Chrono NK 2-takt

Karting: Chrono: Van herfstweer tot tropische temperaturen vraagt uiterste van de rijders.

Chrono 5

Op vrijdag tijdens de vrije trainingen was de baanbeheerder volledig overrompelt door de toeloop van rijders die nog even extra meters wouden maken op zijn kartbaan. Voor de deelnemers nogal logisch omdat de afgelopen weken op kartbaan Emmen getraind was waar dit NK eigenlijk gehouden zou worden.

Onde koele omstandigheden na een natte week begonnen de rijders volle bak aan de vrije trainingen en ook op zaterdag de laatste vier vrije trainingen voor de kwalificatie aan het eind van de dag ging het er hard aan toe op de Landsard. De dames en heren coureurs reden alsof het wereldkampioenschap F1 te verdienen was.

Tekst: Aangeleverd bericht
Foto': Michael Melis


Tijdens de eerste kwalificatie van de zaterdag zagen we de wet van de Landsard voorbij komen. Op nieuwe banden waren de meeste rijders langzamer dan in de vrije trainingen op de trainingsbanen, en menig rijder zat met zijn handen in het haar overpeinzend waar de oorzaak lag. Bij de Micro Max ging de pole position naar Justin Polman, de Mini Max naar Ziggy Kermanshahchi de Junior Max naar Dylan Buys de Senior Max naar Dave Blom de DD2 naar Roy Bakker de KZ2 naar Joey Hanssen en in de KZ2 Plus naar Anton Gidding . Oftewel we konden uit de kwalificatie opmaken dat de titelkandidaten hun huiswerk gedaan hadden en goed van voren stonden.

Chrono 7

Bij de Micro Max races werden vandaag de lakens uitgedeeld door Justin Polman in een fantastisch startveld van 34 coureurs legde hij in de eerste twee races van de dag iedereen zijn wil op. Justin was ongenaakbaar, zelfs voor Rik Koen die de derde race won. De dag overwinning ging naar Polman voor Koen en als derde eindigde Dani van Dijk die dit weekend zijn zaakjes goed voor elkaar had. Helaas voor de nummer drie en vier na de kwalificatie Thomas Dijkstra en Donny Hoedt vielen hun in beide races iets terug en konden het niveau van de kwalificatie niet vast houden. Wat ook geen schande is in dit sterke veld waar de top 15 allemaal top 5 zouden kunnen rijden.

Chrono 1

Bij de Mini Max kon pole sitter Ziggy moeilijke naam Kermanshahchi helaas zijn goede vorm niet laten zien in de wedstrijden. Na direct na de start van de race rechtdoor de banden ingedrukt te zijn was eigenlijk zijn race weekend ten einde. Snelle rondetijden liet hij wel zien maar een ereplaats zat er niet meer in. Een beetje een tegenvaller was de 5e plek van Senna van Walsteijn. De snelste man van twee dagen vrije training die welhaast leek te vliegen kreeg in de wedstrijden wel de handen op elkaar maar helaas geen ereplaats. De winst ging terecht naar Kas Haverkort die twee keer de snelste race ronde reed, twee wedstrijden won en dus het dag klassement. Chapeau Kas. Ook sterk onderweg was Daan Willemse die in zijn laatste MiniMax wedstrijd een wedstrijd won en in het dag klassement netjes tweede werd voor Storm Broer die de snelheid die hij in de micro max had lijkt te hebben terug gevonden.

Als we zeggen Max Junioren dan zeggen we Dylan Buys. Ondanks dat Dylan door een DQ kansloos is voor de eindoverwinning in het kampioenschap blijft hij alle wedstrijden deelnemen om te laten zien dat hij een groot verliezer is die niet opgeeft nadat de kansen op de winst verkeken zijn. Dylan reed naar pole en won alle drie de wedstrijden met afstand en dus dagwinnaar. Achter hem vochten Leroy Jagesar en Jesper Hofland om de punten die recht geven op het Nederlands kampioenschap. Ik denk dat we rustig mogen stellen dat het tussen deze twee heren gaat. Leroy staat wel voor maar de strijd is hier nog niet gestreden. Leroy Jagesar liep weer een puntje uit op Hofland en word tweede van de dag nipt voor Jesper Hofland die door een 3 seconden straf een punt verloor in plaats van er 3 in te lopen. Maar ook dat is racen.

Chrono 3

Bij de Max Senioren was het weer Dave Blom dag. Niet de eerste keer dit seizoen laat Dave het hele veld verbleken bij zijn prestaties. Pole position en drie keer winst net als TKP teamgenoot Dylan Buys brengen hem wel heel dicht bij het Nederlands kampioenschap. Alleen alle pech van de wereld of een DQ kunnen hem nog van het Nederlands kampioenschap af houden en de rest volgt op indrukwekkende afstand. Na dit weekend bedraagt de voorsprong van Blom bijna 60 punten, dat is in kart begrippen een straat lengte. Echter de coureur die dit weekend bij de Max Senioren de meeste indruk maakte was Sanne van Wagensveld. Na in de vrije trainingen 4 remschijven aan gort gereden te hebben wist ze het materiaal in de wedstrijden heel te houden en aan het einde van de dag als derde op het podium te staan. Hoogtepunt in de races was wel hoe ze Christijan Kuijer op zijn Kuijers het bos in stuurde in de laatste ronde. Oftewel Chris werd geklopt door Sanne op zijn specialiteit en dat mag je gerust knap noemen. Tweede van de dag werd onze sluipmoordenaar Dennis Tijs, bijna onopvallend en slim rijdend sprokkelt hij punten en versterkt dit weekend zijn tweede plek in het kampioenschap.

Chrono 4

Roy Bakker stelt in de DD2 orde op zaken na een perfect score. Pole en drie keer winnen en de dag winst, en het belangrijkst hij herovert de kop positie in het algemeen klassement op Lorenzo van Riet die tweede werd. Derde werd Chris Sterken nipt voor Imke Arts die dit weekend zeer sterk onderweg was. De DD2 Master werd gewonnen door Dennis Kroes die een eenzame strijd vecht tegen de Rue die het tempo Dennis gewoon niet kan volgen. Ik hoop dat ik de volgende keer meer kan schrijven over de DD2, Arthur Dontje van kartbaan Lelystad heeft een actie op gestart om meer rijders aan de start te krijgen van de DD2. Laten we hopen dat dit zijn vruchten af werpt en er de volgende race een meer acceptabel startveld op de grid staat.

Chrono 6

En dan Joey Hasnsen. Na de vorige race hadden we hem eigenlijk al afgeschreven voor het kampioenschap, maar door dit weekend te winnen en een ijzersterk rijdende Jarno Opmeer die zich tussen Joey en kampioenschap leider Jordi van Moorsel nestelde liep Joey flink in op Jordi en is er de laatste race van het kampioenschap nog van alles mogelijk. Zoals gezegd, Jarno Opmeer steeg dit weekend boven zichzelf uit en werd zeer sterk tweede. De jongeling van Strijen liet zich niet intimideren en won zelfs de tweede race van de dag op indrukwekkende wijze. Jordi van Moorsel reed met het koppie en zag het voor zich gebeuren. De altijd volwassen rijdende Jordi werd solide derde en weer een stukje dichter bij het Kampioenschap van 2015. Maar zoals gezegd de achterstand van de vervolgers is groot maar de strijd is nog niet gestreden.
KZ2 Plus. In de KZ Plus stond ene Anton Gidding op. Met dit seizoen slechts één podiumplaats achter zijn naam pakt Anton in de eerste race de volle winst. En dat doet Anton in race twee en drie dan ook maar even. Alsof de podiumplaats in race drie van de NK5 hem bevrijd heeft, Anton was dit weekend de man in vorm. Waarschijnlijk komt deze opstanding te laat voor een ereplaats aan het eind van het seizoen maar het is wel mooi om te zien dat een rijder gedurende het seizoen naar dit niveau toe groeit. Tweede vandaag wordt Guido Tenback voor Eric Hellemans, en Guido verovert dit weekend door dit sterke resultaat en een off day voor zijn broer Marco de leiding in de tussenstand om het Nederlands kampioenschap.
Al met al kunnen we blij en tevreden zijn met de verhuizing van de race naar kartbaan de Landsard. Zeker de winnaars en de twee RTL GP drivers of the day Dani van Dijk en Toby Bradwolf, want wat zou er gebeurt zijn als de wedstrijden op Emmen verreden waren? We zullen het helaas nooit weten, maar dat de uitslag anders geweest zou zijn dat staat vast. Tot NK7 tot Berghem.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet