RGMMC

Karting: RGMMC: Seizoen opgang geschoten met Wintercup in Valencia

De Rotax Max Eurochallenge heeft dit weekend het startschot gegeven van het nieuwe Europese Rotax seizoen. Dat gebeurde zoals steeds met de Wintercup, ditmaal in Valencia en dus niet in Campillos zoals dat voorheen steeds het geval was. Op de baan waarop twee jaar terug nog de GrandFinals georganiseerd werden stond het hele weekend een stevige wind die zijn invloed had op de racestrategie. Adam Smalley, Nicolas Schoell en Ed Brand pakten de winst na een spannend weekend.

Tekst: Philippe De Roeck

De prefinale van de Junioren werd gewonnen door Axel Charpentier. De man, uitkomend voor Strawberry Racing, was nipt de snelste en pakte daarmee de pole voor de finale. In de finale trok Charpentier er al snel vandoor met Tom Canning in zijn spoor. De voorsprong werd steeds groter maar wanneer de strijd om de leiding helemaal losbarstte kwamen de achtervolgers terug aansluiten. In een erg spannend slot ging Kimber een verdedigende Charpentier voorbij buiten de tracklimits, won wel maar werd bestraft voor dit manoeuvre en viel terug naar P16. Ook Charpentier, die door de straf voor Kimber zou winnen, mocht niet naar het podium. Hij kreeg een straf wegens gevaarlijk rijgedrag en viel terug naar P17. De lachende derde was Adam Smalley, hij won uiteindelijk de finale voor Tom Canning en Laszlo Toth, die uitkomt voor het Belgische Daems Racing. Daan Willemse werd heel mooi zesde, Pepijn Kraaijveld ronde zijn Europees debuut als vijftiende af.

In de prefinale van de Senioren was Nicholas Schoell de snelste voor Berkay Besler en Jonathan Hoggard. De drie rijders bepaalden gedurende de hele wedstrijd het tempo en verdeelden de eerste drie startplekken voor de finales. Glenn Van Parijs sloot knap aan als vierde wat de prefinale, mede dankzij de tweede plek van Berkay Besler, een succes maakte voor het team van Birger Bouvin.
Schoell maakte een prima start in de finale en reed meteen een gaatje bij elkaar, groot genoeg om de concurrentie niet te laten profiteren van de slipstream, iets wat deze week enorm belangrijk was. Josh White en Tom Gamble werden tweede en derde. Glenn Van Parijs haalde het einde niet, terwijl ook Leonard Hoogenboom, de man die de pole pakte op vrijdag, en Rinus van Kalmthout ongetwijfeld op meer hadden gehoopt. Zij werden respectievelijk twaalfde en zevende. Luc Willemse, de derde Nederlander die de finale haalde, kwam niet aan de finish.

Ed Brand en Kevin Ludi waren grote kanshebbers op een goed resultaat in de DD2 prefinale maar een crash voor Brand en technische problemen voor Ludi gooide het veld toch weer wat overhoop. Caballero Dalmau won deze prefinale voor de Fin Ville Villainen. Kort voor de finale begon het te regenen en dan is alles mogelijk. Vraag dat maar aan Ed Brand die wederom bewees een ongelooflijk talent te zijn. Hoewel Villainen heel sterk de kop nam en de leiding lang vast hield was het Brand die ijzersterk terugkwam vanaf de veertiende plaats het gat naar Villainen dicht reed om even later de leiding over te nemen. Brand won voor Villainen en Slawomir Muranski. Imke Arts maakte haar debuut in deze klasse en werd zeventiende!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet