RGMMC

Karting: RGMMC: Spectaculaire ontknoping in Genk

Genk 4

De afgelopen 5 dagen werd op de mooiste kart baan van de Benelux de laatste wedstrijd om het Europees kampioenschap verreden. In alle klassen stond de top drie nog onder druk en was er nog van alles mogelijk. Zelfs de ongenaakbare Pierce Lehane bij de Senioren kon theoretisch nog verliezen.

Tekst: Ray Lansink
Foto's: Michael Melis

Bij de Junioren ging de Engelsman Jac Mc. Carthy als kampioenschapsleider de week in en wist na de winst in de pre-finale al zeker dat hij de nieuwe Europees kampioen van 2015 is. De finale was voor hem nog een formaliteit en uitrijden was het credo. Door 7 DQ's in de pre-finale waren er ineens weer meerdere kanshebbers voor de laatste twee podium plaatsen. Finn Kenneally greep deze kans met beide handen en pakte mede door de winst te pakken in de finale race de tweede plek voor Scott Symons.

Genk 3

Eric Stahl die het gehele weekend sterk onderweg was en in de pre-finale nog naar een podium plaats reed zag zijn sterke optreden niet beloond na een diskwalificatie in de finale.

Genk 5

Bij de Max Senioren was Pierce Lehane de man die de meeste aanspraak maakte op de eindoverwinning. Alleen "onze" Rinus van Kalmthout kon hem nog verslaan als Rinus de pre-finale zou winnen met twee plaatsen voorsprong op Pierce en idem dito in de finale. Na de pre-finale was al duidelijk dat Pierce Lehane die deze won niet meer was in te halen voor de titel echter er waren nog drie rijders die theoretisch tweede konden worden maar Rinus van Kalmthout stond er het beste voor en gaf dit na een sterk seizoen ook in de laatste finale niet uit handen. Rinus reed slim naar de vierde plek zonder de strijd aan te gaan met de mannen voor hem die op dat moment toch geen bedreiging meer vormden voor het kampioenschap. Hieraan zie je dat kleine Rinus groot is geworden en verdiend tweede wordt in het EK en voor Nederland naar de Rotax Grand Finals in Portugal gaat. Derde in het kampioenschap wordt John Stewart die de finale als zesde eindigde. De grote man van deze zondag bij de Senioren was Viktor Oberg, deze outsider voor de eindoverwinning schreef op indrukwekkende wijze de finale op zijn naam en was volgens ons de man van het weekend.

Genk 2

Ferenc Kancsar en Paolo de Conto waren seizoen 2015 aan elkaar gewaagd en maakten beide bijna evenveel aanspraak op de titel. Helaas voor DeConto gaat het voor hem in de eerste ronde van de pre-finale al mis, technische problemen zorgen voor een uitvalbeurt die Kancsar bijna de titel in de schoot werpt. In de finale rijd Kancsar in eerste instantie weg echter de broertjes Markkanen zijn daar niet van gediend en een mooie strijd ontknoopt zich om de dag winst die Markkanen in zijn voordeel beslist nipt voor Ferenc Kancsar die de Europese titel pakt en het felbegeerde ticket naar de Grand Finals. Tweede in het kampioenschap wordt Paolo DeConto voor Rooppe Markkanen uit Finland. De Nederlander Lorenzo van Riet die een off weekend kende word 10e in het kampioenschap. Bij de DD2 master wordt de Rus Igor Mukhin Europees kampioen voor de Japanner Tomokasu en de charmante Britse Tamsin Germain word overall 19e en 3e bij de masters.

Zo komt na een spannende week racen op het mooie Genk een einde aan het Europees Kampioenschap Rotax Max 2015. Een langer verslag met daarin alle resultaten van onze BeNeLux deelnemers volgt later.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet