Chrono NK 2-takt

Chrono NK 2Takt: 25 uur overstemd door boxer geluiden.

Ja het was weer volle actie op het grote circuit van Francorchamps, de VW kevers reden daar een 25 uurs race en de race geluiden overstemden het spektakel op de kartbaan.

KP075073

Tekst: Raymond Lansink
Foto's: KartPhoto.com Michael Melis

Zelfs de mensen die thuis de live streaming van de karting probeerden te volgen hoorden alleen maar het notoire boxer geluid van de kevertjes die gestaag hun rondjes reden onderbroken door het stemgeluid van onze kartspeaker Frens Langenberg die met ernstige rugklachten liggend naar Francorchamps was vervoerd.
109 rijders waren er afgereisd naar het mooie Francorchamps en dat is gezien het feit dat we de helft van het seizoen al voorbij zijn en er ook al een gedeelte van Nederland op vakantie is een hele mooie opkomst.

KP076923

Het kleinste veld was van de Mini Junioren, één van de oudste klassen van Nederland spreekt nog steeds bij veel kinderen tot de verbeelding. Ik durf zelfs te stellen dat de mini 60cc nooit voorbij gaat zolang de fabrikanten deze motoren blijven promoten. In Duitsland, Frankrijk, Zweden en Italië is de mini junior nog steeds de klasse waar vanaf 7 jaar de kinderen de fijne kneepjes van het kart vak leren kennen. Dit in combinatie met de technische basiskennis van het karten en de kart. Vooral het leren draaien aan de carburateur is een ding wat veel van deze karters in de toekomst meenemen als een voordeel als zij uitkomen in de CIK/FIA race klassen.

De alleenheerser dit weekend was Dilano van 't Hof die pole pakte en alle drie de wedstrijden wist te winnen en dit met rondentijden die 2,5 seconder per ronde sneller zijn dan de 125cc Micro Max. Tijs Kleijnjan kon het tempo niet bijsloffen en werd drie keer tweede, ondanks dat de toeschouwers duidelijk konden zien dat Tijs alles gaf om Dilano te verschalken.

1. Dilano Van t Hoff        165
2. Tijs Kleinjan               156
3. Laurens Van Hoepen   149

KP079413

We hadden het al over de Micro Max, met 17 bloedfanatieke coureurs (man/vrouw) werd er gestreden voor de mooie bokalen die een podium plaats oplevert. Met het hele veld binnen een seconde van elkaar in de rondetijd word elk foutje direct afgestraft. We zagen dan ook fantastische wedstrijden en een hele mooie dag winnaar. Coen Doorn die een slechte tijdtraining kende had in de eerste wedstrijd duidelijk de snelheid gevonden en werd sterk derde. Dit resultaat was de opmaat voor de dag winst van Coen voor de altijd snelle mannen Dion Franc en Robert de Haan. Ook was deze winst een hele mooie beloning voor Coen's monteur Jennifer vd Beek die haar harde werk beloond zag.

1. Coen Doorn               157
2. Dion Franc                 155
3. Robert de Haan          147

KP077048

25 Gladiatoren betraden de arena in de MiniMax klasse, de nieuwe koningsklasse van de RotaxMax. De Max Junioren waren tot voor kort de smaakmakers van het NK van de Chrono maar dit is duidelijk overgenomen door de MiniMax. Naast het grootste startveld zitten de rijders kwa rondetijden ook het dichtst bij elkaar, de concurrentie is moordend. 23 rijders binnen 0,8 seconde in de kwalificatie is niet vaak vertoond bij de mini max. Wat ook mooi om te zien was is dat Mark vd Kamp met zijn vader als monteur de juiste richting hebben gevonden. De Noordelingen hebben de laatste maanden veel arbeid verricht en dit betaald zich uit en Mark pakt dan ook een super verdiende derde plaats achter de ontketende Rik Koen die dit weekend alleen te verslaan was door een tijdstraf van 3 seconden in race 1. Mighty Mike van Vught wordt knap tweede en houd door dit resultaat ondanks zijn DQ in Veldhoven nog steeds zicht op het kampioenschap.

KP075741

1. Rik Koen                    160
2. Mike van Vugt            155
3. Mark van der Kamp    153

KP076844

Wie stopt Leroy Jagesar en zijn teamgenoten? De top 8 van de kwalificatie wordt gevuld door Leroy op pole en nog 5 van zijn ploeggenoten. Deze combinatie zou in Francorchamps dan ook een slag slaan ten opzichte van de concurrentie waar Leroy Jagesar optimaal van profiteerde. Op deze baan waar de motor de doorslag geeft kwam de grootste concurrent van Leroy niet aan aanvallen toe. Glenn van Berlo stond in de kwalificatie en in de eerste race nog in de top drie maar kon het tempo in race twee en drie niet volgen, en verloor zo kostbare punten. Wat jammer was is dat er weer een wedstrijd niet hervat werd met minder dan 75% van de wedstrijd verreden. Door deze beslissing zijn de rijders bijna gedwongen om deze twee uitslagen aan het eind van het seizoen te schrappen waardoor de top 5 zich geen enkele misstap meer kan veroorloven.

1. Leroy Jagesar             137.5
2. Tijmen van der Helm   127
3. Mika Morien                123

KP076328

Of het komt door de aantrekkingskracht van Francorchamps, de financiele injectie van Arthur Dontje of gewoon de groeiende interesse om DD2 te rijden. Één ding is zeker, deze wedstrijd liet in de DD2 het grootste startveld van dit seizoen zien en dat bracht mooie wedstrijden die het aanzien meer dan waard waren. Ook goed om te zien was dat Dennis Kroes de malheur van Kerpen waar hij 4 keer de finish niet zag overwonnen had. Helaas voor Dennis was hij niet snel genoeg om dag winnaar in de DD2 Master Ian Gepts te verslaan maar het tempo zat er weer in. Bij de DD2 ging Joey Alders voor een clean sweep. Pole en drie maal race winst maakten hem de koning van Francorchamps in de DD2. Ook genoten hebben we van de gevechten tussen Rick Westerlaken, William vd Kaaij en Chris Sterken, de heren waren echt aan elkaar gewaagd. Vooral Chris na zijn langdurige blessure liet zien weer terug te zijn en zijn oude vorm bijna terug heeft.

1. Joey Alders               165
2. Rick Westerlaken       154
3. William vd Kaaij         145

KP075859

DD2 Master.
1. Ian Gepts                  165
2. Dennis Kroes             151
3. Alexander Durlinger   150

KP077929

The comeback kid strikes again. Wat had die Roy Curfs de snelheid er in zitten, zijn monteur Jan glom van trots om de getoonde snelheid en vooral de constandheid van hoe Roy onderweg was. Wie ook als een kogel ging was Lars Schiefelbusch de teamgenoot van Roy Curfs, helaas kon hij dit niet verzilveren door een doorgesleten benzine leiding en dus uitval in race één. De twee rijders die de meeste aanspraak maakten op de resterende podiumplaaten waren Dennis Tijs en Jules de Bock die het meest constant presteerden.

1. Roy Curfs                  165
2. Dennis Tijs                151
3. Jules de Bock            150

KP077722

Al met al kunnen we stellen dat Francorchamps een magische aantrekkingskracht heeft op de Nederlandse karters. Er werd hard gereden en gestreden, en de spanning in de verschillende klassen blijft er nog steeds in doordat de rijders bijna geen fouten maken. En dit maakt dat we alweer uit kijken tot de eerste wedstrijd na de welverdiende vakantie.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet