BNL Karting Series

BNL Karting Series: 150 piloten in actie tijdens BNL KickOff in Genk

BNL5

Karting Genk opende twee weken terug het seizoen met de Belgian Max Challenge. Een voorproefje voor de BNL KickOff die dit weekend plaatsvond. Ruim 150 rijders, waaronder heel wat Europees topmateriaal, kwamen op de Horensberg in Genk strijden voor de winst en de daarbij horende gratis deelname aan de BNL Karting Series dit jaar. Nog belangrijker misschien was het feit dat deze wedstrijd een ideale voorbereiding was voor de eerste Rotax Eurochallenge, het eerste weekend van april in Genk.

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis

Een prachtig lentezonnetje verscheen dit weekend boven de piste in Genk. Dat stemde veel mensen blij en gelukkig. Het seizoen is eindelijk weer begonnen. Toch was er ook triestig nieuws te melden. Het overlijden van Wim De Nies afgelopen week kwam onverwacht, velen reageerde verslagen... Wim was jarenlang actief in de karting. Enerzijds met zijn zoon Guy de Nies maar daarnaast ook als voorzitter van Limburg Karting en als hoofd van de time keeping hier in Genk. De organisatie reageerde gepast met een minuut stilte tijdens de middag pauze. Het ga je goed Wim!

BNL 2

Life goes on, en uiteraard werd er ook weer gekart vandaag. Te beginnen met de MicroMax waarin Kris Haanen de pole pakte met een ongelooflijk klein verschil van vier duizendste op Lucas Schoenmakers en nog geen tiende op Liewe Rutten die derde werd.

BNL7

De eerste finale werd meteen prachtige race met gevechten van start tot finish en dat op een erg volwassen manier. Rutten kwam heel goed weg en nam de leiding over. Haanen reageerde een ronde later en ging weer naar P1 maar Rutten pareerde opnieuw en ging weer naar de kop. Het veld bleef vooraan steeds kort bij elkaar en ook Lucas Schoenmakers pikte zijn graantje mee van de gevechten. Hij schoof op naar de tweede plek en reed het gaatje op Rutten dicht. Erop en erover, de overwinning was voor Schoenmakers voor Haanen en Rutten. Race twee werd een ander verhaal met een sterke overwinning voor Schoenmakers, dit keer met een erg grote voorsprong. Patriks Locmelix werd tweede, Kris Haanen derde!

BNL6

In de MiniMax was Kobe Pauwels ruim de snelste in de kwalificaties. Mike van Vugt en Rick Bouthoorn werden hierin tweede en derde. Hoewel Bouthoorn kort na de start de leiding al overnam was het uiteindelijk toch Pauwels die met een aardige voorsprong de eerste races probleemlos wist te winnen. Mike van Vugt werd mooi tweede voor Luca Leistra die een hele sterke inhaal race reed.
Race twee was een ander verhaal, Pauwels nam wel de kop maar Mike van Vugt kwam snel voorbij en toen leek de veer gebroken bij Pauwels die wat terugviel. Vooraan ging de strijd verder al was Mike van Vugt te snel voor de concurrentie. Hij won voor Leistra en Bouthoorn!

BNL4

De Junioren zaten tot de nok gevuld en dat bracht spektakel! Kenzo Aerts was vanochtend de snelste in de kwali voor Leroy Jagesar. Daarachter volgde twee hele snelle rookies die meteen hun visite kaartje afgaven. Ilian Bruynseels en Xavier Handsaeme deden het bijzonder goed met P3 en P4.
Een heftige startcrash, de enige van vandaag, gooide het veld wat door elkaar maar de top vier bleef onveranderd. Na enkele ronden nam Jagesar de kop over en net op dat moment ging ook Bruynseels van 4 naar 3. Handsaeme moest dan de rol wat lossen en verloor nog wat plekken. Bruynseels daarentegen ging als een raket en ging zonder aarzelen het duel aan met de koplopers. De Vici Motorsports rijder nam dan ook resoluut de leiding al moest hij die even later weer inleveren aan Jagesar die de race won voor een sterke Lukas Dunner en Kenzo Aerts die beiden nog voorbij Bruynseels gingen.

BNL

Race twee bracht ook de nodige spanning want alles bleef lang samen vooraan. De eerste wedstrijdhelft gold blijkbaar als opwarming voor wat nog zou komen want wat volgde waren enkele zeer stevige duels op het scherpst van de snee met Jagesar die opnieuw als eerste voorbij start finish kwam. Dunner en Aerts verdeelden opnieuw plekken twee en drie en pakken daarmee een zeer verdiend podium. Bruynseels werd opnieuw vierde maar kreeg een straf wegens een duw. Een sterk eindresultaat werd zo te niet gedaan maar de jongeling heeft zichzelf in ieder geval wel bewezen!

BNL8

De DD2 raakte eindelijk weer goed gevuld en met de nodige snelle mannen aan de start beloofde het wel wat te gaan worden. Enerzijds viel de actie voor de kop wat tegen al waren er wel enkele hele mooie inhaalbewegingen te zien! Kevin Ludi pakte de pole voor Martin Mortensen en Constantin Schöll. Ludl kende een prima eerste wedstrijd die hij won voor Mortensen en Schöll. Race twee bracht wat meer spektakel. Al was het opnieuw Ludi die sterk wegkwam en een gaatje trok op Scholl die naar P2 was doorgeschoven. Mortensen nam die tweede plek in de tweede ronde weer over en toen bleef het even rustig. In de voorlaatste ronde kwam het achter Ludi weer wat samen. Scholl, die de tweede plek rond halfweg koers weer had overgenomen kreeg Mortensen weer op zijn dak en verloor de tweede plek aan de Duitser. Even later kwam ook Mick Wishofer nog langszij en lag de top drie vast! In de Masters pakte Tamsin Germain de winst, podium was er voor Dennis Kroes die op zaterdag de nodige problemen ondervond maar op zondag dus weer voor de beker kon strijden!

BNL 3

De Senioren dan, maarliefst vijftig gretige piloten stonden klaar om voor de winst te gaan. De kwalificatie was veel beloven. Groep 1 was duidelijk de snelste, top tien kwam dan ook uit deze groep met Berkay Besler op kop voor Adrien Renaudin en Jonathan Hoggard. De heats verliepen stevig maar mooi en dat laatste was voor de finale niet anders. Besler nam de kop maar was lang niet veilig voor winst. Er volgde immers een treintje met Van Parijs, Jewell, Kroes, Hoggard en Roovers.
Het geweld barstte helemaal los toen Hoggard een aanval plaatste op Besler. Die verliep niet helemaal volgens het boekje want beiden moesten wijd gaan. Van Parijs schoot binnendoor en nam de kop over met meteen een handvol seconden voorsprong. Daarachter viel het echter niet stil. Besler knalde weer naar voren, remde overal verschrikkelijk laat en had al snel terug zicht op de leiding. Van heel ver remde hij Van Parijs uit in de eerste bocht om de kop weer over te nemen. Maar het was nog niet gedaan... De laatste ronden kwam alles weer samen en ging het soms drie breed over het circuit. De juiste kant kiezen om te verdedigen of aan te vallen was geen optie, het was roeien met de riemen die je had. Met zen zessen doken ze de voorlaatste bocht in, daar kwamen ze met zen zessen ook weer uit. Zonder crashes ging het verder naar de laatste bocht die alles beslissend was. Het was Hoggard die won voor Jewell en Roovers al kwamen er wel wat straffen naar voren die bijdroegen aan dit resultaat. Als dit de voorbode wordt voor het komende EK en de BNL wedstrijden die volgen, dan zorgt u maar dat u er bij bent!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet