GrandFinals

Karting: Heats Rotax Grand Finals 2015, net als op de kermis

0408 20151113

Ja het waren vandaag net botsauto's bij de Rotax Grand Finals. Bijna geen enkele Nederlandse en Belgische rijder kwam zonder schade de eerste twee heats door. Bijna, want er waren ook een paar hele mooie uitzonderingen. Bij de Junioren startten de drie Nederlanders allen in de tweede race van de dag en dit ging goed voor Dylan Buys en Leroy Jagesar met een 7e en 9e plaats maar Danny Kroes kreeg na een goede start een aantal aanslagen te verwerken op zijn materiaal wat hem plekken kostte en een 18e plaats opleverde. Voor Kenzo Aerts was er nog meer drama na contact in de eerste ronde viel hij terug naar de 28e plaats en na een kansloze race met beschadigd materiaal komt Kenzo als 27e over de Finish.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Bij de Senioren was het verschil tussen de resultaten in de eerste heat maximaal. Waar de Belg Felix Warge nog een 14e plek naar huis reed startten er in de tweede senioren heat 3 Nederlanders. Luc Willemse wint op knappe wijze deze wedstrijd en Dave Blom komt als 6e over de meet, en Leonard Hoogenboom 15e . Rinus van Kalmthout overleeft de eerste ronde niet en word als laatste geclassificeerd.

Bij de DD2 Master pakt Dennis Kroes in zijn race een knappe 9e plaats en laat zien zoals hij gisteren al zei een racer te zijn. Oftewel koppie erbij en naar voren werken. Jolige Jim Ringelberg reed in zijn heat de snelste race ronde maar met een verhaal. Hij werd in de eerste bocht door een Brazilkiaan naast de baan gezet en kon met 10 meter achterstand een inhaal race beginnen. Oftewel van 36 naar 18 in slechts 9 ronden. Een dikke vette MERCI voor deze prestatie.

Bij de DD2 was de eerste race ook een groot tranendal. Roy Bakker werd op grove wijze van de baan gereden en besloot de tweede race niet te rijden. Lorenzo van Riet kwam met meerdere oorlogsstrepen op zijn bakken als 15e over de finish en was nog enigszins gelukkig met zijn plek.

Na de pauze begon de tweede serie wedstrijden met wederom veel naast de baan activiteiten voor de Nederlanders. Bij de Junioren was Leroy Jagesar slim en zeker onderweg en maakte een grote stap naar rechtstreekse plaatsing naar de finale van zaterdag. Een plek in de top 20 in de laatste race brengt hem haast op zeker deze felbegeerde plaatsing. Dylan Buys eindigde na een verschrikkelijke eerste ronde als 19e. Dit samen met zijn resultaat uit de eerste race dwingen hem tot een top 10 finish in de laatste heat voor rechtstreekse plaatsing. Danny Kroes haalde de tweede bocht niet en bleef met een krom chassis en een bak schade achter naast de baan. Resultaat 34e, oftewel wil hij zich direct plaatsen voor de finales van zaterdag moet hij zijn laatste wedstrijd winnen. Ach en met een beetje hulp van boven zit dat er ook nog in ook.

Bij de senioren was Rinus van Kalmthout wederom het bokje. WEER DE EERSTE RONDE NIET OVERLEEFD EN WEER ALLES KROM, om moe van te worden. Dave Blom idem dito, na de start eraf geketst, terug van 34 naar 24 en in de laatste ronde weer gaan vliegen en 31e. Wat een drama voor onze Nederlands kampioen. Gelukkig hebben we nog Luc Willemse die wel uit de problemen bleef en netjes 3e word. In principe is Luc geplaatst voor de finale en dus is het voor hem zaak om zijn kart heel te houden in de laatste race voor zaterdag. Leonard Hoogenboom hield in deze heat zijn droom op rechtstreekse plaatsing levend door een snaar strakke 6e plaats waardoor hij aan een plek bij de eerste 15 in de laatste race genoeg heeft voor plaatsing.

DD2 Master, Jim Ringelberg 7e en wederom snelste race ronde met 2 tiende voorsprong op de tweede snelste ronde. Oftewel Jim is goed bezig en vol vertrouwen aangaande het halen van de finales op zaterdag. Ook goede zaken deed Dennis Kroes met een 12e plaats een plek bij de eerste 20 in de eerste race geven hem recht op een startbewijs voor de finales en dit moet geen probleem zijn voor hem. Voor wie dit wel een probleem word is Roy Bakker, hij besloot door de hoeveelheid schade uit race één niet te starten in race twee en het is nog niet bekend of hij morgen nog zal starten. Lorenzo van Riet daarentegen leeft momenteel op een high, hij word tiende 3 plekken voor Rubens Barichello de ex formule 1 coureur die in de derde ronde door Lorenzo in de hoek gezet werd met een mooie inhaal actie. Voor morgen nog 1 wedstrijd voor alle deelnemers en de second chance heats. Oftewel nog enkele keren canonball run en proberen uit de problemen te blijven.

0400b 20151113

Vandaag
Crazy races tijdens de Grand Finals 2015, We zagen het vandaag tijdens de interviews van Jenny tijdens de live streaming, bijna alle rijders die voor de microfoon kwamen klaagden over de driving standards. De frustratie spatte er bij sommige rijders vanaf. Onze jongens kregen hier ook mee te maken en dat is jammer en frustrerend en vooral onnodig als de wedstrijdleiding doet waarvoor ze op de baan staan. Situaties goed beoordelen en zo nodig zonder discussie straffen. Danny Kroes Roy Bakker en Rinus van Kalmthout kunnen naar huis omdat ze geen eerlijke kans kregen. Ik hoor u nu denken, hé that's racing maar er zijn grenzen en die zijn de afgelopen dagen overschreden.

0400k 20151113

Gelukkig is er ook veel goed nieuws te melden vanuit het warme Portugal. De meeste Nederlanders hebben gelukkig wel de finale gehaald eventueel via een omweg. Leroy Jagesar gaat als beste Nederlander door naar de pre-finale bij de max junioren op plek 11, 9 plekken voor Dylan Buys die na een slow start van de week nu redelijk mee kan met het tempo en als hij uit de problemen blijft goed is voor een top 5 klassering. Kijkend naar de wedstrijden van gisteren en vandaag durf ik te zeggen dat Leroy super met de extra druk om gaat en wij denken dat een podium er in zit. Dus Leroy go get them. Bij de senioren 3 rijders door naar de finale. Luc Willemse op een knappe vijfde plaats en absoluut een kanshebber voor de titel, hij heeft in de heats al laten zien dat hij niet de snelste in de rondetijd is maar wel kan winnen. En dat is een belangrijk gegeven. Leonard Hoogenboom rijdend onder Belgische vlag start vanaf een twaalfde positie, en Leonard kon morgen wel eens voor vuurwerk zorgen. Ook vandaag weer beweegt hij zich als een sluipmoordenaar door het veld, niet nadenken gewoon de trekker overhalen en er voorbij. In één woord KLASSE! Dave Blom die ook slachtoffer was van het geweld op de baan reed via een hele bekeken second chance heat naar de tweede plek in deze afval race. Hierdoor mag hij morgen als dertigste starten in de pre finale. In de DD2 Master zijn beide deelnemers door naar de finales, Dennis Kroes als 12e en Jim Ringelberg als 19e. Jim heeft de betere snelheid maar Dennis laat zien dat je een sluwe vos nog niet zo 1, 2, 3 voorbij bent en ja als je een goede startplek hebt dan is dat een groot voordeel. Gaan deze beide heren morgen potten breken? Dat is lastig te zeggen, in ieder geval is de drive er en kan in de top 20 van de master eigenlijk iedereen winnen als ze er bij de start goed bij zitten. In de DD2 was het nog even billen knijpen. Lorenzo van Riet moest proberen via de second chance heat zijn startplek veilig te stellen en dat deed hij in stijl. Lorenzo werd bijna achterstevoren zittend in zijn kart eerste op de hielen gezeten door Rubens Barichello. Oftewel Lorenzo is er morgen gewoon weer bij. Danny, Roy en Rinus bedankt voor de inzet en het vermaak. Volgend jaar beter.

0400e 20151113

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet