GrandFinals

Grand Finals eindigen voor Nederland in mineur met lichtpunt in de DD2 Master

actie-portimao

Bij de Max Junioren stond de pre-finale in het teken van heel houden en proberen te finishen in de top 10 om zo een mooie startpositie in de finale te vergaren en het liefst aan de binnenkant. Helaas lukte dat niet voor beide Nederlandse rijders. Dylan Buys eindigde als tiende en Leroy Jagesar als elfde in de pre-finale. De beide heren hadden niet de snelheid om echt voorin mee te racen. Leroy lag nog kort op een vijfde plaats maar zakte daarna terug naar achteren.
In de Finale een zelfde beeld waarbij Dylan in de tiende ronde terugviel van een top 15 plek naar de 26ste plaats. Leroy vocht zich naar een knappe elfde plaats in zijn eerste Rotax Grand Finals.

Pre-finale
Een mooie uitgangspositie bij de Max Senioren waren er voor Luc Willemse en Leonard Hoogenboom. Startend in de top 10 was het devies verder naar voren rijden en zorgen dat je zonder kleerscheuren door zou gaan naar de finale. Luc Willemse was te voorzichtig en viel terug buiten de top tien. Leonard Hoogenboom was zeer gedreven en reed zelfs op de derde plaats. Door een inschattingsfout van de twee mannen die voor Leonard om de koppositie vochten en in de laatste ronde op elkaar klapten, verloor Leonard veel tijd en zakte van een derde plaats naar een kansloze 32ste plek. Luc Willemse pakte voordeel door dit voorval en finishte toch nog als zesde. Dave Blom gestart als 30ste reed een race vol kleine incidenten maar kwam na vele inhaalacties toch nog knap als 17de over de finish.

Finale
In de finale was het al snel voorbij voor Luc Willemse. Na een matige start en een tik van een tegenstander viel hij terug naar een teleurstellende 22ste positie. Leonard Hoogenboom reed van zijn kansloze 32ste startpositie toch nog naar de plaats 16. Dave Blom eindigde op een 20ste positie. Een pluim voor de snelheid maar jammer genoeg teleurstellende eindresultaten voor de Max Senioren.

ringelberg

DD2 Masters helden van het Nederlands team
Dennis Kroes en Jim Ringelberg reden de hele week al top 12 tijden en in de heats reden de beide rijders zelfs in de top drie. Alleen het geluk kleefde nog niet helemaal aan hun achterwerk.
In de pre-finale reden Jim en Dennis naar een respectievelijk 7e en 13e positie. Zeker voor Dennis had er meer ingezeten, maar het leek alsof er totaal geen gang meer zat in zijn motor.

PERO6143

In de finale reed vooral Jim Ringelberg een slimme en zekere wedstrijd. Hij liet anderen het tempo maken en ondanks dat hij sneller was dan zijn voorgangers ging hij niet de strijd aan. Maar reed geamelijk het gat dicht naar de kop. Deze slimme wijze van racen bracht hem aan het einde van de race op een knappe derde plek die later nog aangepast werd tot een tweede plaats vanwege het negeren van de materiaalvlag door de nummer twee. Dennis Kroes reed ook een sterke finale maar het ontbrak hem aan de pure snelheid om een vuist te kunnen maken en verder naar voren te rijden. Dennis eindigde als 13de en kan terug kijken op een geslaagd WK.

Een Houdini act voor Lorenzo van Riet tijdens de Finale. In de Pre-finale viel Lorenzo uit en moest de finale als 32ste starten. In de Finale had hij een moeizame start maar door slim en knap race werk hengelde de kleine Lorenzo, rijder na rijder binnen. Als beloning werd Lorenzo elfde in een wedstrijd die vooraf gezien werd als een kansloze missie. Lorenzo verdient respect, niet opgeven loont altijd.

Van de 288 coureurs uit 52 landen werden aan het eind van de rit slechts vier rijders als kampioenen gehuldigd. Florian Venturi uit Frankrijk won de Rotax 125 Junior MAX klasse, de Italiaanse rijderAlex Alex was de beste bij de 125 MAX, Ryan Urban uit Nieuw Zeeland werd de Grand Finals kampioen bij de DD2 Masters terwijl de Hongaar Ferenc Kancsar de DD2 class won.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet