RGMMC

Karting: RGMMC: Podium voor van Berlo, van Kalmthout en Kroes tijdens eerste wedstrijd in Genk

RGMMC Junior second chance

De kop is er af! De Rotax Eurochallenge begon dit weekend op Karting Genk aan zijn eerste van vier wedstrijden van het seizoen. Genk is al lang geen onbekende meer voor de organisatie en ook de rijders beginnen een van de mooiste banen van Europa te smaken. Voor de Belgen en Nederlanders is een Europese manche zo dicht bij huis natuurlijk erg interessant. Er stonden dan ook heel wat landgenoten aan de start en dat bracht drie podia naar voren. Na drie spannende finales scoorden Glenn Van Berlo, Rinus van Kalmthout en Dennis Kroes een podium in de Junior, Senior en DD2 Masters.


Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis

Met Thom Nelissen en Luna Bloem stonden er vanochtend twee landgenoten aan de start van de second chance. Startend vanaf de eerste rij leek finishen bij de top zes wel mogelijk maar enkele stevige druppels maakten de condities er niet makkelijker op. Een chaotische start bracht weinig geluk en beiden waren ze uitgeschakeld voor de finales.

RGMMC Junior start

De prefinale begon met Glenn Van Berlo vanaf de pole. Tijdens de heats gisteren toonde de jongste van Berlo telg zich al heel sterk. Hij won er eentje, net zoals de concurrentie want geen enkele heat werd twee keer gewonnen door dezelfde rijder, het zegt al veel over het wedstrijd niveau. Winst in de prefinale was voor Charpentier die van Berlo nipt kon afhouden. Daarachter was het bijzonder spannend want ook een ijzersterke Xavier Handsaeme kende een prima debuut. Hij mengde zich in de gevechten voor winst maar werd tiende na een penalty.

RGMMC Junior van Berlo

Axel Charpentier maakte de beste start en behield de leiding in de finale. De leiding wisselde enkele malen tussen Charpentier en van Berlo maar het was Charpentier die een gat sloeg naar het einde toe. Daarachter werd van Berlo heel knap tweede voor Lauri Leppa. Xavier Handsaeme toonde zich opnieuw en werd zesde, Xander Pryzbylak tiende, Ruben del Sarte elfde, Pepijn Kraaijveld veertiende en Kenzo Aerts werd 21e na een penalty. Daan Willemse viel uit.

De start van de prefinale begon met een kanon start voor Glenn Van Parijs die van P21 de top tien binnenschoof. Van Parijs zou uiteindelijk als derde finishen na Nicolas Schoell en Gary Donnelly. Luc Willemse won zeven plaatsen en zou knap zevende worden. Nicolas Schoell werd in het begin van de finale even bedreigd voor de leiding, moest deze even afstaan maar tikte na zeventien ronden wel als eerste af.

RGMMC Senior

Garry Donnelley werd kort daarachter tweede, net voor een fel duellerend groepje. Daarin was het uiteindelijk een sterke Rinus van Kalmthout die aan het langste eind trok en derde werd. De hele week was de snelheid goed, maar niet goed genoeg om mee te vechten voor winst maar in een finale kan veel, dat weet van Kalmthout nu ook. Ook Felix Wargé klokte heel knap terug. De BMC kampioen van 2015 werd zesde, Glenn Van Parijs achtste. Luc Willemse en Noah Roovers werden 12e en 13e. Kay Van Berlo had zeker de snelheid deze week maar het pakte op cruciale momenten net verkeerd uit, hij werd 18e. Lars van Vark werd 24e, Filip Woijtowicz 27e en Ruurd Bijdendijk 29e, na een penalty.

In de DD2 Prefinale leek Jordy Lievens op weg naar een stunt. Samen Kevin Ludi liepen ze uit op de achtervolgers, zeker toen Martin Mortenssen, die vanaf de pole was vertrokken eraf gezet werd in de finale. Joey Alders, was heel snel onderweg de afgelopen dagen maar crashte al in de beginfase van de prefinale. Hij kwam terug tot P5 maar kreeg een straf en viel terug. De snelheid bij Alders zit wel goed, het geluk komt hopelijk snel! Ludi hield vooraan goed stand bij Lievens, volgde verstandig het tempo en ging er voorbij. Lievens moest een gaatje laten maar finishte wel knap als tweede voor de terug van –bijna- weg geweest Barrie Pullinger. Ludi won de finale vrij makkelijk voor Lukasz Bartoszuk en Mick Wishofer, steeds gescheiden door ongeveer één seconde. Jordy Lievens kreeg nog motorproblemen in de uitloopronde van de prefinale en werd gedwongen tot een motorwissel. Dat maakte de omstandigheden er niet makkelijker op. De Vici Motorsport rijder werd sterk achtste in de finale. Er zat misschien meer in, maar dit was al zeker een sterk weekend! Michael Cool kon niet starten in de kwalificaties wegens elektrische problemen. Cool schoof op tijdens de heats en eindigt zijn weekend als tiende in de finale. Tim Ver Elst werd 25e nadat hij 's morgens nog in actie kwam tijdens de second chance!

RGMMC Kroes

Dennis Kroes startte ook nog in die second chance, won hem zelfs en werd derde in de DD2 Masters na Martin Pierce die zowel de prefinale als de finale won. Slawomir Muranski werd tweede in deze finale!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet