WSK

Karting: WSK: Richard Verschoor pareert kamikaze actie met achtste plaats

Castelletto di Branduzzo (Italië), 22 maart 2015 - Tijdens de tweede ronde van de WSK Super Master Series kreeg Richard Verschoor te maken met de keiharde wetten in de eredivisie van de karting. De 14-jarige fabriekscoureur van het Zwitserse RB Racing lag op een kansrijke vierde positie totdat een volwassen concurrent Richard nietsontziend van de baan reed. Vanaf de 25e positie begon de getergde karter aan een weergaloze inhaalrace in de KF-categorie, die pas stopte op de 8e plaats.

Tekst: PR

Waar het alle andere dagen droog is in Castelletto di Branduzzo, zo'n 55 km onder Milaan, worden zowel de pre-finales als de finale in de regen uitgevochten. "Geen probleem, want ik voel me altijd fijn in de regen", meldt Richard Verschoor. De rijder uit Benschop voegt de daad bij het woord door in zijn pre-finale naar een prachtige tweede plaats te racen. "Jammer, dat de race niet een rondje langer duurde. Anders had ik nog een actie gewaagd om de eerste plaats. Ik zat op z'n bumper."

De uitkomst blijkt niettemin gunstig, want na de tweede pre-finale mag Richard in het kielzog van de polesitter als derde aan de grande finale beginnen. In het gedrang na de start steekt Richard meteen door naar de tweede plaats, totdat de latere winnaar Karol Basz zijn kart langzij wurmt. Richard moet even van de ideale lijn af en valt terug naar de vijfde plek.

Snoeihard van baan gereden
In de tweede ronde herovert de 14-jarige karter bij het aanremmen van de chicane de vierde plaats. Dit is de gepasseerde coureur klaarblijkelijk te veel, want in de eerstvolgende bocht wordt Richard snoeihard van de baan gereden. "Die jongen heeft niet geremd denk ik, want ik stond zowat aan de andere kant van het circuit." De tiener komt als 25e weer de baan op en staat opnieuw voor een gigantische klus.

Als een volwassen coureur stopt Richard al zijn frustratie in zijn rijden en begint aan een weergaloze inhaalrace. "De achterbumper stond klem tegen m'n achterbanden", zag de karter later. "Maar ik heb er niets van gemerkt. Ik was zó boos." Al na zeven ronden is Richard terug in de top 10, na 20 ronden luidt de balans een knappe 8e plaats.

Zo hard mogelijk rijden
"Het inhalen ging prima, ondanks dat ik vrijwel niets zag door de spray van de rijders voor me. Een achtste plaats is niet verkeerd, maar de snelheid was er om op het podium te eindigen", analyseert de jonge fabriekscoureur zijn optreden op het 7 Laghi Kart complex. "Het is nu wachten tot er een keer geen gekke dingen gebeuren. Ik blijf gewoon doorgaan met zo hard mogelijk rijden."

Richard Verschoor wordt dit seizoen gesteund door RB Racing, ONE engines, Verschoor Metaal Techniek en Bystronic.

WSK Super Master (2e ronde 7 Laghi Kart)
1. Karol Basz (Pol.), Kosmic Racing Team 20 ronden
2. Matteo Vigano (It.), Comer spa + 4,876 sec
3. Nicklas Nielsen (Den.), Tony Kart Racing Team + 8,354 sec.
8. Richard Verschoor (Ned.), RB Racing + 21,036 sec.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet