Chrono NK 2-takt

Karting: Veel deelnemers tijdens vijfde NK in Berghem

KPX 2403 - Copy

Voor velen misschien oud nieuws, maar het Nederlands kampioenschap karting leeft weer.
Laten we eerst eens de platte cijfers onder elkaar zetten aangaande de 5e wedstrijd van het NK 2Takt;

Micro Max 30 deelnemers
Mini Max 30 deelnemers
Junior Max 19 deelnemers
Senior Max 28 deelnemers
Max DD2 9 deelnemers
KZ2 21 deelnemers
KZ2 plus 13 deelnemers

Oftewel een totaal van exact 150 deelnemers, en dat in tijden van crisis. Sommige klassen zijn nog niet op het niveau van voor de crisis maar het begint er weer mooi op te lijken, dit vooral door de bemoeienissen van de KNAF en organisator Chrono die de zaakjes goed voor elkaar heeft.

Tekst: Aangeleverd bericht
Foto's: Michael Melis

De twee belangrijkste klassen voor de sport zijn de Micro en Mini Max want dat zijn de Senioren en de KZ'ers van de toekomst, en juist deze twee klassen zijn samen goed voor bijna de helft van de deelnemers. Kort vertaald, zonder nieuwe aanwas is het huidige succes van hele korte duur. Wat vooral goed is voor de toekomst is het niveau in de klasse Micro en Mini Max, Ik durf rustig te stellen dat het KNAF Talent First programma er een harde kluif aan krijgt om hier de juiste keuze te maken. Tevens hoop ik als kritische volger van de kartsport dat de licentie gelden van de karting ook richting stimulatie van de kart sport gaan en niet naar bijvoorbeeld de rally sport. Want de karting is nu eenmaal de kraamkamer van de verschillende vormen van autosport. En dat schijnen veel mensen die rondlopen op de circuits te vergeten, dit was al zo voor Max Verstappen en dat zal ook altijd zo blijven.

Wat de wedstrijden betreft van het 5e NK 2Takt te Berghem, deze waren van een hoog niveau en absoluut genieten. Zelfs de thuisblijvers die de wedstrijden volgden via de live streaming en timing zaten op het puntje van hun stoel tijdens de soms zenuwslopende wedstrijden.

KPX 1904 - Copy

De smaakmakers waren dit keer de Micro Max en de KZ2. De Micro Max vanwege het waaiertje rijden en de continu actie op de baan. En bovenal verrassende acties van de jongste coureurs onder ons. Deze acties zijn vaak verrassend omdat deze mannetjes elkaar de ruimte geven en nog echt racen met het hart. Dit kan leiden tot kleine incidenten op de baan omdat het hart soms groter is dan de grip van het kartje maar dit loopt veelal goed af. En de KZ vanwege het geweld van de motoren en het hoge niveau van de rijders, en bovenal dat de eerste drie rijders uit het hart van kartbaan Strijen komen. Dit laat weer zien dat het formaat van de kartbaan niet bepalend is voor het talent wat er weg komt maar het beleid van de kartbaan eigenaar en de plaatselijke kart club. De eerste talnten van kartcentrum Lelystad komen ook al door en het zou mooi zijn dat de uitbaters van de kleinere kartbanen zoals Eefde en Oldenzaal dit beleid zouden kopiëren. Dit is namelijk goed voor de sport en op de lange termijn ook voor hun bedrijfsvoering naar mijn stellige overtuiging.

OK, nu over naar de wedstrijden en resultaten in de verschillende klassen. Bij de Micro Max ging de pole positie naar Rik Koen voor Justin Polman en Donny Hoedt. De dagwinst ging naar Rik Koen, Justin Polman en Roderick Pikker. Meest opvallende coureur was Sem van Til die in race twee in de regen van de 24e naar de 3e plek reed voor de regen rijder bij uitstek Justin Polman.

Bij de Mini Max ging de pole positie naar Kas Haverkort voor Kay van Berlo en Senna van Walstijn. Het podium was exact omgekeerd aan de tijdtraining waar het gaat om het podium. Wat bij de Mini Max vooral opviel is dat sommige Rookies het steeds beter gaan doen, twee opvallende rijders waren Nina Pot en Colin Caresani die gedurende de wedstrijden een goede stabiele indruk maakten.

Bij de Rotax Max Junioren zagen we na de kwalificatie geen verrassingen, Dylan Buys op pole voor Leroy Jagesar en Kay van Berlo. En als er al een verrassing was dan is dat de vierde plek voor Ruben Real del Sarte die met dit resultaat laat zien dat hij echt de aansluiting met de top heeft gevonden en de vele trainingsuren eindelijk hun vruchten afwerpen. Ruben liet dit ook in de drie wedstrijden zien en staat aan het einde van de dag op een keurige tweede plek net achter Leroy Jagesar en voor Taymour Kermanshahchi de Engelse debutant in het Nederlands kampioenschap.

KPX 2592

Bij de Max Senior was er nog een verrassende deelnemer. Richard Verschoor wisselde eenmalig op het laatste moment zijn Exprit in voor een Intrepid om lekker zonder druk te kunnen trainen voor het EK in Kristiansstad. De pole positie ging naar de kampioenschapsleider Dave Blom net voor Richard Verschoor (0.09 seconde) en Christijan Kuijer die een verschrikkelijk weekend kende na dit fantastische resultaat in de training (1x derde en 2x DNF). De wedstrijd werd gewonnen door Dave Blom nipt voor Dennis Tijs en Richard Verschoor. In de Max Olympisch won Artemy Dyazhur het dag klassement.

Bij de DD2 zagen we veertig plusser Dennis Kroes als derde trainen nipt achter Lorenzo van Riet op twee en Roy Bakker op pole. Ondanks dat Roy Bakker twee wedstrijden won ging de dag winst naar Lorenzo van Riet voor Roy Bakker en Chris Sterken waar eindelijk eens alle puzzelstukjes op de goede plek vielen. Winnaar bij de DD2 Master werd Dennis Kroes.

KPX 1441 - Copy

Bij de KZ2 oftewel de koningsklasse van het Nederlands kampioenschap stond voor de eerste keer de Mach1 van ex Wereldkampioen Joey Hanssen voor Denzel Mafait en Jarno Opmeer die in zijn debuut seizoen laat zien met de grote mannen mee te kunnen. De winst gaat na drie wedstrijden echter naar de snelste man op de baan Guust Specken dit voor Jarno Opmeer en Kevin Verhoeven. De mannen van Strijen hadden vandaag hun zaakjes goed voor elkaar op nat en droog en stonden verdient op het podium.

De KZ2 plus mocht het raceweekend afsluiten en dit niet zonder vuurwerk. Marco Tenback maakt zijn favorietenrol waar en pakt pole voor Erik Hellemans en Peter Mastenbroek. Na enerverende races vinden we maar één rijder uit de top drie van de kwalificatie terug. Eric Hellemans weet zich als enige te handhaven in de top drie dit achter Guido Tenback en net voor Dirk Worst. Peter Mastenbroek was de pechvogel van de dag, na twee tweede plaatsen reed hij de derde race niet waardoor hij een haast zekere podiumplaats mis liep.

Al met al was dit een zeer geslaagd race weekend waar de meeste rijders met een goed gevoel de zomerstop ingaan. Tot de volgende race op Emmen waar het hele circus gebruind door de zon weer mag aantreden voor NK6.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet