Karting Academy Trophy

podium race

Kas Haverkort heeft in het Zweedse Kristianstad op fraaie wijze de afsluitende ronde van de CIK-FIA Karting Academy Trophy op zijn naam geschreven. De namens de KNAF in deze wedstrijdserie uitkomende 12-jarige Haverkort eindigde daarmee in het kampioenschap op een uitstekende derde plaats. De 13-jarige Senna van Walstijn sloot de finale als zevende af. In de CIK-FIA International KZ2 Super Cup kwam KNAF Talent First-karttalent Martijn van Leeuwen in actie. De 17-jarige Birel ART fabrieksrijder behoorde het hele weekend tot de snelste rijders van het veld, maar zag een hoge klassering in de finale door een aanrijding verloren gaan.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

De CIK-FIA Karting Academy Trophy is een competitie voor karttalent in de leeftijd van 13 tot en met 15 jaar waarin gestreden wordt met volledig identiek materiaal. Namens de KNAF komen daarin de 12-jarige Kas Haverkort en de 13-jarige Senna van Walstijn aan de start. Tijdens de derde en afsluitende ronde in het Zweedse Kristianstad deden de twee Nederlandse talenten het meer dan uitstekend.

k haverkort.1

In het 44 deelnemers tellende veld plaatste Haverkort zich na een overwinning en een derde plaats in de kwalificatieheats, als tweede voor de prefinale, om vervolgens als derde aan de finale te mogen beginnen. In een uitstekend gereden race pakte Haverkort in de elfde ronde de koppositie om die tot de finish ook niet meer af te staan. In het eindklassement van de CIK-FIA Karting Academy Trophy eindigde Haverkort op plaats drie.

s van walstijn.1

Van Walstijn deed het met een vierde startplaats voor de prefinale ook meer dan uitstekend, waarna het 13-jarige talent vanuit een zevende positie aan de finale mocht beginnen. Na een race met diverse positiewisselingen passeerde Van Walstijn als zevende de finish en zette daarbij de snelste raceronde van het hele veld op de klokken. Ondanks dat hij één van de drie wedstrijden van de CIK-FIA Karting Academy Trophy moest missen, sloot Van Walstijn de titelstrijd als twaalfde af.

m van leeuwen.1

Voor KNAF Talent First-karttalent Martijn van Leeuwen stond in Kristianstad de CIK-FIA International KZ2 Super Cup op het programma. Dat de 17-jarige Birel ART fabriekscoureur uitstekend met deze schakelkarts overweg kan, bewees hij al in de kwalificatieheats. Helaas zag Van Leeuwen tot twee keer toe een tweede plaats door een opgelegde tijdstraf verloren gaan, maar noteerde wel in drie van de vijf heats de snelste raceronde. Uiteindelijk plaatste de KTF-rijder zich in het 88 deelnemers tellende veld als zevende voor de eerste van twee prefinales. "Omdat het in de heats op gebruikte banden zo goed ging, kozen we ervoor om in de prefinale met twee gebruikte banden te rijden. Helaas pakte dat verkeerd uit. De balans was weg en ik verloor alleen maar plekken. Maar als je alles precies zo doet als je concurrenten, win je nooit", verklaarde Van Leeuwen de keuze van zijn team. De Nederlander werd als tiende geklasseerd en moest daardoor vanaf een 19de startplaats aan de finale beginnen. "Helaas ging het al in de eerste ronde mis. Ik zat aan de buitenkant en iemand reed vol bij me naar binnen waardoor ik spinde. Het weekend begon goed maar eindigde slecht. Met de snelheid zat het wel goed en daar was ook het team meer dan tevreden over", aldus Van Leeuwen, die uiteindelijk als 27ste werd geklasseerd.

k haverkort.2

KNAF-bondscoach voor de karting Marco du Pau over de wedstrijden in Kristianstad: "Kas en Senna hebben het supergoed gedaan. Allebei waren ze het hele weekend snel en Kas heeft het in de finale prachtig afgemaakt. Senna zat in de finale helaas vast achter iemand waar hij door gebrek aan topsnelheid niet langs kon komen, anders had hij ook nog hoger kunnen eindigen. Martijn was in de heats ongelofelijk snel en leek op weg naar een topresultaat. Dat het dan in de prefinale en finale misgaat is zonde. Hij verdiende het om hier goed te scoren."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet