DKM

Karting: DKM: Nederlanders dominant tijdens tweede ronde in Genk

1

Onder prachtige omstandigheden werd dit weekend de tweede ronde van het Duits kampioenschap karting gehouden op Karting Genk. Daar waar Karting Genk normaal de laatste ronde ontvangt, was het dit jaar anders en kwam het DKM al vroeg in het seizoen langs. Nog geen kampioenen titels dus, maar wel hele mooie overwinningen en podia van de Nederlanders!

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis

De trainingen werden op vrijdag nog in broeierig hete omstandigheden afgewerkt maar zaterdagochtend sloeg het weer om. Heel even althans want de heats in de namiddag werden opnieuw in perfecte omstandigheden afgewerkt om het weekend vandaag af te sluiten onder een stralende zon!

KFJ

In de KFJ waren de Nederlanders al het hele weekend sterk onderweg. Na de heats van gisteren hadden we dan ook drie landgenoten in de top tien met, na Alexander Smolyar op pole, Bent Viscaal op P2, Max Tubben op P6 en Max Weering op P10. Ugo de Wilde nestelde zich daartussen op een achtste plek. Dennis Kramp kende lastige heats en startte de eerste finale pas als dertigste.
Viscaal nam al vanaf de start de kop van die eerste race, Smolyar kwam in de chicane nog wel even doorgeschoven naar de leiding maar Viscaal wist race één dan toch te winnen terwijl Smolyar terugviel tot P4. David Brinkmann en Emil Dose werden tweede en derde. Max Tubben bleef zesde en Max Weering maakte wat plekken goed om zevende te worden. Ugo de Wilde werd dertiende, Dennis Kramp klom op tot P18!

KFJ Viscaal

In de tweede race waren de rollen omgekeerd en was het opnieuw de man vanaf de tweede plek die won, Emil Dose. Dose trok al vrij snel een aardig gaatje naar de achtervolgers dat uiteindelijk net niet dichtgereden werd door Bent Viscaal die wel nog tweede werd voor Brinkmann. Tubben werd vijfde, Weering zesde. Ugo de Wilde en Dennis Kramp vielen uit.

KF

Geen absoluut machtsvertoon in de KF na de heats want niemand wist al zijn heats te winnen. Jessica Backman troefde haar mannelijke concurrenten af en pakte de pole voor regerend kampioen Martijn van Leeuwen en CRG fabriekspiloot Felice Tiene. Benjamin Lessennes pakte met P7 nog net een plek in de top tien. Net daarbuiten werden Rinus van Kalmthout, Richard Verschoor en Bard Verkroost elfde, twaalfde en dertiende. Teammaatjes Shane Vandenbroek en Roy Curfs moesten als 21e en 23e van start.
Het zag er lang naar uit dat Martijn van Leeuwen de eerste race, na een goede start, wel eens kon winnen maar Hannes Janker, kampioen in de KFJ van 2012, rukte erg sterk op naar voren en verschalkte van Leeuwen voor de overwinning. Van Leeuwen werd tweede voor Richard Verschoor die knap derde werd. Ook heel mooi is de zevende plek voor Shane Vandenbroek die uit de top twintig moest komen. Bard Verkroost werd twaalfde, Benjamin Lessennes zestiende, Rinus van Kalmthout 25e en Roy Curfs 28e na een uitval beurt.

Janker

In de tweede race was het opnieuw Hannes Janker die de overwinning pakte en daarmee de dubbel veilig stelde. Daarachter wisselden van Leeuwen en Verschoor van plek zij werden respectievelijk derde en tweede. Benjamin Lessennes maakte tien plekken goed en werd zesde, Verkroost twaalfde, van Kalmthout 14e, Vandenbroek zeventiende en Curfs 21e.

KZ

De kwalificaties van de KZ schakelklasse werden op zaterdag in twee groepen gereden. Maar gezien het wisselvallige weer bleek het verschil tussen de twee groepen door de baan condities te groot waardoor de tijden van de groepen in elkaar werden geschoven. Rick Dreezen was het snelst in zijn groep met een tijd die, door de baanomstandigheden, zeven tienden sneller was dan die van Jorrit Pex, de snelste van de tweede groep. Dreezen dus pole voor Pex. Na de heats veranderde er het een en ander en was het Alexander Schmitz die de pole voor race één in handen had voor Jorrit Pex en Jeremy Igleasias. Guust Specken pakte een vijfde startplek voor Menno Paauwe op zes en Stan Pex op zeven. Rick Dreezen startte pas als achttiende voor Ricardo Romkema op P19. Dylan Davies, Finn Kooijman en Pepijn Steeman werden 21e, 22e en 23e. Vanochtend werd nog de second chance heat gereden die begon met Kevin Verhoeven op pole en gewonnen werd door Kevin Pieruszek. Verhoeven, Mark Potman en William Van Der Kaaij wisten zich nog te plaatsen. Jarno Opmeer, Thiery Delré, Sam Claes en Toon de Winter gingen helaas niet meer door naar de finales.

KZ Romkema

In de eerste race kwam Pex als beste van de lijn en ging meteen voorbij aan Alexander Schmitz. Naarmate de wedstrijd vorderde kreeg Pex het lastiger. Schmitz nam de leiding weer over en ook Davide Foré ging voorbij aan Pex. Later nam Pex die tweede plek nog terug maar Schmitz was gaan vliegen. Winst dus voor Schmitz voor Pex en Foré. Guust Specken reed een goede wedstrijd en werd zevende. Voor Menno Paauwe had er meer in gezeten. Hij kon het tempo net niet volgen en dat is dodelijk in dit internationale veld, hij werd negende. Rick Dreezen werkte zich nog op naar P12 voor Opmeer (14e), Davies (15e) en Steeman (16e). Finn Kooijman werd negentiende, Mark Potman 21e en William Van Der Kaaij 23e. Ricardo Romkema werd in de eerste bocht rond gezet en moest later opgeven. Ook Stan Pex en Kevin Verhoeven zagen de finishvlag niet.

Pex

Het was eindelijk weer Pex time in de tweede race! De viervoudige Duitse kampioen pakte de winst na een race waarin hij vanaf de start aan de leiding ging. Davide Foré verzekerde zich van de tweede plek voor Alexander Schmitz. De gevechten in de achterhoede waren best spannend en daar was Dylan Davies mede verantwoordelijk voor. De Nederlander werd dan ook knap zevende. Rick Dreezen werd nog elfde terwijl Guust Specken wat plekken verloor en 14e werd voor Finn Kooijman (15e), Menno Paauwe (16e), Pepijn Steeman (18e), Ricardo Romkema (20e), Jarno Opmeer (21e) en Kevin Verhoeven op P22. William Van Der Kaaij en Mark Potman haalden het einde niet en dat overkwam ook Stan Pex.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet