Chrono NK 2-takt

Chrono NK 2-takt Francorchamps: Genoeg regen voor een heel seizoen,

kz2 2

Bij het NK 2Takt van de Chrono te Francorchamps viel genoeg regen voor en heel seizoen. We weten dat het in de Belgische Ardennen kan spoken als het om de regenvoorspellingen gaat en dat was dit weekend ook weer het geval. Het was het de gehele zondag net of je in het casino was, het viel niet te voorspellen of de regen zou vallen of hoeveel.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Michael Melis

Dit weerbeeld maakte ook dat er van de rijders en de monteurs het uiterste verlangd werd, de rijder met de beste strategie en regen skills won de wedstrijden dat is een ding wat zeker is.

Micromax

Bij de Micro Max reed Justin Polman op zaterdag op een droge baan naar de pole position voor Dani van Dijk en Rik Koen. In de eerste twee wedstrijden van de dag viel de normaliter in de regen excellerende Dani van Dijk een Betje tegen met plekken in het middenveld. Gelukkig voor Dani pakte hij door een sterke derde race nog wel waardevolle punten voor het kampioenschap. De podiumplaatsen werden opgeëist door Justin Polman op de eerste plek met twee race overwinningen, Rik Koen op twee met twee tweede plaatsen en een overwinning en de snelle Dave van Vugt meldde zich voor de derde plaats na 3 hele sterke wedstrijden in wisselende condities.

junioren 2


junioren

Minimax 2

Helemaal poker was het bij de Mini Max. Op de één of andere manier hadden zij de lastigste omstandigheden door twee van de drie races af te werken op een opdrogende baan. Oftewel slick of regen banden. Pole sitter Glenn van Berlo had dit het beste door met zijn monteur en maakte de beste keuzes en reed snaarstrakke wedstrijden. Glenn won dan ook twee van de drie wedstrijden voor de verrassing van de dag Demi Kleingeerts, Demi liet dit seizoen al eerder zien onder dit soort omstandigheden over een grote portie lef en stuurmanskunst te bezitten en pakte vandaag op indrukwekkende wijze de tweede plaats in het dag klassement. Kampioenskandidaat Kas Haverkort deed weer wat hij doen moest, punten scoren, clean racen en koppie erbij. Kas is momenteel zelfs als het niet honderd procent loopt snel en pakt zijn podium. Deze volwassenheid maakt dit soort jonge racers tot serieuze tegenstanders en toekomstige kampioenen.

Junior Buys

De Zeeuw Leroy Jagesar zette op zaterdag de toon en zag de twee TKP rijders Dylan Buys en Jesper Hofland binnen een tiende volgen. De toon voor de wedstrijden was gezet. Jagesar die in het kampioenschap samen met Hofland de dans leidt heeft de druk er vol op en liet zijn ambities zien aan de toeschouwers. In de eerste race reed Jagesar in de eerste twee ronden een voorsprong van twee kartlengtes op zijn achtervolgers maar dit was niet genoeg om het driemans treintje achter hem ook daadwerkelijk achter zich te houden. In de achtste ronde kwam Buys kort voorbij en liet zien dat hij zich niet zo gewonnen gaf. Na een gewaagde maar faire actie in de laatste ronde van Buys kwamen drie man in een bocht Leroy Jagesar voorbij en zag hij zich op de vierde plaats over de finish gaan.

minimax

In race twee ging het gehele veld op een nagenoeg droge baan op regenbanden van start. Volgens uw verslaggever de verkeerde keus maar dit maakte deze race op eieren die in het teken stond van banden koelen er niet minder leuk op. Buys won voor Hofland en van Berlo. In de derde wedstrijd deed Leroy Jagesar dan eindelijk wat we in race één al verwachtten hij pakte in de laatste ronde een beetje geholpen door de wedstrijdleider en Frens Langenberg die twee keer de laatste ronde aangaven en waardoor Buys dacht dat hij al gefinished was. Dit maakt de super inhaal actie van Leroy niet minder indrukwekkend want dit was er één die niemand en dan ook echt niemand langs de baan zag aankomen. En dat zijn de mooiste. De dagoverwinning gaat naar Buys voor Hofland en Jagesar die zijn kansen op het kampioenschap nog springlevend heeft gehouden.

senioren

Dave Blom lijkt momenteel van een andere planeet te komen. De Intrepid Max Senior rijder staat bekend als snel maar niet als meedogenloos en dit weekend was hij beide. Na pole position en drie keer race winst won hij deze race dag via knock out van het gehele veld.

Senioren 2

Ik dacht even is de rest zo slecht of Dave zo goed, vandaag houd ik het op het laatste want ook zijn achtervolgers Felix Warge, Willem Jan de Loos, Dennis Tijs en Rowan Grinwis gaven serieus gas om de overwinning binnen te halen. Maar Dave en zijn combinatie chassis plus motor waren dit weekend te sterk voor de rest. Verrassend was het ook om te zien dat Denise de Rooij het lek boven schijnt te hebben. Na een aantal teleurstellende weekenden rijd de jongedame netjes de top tien in van het 28 koppige startveld. Of was het toch omdat Francorchamps een beetje haar baan is waar ze de afgelopen jaren steeds goed scoorde met vorig jaar zelfs een podium plaats.Zeg je regen dan zeg je Dennis Kroes. Deze 020 racer met de benen van de Kromme, Willem van Hanegem (een Feijenoorder notabene) laat keer op keer zien dat hij met zijn 43 lentes de jonge broekies nog steeds de baas kan. Dennis Kroes pakte in de DD2 de overall winst en natuurlijk in de DD2 master eveneens de winst. In de DD2 echter wel geholpen door Pluvius en het benzine slangetje van de overloop van de tank van Lorenzo van Riet wat ervoor zorgde dat er meer benzine in zijn kruis/stoel zat dan in de tank wat weer ondergewicht tot gevolg had. Roy Bakker werd tweede en Lorenzo van Riet derde. Echt snel onderweg was dit weekend Chris Sterken maar de kampioen van 2013 kan dit nog niet omzetten in klinkende resultaten waardoor we hem slechts op de zesde plaats terug vinden in de dag uitslag.

DD2


Zeg je KZ2 dan zie je de meeste liefhebbers glimlachen, dit is toch wel de koningsklasse van het NK 2Takt met enkele echte wereldtoppers aan de start zoals Joey Hanssen, Jordi van Moorsel Arjan Kievitsbosch Chantal van Haandel etc. etc. Allemaal coureurs die internationaal al hun sporen verdient hebben. Verrassend in de tijdtraining was debutant in de KZ2 dit jaar Jarno Opmeer die zich op een droge baan naar een nette derde plaats trainde. Helaas voor Jarno kon hij dit op een natte baan niet vasthouden maar revancheerde hij zich in de laatste race van de dag door van 16 naar de vierde plek te rijden en te laten zien dat als alles klopt hij meekan. De meer ervaren ex wereldkampioen Joey Hanssen pakt met twee race overwinningen en een derde plaats de dag winst en laat zien dit kunstje nog steeds te beheersen ondanks dat de haren bovenop wat dunner worden en de jaren te tellen. Tweede word een beheerst en gecalculeerd rijdende Jordi van Moorsel. De Alain Prost van de KZ2 rekent zich richting het kampioenschap en doet in Francorchamps wederom goede zaken. Ook goede zaken deed Chantal van Haandel, de blonde schoonheid met de uitstraling van een fotomodel transformeert met een helm op op de kart tot een veelvraat die maar één ding wil. Al het testosteron op de baan achter zich laten. En dat lukte haar vandaag aardig met de derde plaats in de eindstand, Chantal lijkt na 4 wedstrijden het lek boven te hebben en knalt weer als vanouds over het asfalt.
De bierbuik klasse. Zo word de KZ2 plus wel eens genoemd en dit geheel onterecht. Een jaartje meer betekend niet altijd een kilootje meer. De mannen aan de start geven elkaar geen duimbreed toe en laten puur vermaak zien op de baan. Oude tijden herleven alleen de startvelden zijn nog niet als in die oude tijden dat we in de plus 34 man aan de start hadden maar zeg nooit nooit want er komt elk jaar weer aanwas bij. De bovenste twee trapjes op het podium werden weer eens bezet door de broers Tenback. Marco na drie keer winst op 1, Guido op twee en Erik Hellemans op een verdiende derde plaats. Erik Hellemans kreeg voor zijn prestaties ook nog eens de RTL GP Magazine award uitgereikt wat zijn prestaties vandaag nog wat extra glans gaf.

kz2

Na een weekend afzien op Karting Francorchamps voor rijders monteurs en begeleiders kon iedereen tegen 20.00 uur huiswaarts om de eigen douche en het eigen bedje op te zoeken en te dromen van NK5 en hoe dan de prijzen binnen te halen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet