RGMMC

Karting: RGMMC: Richard Verschoor oppermachtig in finale, Rinus van Kalmthout mee op podium

Richard Verschoor heeft nog maar eens zijn visite kaartje afgegeven in het Internationale kart wereldje. De Nederlander won vandaag de finale in de Senioren nadat hij vrijdag nog gediskwalificeerd werd wegens ondergewicht. Rinus van Kalmthout finishte bovendien als tweede en Leonard Hoogenboom als vierde! Met andere woorden, de Nederlandse Senioren deden het vandaag prima op dit EK in Casteletto. De overige winnaars waren Dean Mac Donald (Junioren) en Paolo de Conto (DD2)

Tekst: Philippe De Roeck

De eerste prefiale van de dag was die van de Junioren en daarin was het opnieuw Dean MacDonald die de winst pakte. Zijn teammaat, Fin Kenneally ging kort na de start al door naar P2 en samen reden ze weg van de eerste achtervolger; Axel Charpentier. Kenneally leek wel een inhaalpoging te gaan wagen, maar bleef uiteindelijk toch achter Mac Donald en werd tweede. Kenzo Aerts reed een goede race en werd dertiende.
In de finale kwam Kennaelly al bij de start voorbij aan Mac Donald, een ronde later ging ook Axel Charpentier voorbij aan Mac Donald die nu derde lag. Kenzo Aerts was ondertussen al mooi opgeklommen naar een tiende plaats. Met nog tien ronden te gaan ging Mac Donald opnieuw voorbij aan Charpentier en ook Kenneally was nog lang niet veilig. Zes ronden voor het einde ging Mac Donald dan voorbij aan Kenneally in de voorlaatste hairpin. Charpentier profiteerde mee en pakte P2 over om een halve ronde later voorbij te gaan Mac Donald. De strijd was nog lang niet gestreden want ook Alex Quin kwam aansluiten bij het trio vooraan. Mac Donald maakte opnieuw een move op Charpentier die zo ineens vierde lag. Er stonden nog twee ronden op de teller en Charpentier zag zijn kans om opnieuw voorbij Quin te gaan, het gat naar de leiders was nu wat groter geworden waardoor Mac Donald en Kenneally gingen strijden voor winst. Kenneally waagde toch nog zijn kans waardoor Charpentier erg kort kwam. Kenneally moest verdedigen, kwam slecht weg en moest bij het ingaan van de laatste chicane zijn plaats toch nog prijs geven aan Charpentier die tweede werd achter Dean Mac Donald. Kenzo Aerts moest in de slotfase nog een plek prijs geven maar staat nog steeds mooi elfde!

In de Senioren was de prefinale meteen spannend om volgen. Pierce Lehane pakte vanaf de start de kop met Willemse in zijn spoort. Hoogenboom moest gezien zijn start aan de buitenkant een plekje prijs geven maar schoof al snel weer voorbij aan Willemse naar P2. Willemse zou daarna in het gedrang terecht komen en ver terugvallen, net zoals Pierce Lehane die een ontketende Rinus van Kalmthout moest laten gaan. Van Kalmthout won de prefinale voor Jordan Lennox die het gaatje net niet dicht kreeg. Sam Marsh werd derde. Richard Verschoor werd beste Nederlander met P8, Hoogenboom werd 21e, net voor Willemse op P22. Max Timmermans viel uit.
Tijd voor de finale dan waarin Richard Verschoor fantastische dingen liet zien. Verschoor werd te licht bevonden tijdens de kwalificaties op vrijdag en moest iedere heat als allerlaatste starten maar hij reed een fantastische finale vandaag wat hem de overwinning opleverde! Rinus van Kalmthout startte als tweede en finishte ook heel knap op die positie voor Jordan Lennox. Leonard Hoogenboom werd alsnog vierde en mist het podium maar nipt. Luuk Montfoort werd 22e, Max Timmermans viel opnieuw uit, Luc Willemse startte zelfs niet.

Paolo de Conto won de prefinale van de DD2 en start hierdoor de finale vanaf de pole voor Ferenc Kanscar en Anthony Abasse. Daarmee hebben we drie, sterke rijders uit drie verschillende landen en op drie verschillende chassis'. Dat opzich is al een mooie vaststelling. Lorenzo van Riet mocht vanop de vierde rij starten. De Conto nam opnieuw de kop, maar Kanscar wist zijn tweede plek te behouden. Niet voor lang want al in de tweede ronde ging Abasse er voorbij. Kanscar kwam in een treintje met Markkanen en Hofer terecht. Daarachter volgde van Riet.
De Conto lag al vrij snel comfortabel op kop voor Abasse die op zijn beurt een gaatje had op de achtervolgers. Met nog elf ronden te gaan was Markkanen kort genoeg genaderd op Abasse om een aanval te plaatsen, een bocht later ging Abasse er echter al weer voorbij en ook Kanscar schoof zo een plekje op. Ook Lorenzo van Riet moest wat plekken prijs geven en lag negende. Even later moest Abasse dan toch inbinden en zag eerst Kanscar voorbij komen die naar P2 ging, terwijl Abasse even later ook Rasmus Markkanen voorbij moest laten. Aan de Conto was dit weekend maar weinig te doen. Hij won de finale dan ook vrij makkelijk terwijl Kanscar tweede werd en Markkanen als derde voorbij start finish kwam. Lorenzo van Riet deed het opnieuw goed met een tiende plaats!

Resultaten onder voorbehoud.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet