CIKFIA

Karting: CIKFIA: Spektakelstuk tijdens slotmanche Europees kampioenschap in Genk

KP071177

De laatste ronde van het Europees kampioenschap karting voor de KZ1, KZ2, OK en OKJ vond gisteren plaats in Genk. Op één van de mooiste kartcircuits van de wereld streken de sterren van morgen neer voor de apothéose van een Europees kampioenschap dat keer op keer enorme sterke en goed gevulde deelnemers velden bij elkaar brengt. Marco Ardigo, Fabien Federrer, Pedro Hiltband en Finlay Kenneally zijn de nieuwe Europese kampioenen.

Tekst : Philippe De Roeck
Foto's : Michael Melis

EK OKJ

De finale van een Europees kampioenschap. Dat staat garant voor een zinderende slotdag. Met in iedere klasse nog steeds meerdere kanshebbers op de titel was de strijd in Genk dit weekend intenser dan ooit. Kwalificaties, heats, prefinales en finales, meer dan genoeg kansen om de titelkansen veilig te stellen maar ook in rook te zien opgaan. Het was dan ook wachten tot de laatste finales om te weten wie zich in 2016 Europees kampioen kon kronen.

OKJ finish

In de OKJ was dat uiteindelijk Finlay Kenneally. De finale, die door kleine regendruppels opgang geschoten werd na drie formatieronden, werd gewonnen door de Fransman Victor Martins na een mooie strijd met Finlay Kenneally en Teddy Wilson. Kampioenschapsleider Noah Watt ging een hele zware finale te gemoed en werd pas veertiende nadat hij terugviel door contact. Hij verliest hiermee kostbare punten en ziet Kenneally kampioen worden. Ugo de Wilde werd heel sterk achtste in de finale, Ulysse de Paauw had ongetwijfeld op meer gehoopt en werd pas 31e.

OK

Ook in de OK tekenden druppels de openingsfase van de race. Met een gigantisch snelle openingsronde van Pedro Hiltbrand was de toon meteen gezet. De Spanjaard had na 1 ronde namelijk al een seconde voorsprong op Tom Joyner, nog steeds titelkandidaat. Joyner en Hiltbrand gingen de strijd aan voor winst, en de titel. Door dat gevecht kwam Clement Novalak van rond een vijfde positie terug. Hij raapte de ene na de andere op en ging uiteindelijk ook voorbij Hiltbrand en won. Hiltband werd tweede, Joyner vierde en scoort daarmee net te weinig punten. De titel is voor Pedro Hiltbrand.
Ook hier een topprestatie van een landgenoot, getekend : Bent Viscaal. De Tony Kart rijder werd knap achtste. Martijn van Leeuwen was de tweede landgenoot in de finale en net zoals dat het hele seizoen al zo is, valt het allemaal net niet op zijn plaats voor Van Leeuwen. Hij tikte af als 16e maar ongetwijfeld op meer gehoopt.

KZ

Doet ie het of doet het niet. Als we dit weekend iemand in de gaten hielden was het Stan Pex wel, de altijd sympathieke jongste telg uit de Pex familie was nog steeds in de running voor de Europese titel in de KZ2. In de finale was Pex sterk onderweg en steeds voorin te vinden maar de concurrentie was ijzersterk. Mateo Vigano was met zijn TopKart de snelste, hij won de finale nadat hij Leonardo Lorandi voorbij ging. John Norris pakte de tweede plek, Paolo Besancenez derde nadat Lorandi tien seconden aan de broek kreeg voor het negeren van gele vlaggen. Fabian Federer kon zich niet kwalificeren voor de finale maar had nog net voldoende punten voorsprong om Europees kampioen te worden. Stan Pex werd vierde en pakt P2 in de EK eindstand. Lokale held Michelangelo Amendola liet nog eens van zich horen. De jongeling die in Genk leerde karten werkte vanaf vorig seizoen enkel nog wedstrijden in Italie af bij zijn Italiaanse Parolin team. Dit EK was de eerste grote afspraak en daar knalde 'Packman' naar een heerlijke tiende plaats in de finale ! Dat smaakt naar meer en we hopen hem dan ook terug vaker in actie te zien ! Max Tubben werd net na Amendola knap elfde. Marijn Kremers werd 23e, Ricardo Romkema 28e !

Ardigo

Clean sweep ! Hij was de enige die erin sloeg om de finale te winnen en de titel te pakken, hij is de enige met zo veel ervaring, hij is de enige met zo een palmares, hij is de referentie in de kartspot, hij is Europees kampioen en hij is Marco Ardigo !
De rust zelve, zo ging Ardigo van start in de finale. In de zevende ronde ging Ardigo voorbij Abbasse naar de kop. De concurrentie kwam nog wel kort maar Ardigo controleerde en had alles perfect onder controle stelde de winst en de titel veilig ! De vandaag jarige Rick Dreezen werd beste landgenoot op een negende plaats, Jorrit Pex werd 18e maar maakte geen aanstalte meer op de titel na forfait in de vorige wedstrijd wegens een ribblessure. Het WK wordt zijn doel, daar kan hij zijn titel verlengen. Bas Lammers werd 22e, 1 plaatsje beter dan de man met startnummer 1, Flavio Camponeshi. De kampioen uit 2015 ziet zijn titel weggekaapt worden door zijn voormalige teammaat Ardigo. Campo maakte vorige winter namelijk de overstap van Tony Kart naar CRG, de resultaten laten voorlopig nog even op zich wachten...
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet