Chrono NK 2-takt

Ronald en Mika Morien bereiden zich voor op raceseizoen

KPX 2618

Mika Morien zal komend seizoen met een dubbel programma flink wat racekilometers maken. In de karting neemt de net 14-jarige Mika als onderdeel voor de 'beloften status' deel aan het Nederlands Kampioenschap Rotax Max Junioren, waarin tijdens 8 evenementen 24 races op het programma staan. Maar ook racet de jonge Morien enkele evenementen in de RCM Cup in Hongarije, de klasse waarin hij vorig jaar al op 13-jarige leeftijd zo sterk debuteerde. Vader Ronald Morien houdt het dit seizoen vooralsnog bij deelname aan de Clio Cup Benelux.

Tekst en foto's: PR

Afgelopen weekend reed Mika Morien op kartcircuit De Landsard de openingsronde van het Nederlands Kampioenschap Rotax Max Junioren. Op het ruim een kilometer lange circuit vlakbij luchthaven Eindhoven werden op zaterdag de vrije trainingen en de kwalificatie gereden. Op zondag werden er drie races gereden, waarbij de eindpositie van een race de startpositie voor de volgende race was. Mika Morien rijdt dit seizoen bij Team TKP van Ton Vink, een zeer ervaren team dat al jaren aan de top van de karting meedraait.

KPX 0186

Waar het op zaterdag de hele dag droog was, begon het voor aanvang van de eerste race op zondag te regenen. Zo begon Mika Morien de eerste race op regenbanden vanaf de tiende startplek. Aanvankelijk kon hij enkele posities goedmaken, maar na een aanrijding met een paar andere karters viel hij terug naar de 18e en laatste positie. Vanaf die plek wist hij zich toch nog goed naar voren te vechten, hij kwam uiteindelijk nog in de top 10 over de finish. Daarna volgde echter een fikse tegenvaller, Mika Morien werd door de wedstrijdleiding gediskwalificeerd omdat zijn kart niet conform het reglement was. "Zowel mijn team als ik waren ons hier niet van bewust, erg jammer dat ik nu als laatste geklasseerd ben!"
In de tweede race moest Morien vanaf de laatste startplek vertrekken, maar hij kwam al snel in een goed ritme en kon weer de nodige plaatsen goedmaken. Na 18 raceronden kwam de jonge karter als tiende over de finish. Wanneer hij ook in de derde en laatste race weer veel posities goed zou kunnen maken lag een goed resultaat nog binnen de mogelijkheden.

Bij de start van de laatste race van de dag leek Morien die mogelijkheid direct te pakken, want na de eerste ronde kwam hij al als 8e door. Maar in de voorhoede rijden uiteraard de sterkste rijders en dus was het niet makkelijk om veel verder naar voren te komen. Na eerst nog een plekje kwijt te zijn geraakt wist Morien de 7e positie te behalen, maar daar stokte zijn opmars. Toch tevreden dat hij elke race posities had gewonnen keerde de jongste Morien huiswaarts, terug naar het hoge noorden.

KPX 1359

De eerstvolgende keer dat Mika Morien in actie komt is al dinsdag 17 maart, wanneer hij op het circuit van Zolder in zijn Suzuki Swift de voor hem nog onbekende baan gaat verkennen. Op 24 maart volgt op Circuit Park Zandvoort de collectieve test in de Clio, waar Mika ook de nodige tijd op de baan zal doorbrengen.

In de Hongaarse RCM Cup gaat Mika deelnemen aan vier evenementen, waarin hij hoopt in zijn Suzuki Swift weer om de prijzen mee te kunnen strijden. "Vorig jaar was iedereen verrast, nu verwacht ik dat men mij wel in de gaten zal houden en wordt het niet makkelijk om naar het podium te racen. Maar ik ga er natuurlijk alles aan doen dat ik kan, want niets is mooier dan na een goede race op het podium te mogen staan."

Ook Ronald Morien heeft de raceoverall weer aangetrokken, op maandag 16 maart rijdt hij op Circuit Park Zandvoort in de Clio ter voorbereiding op de Clio Cup Benelux 2015. " De Final 4, de laatste ronde van het Winter Endurance kampioenschap, waarin ik samen met Niels Langeveld reed, moest ik helaas voorbij laten gaan in verband met zakelijke verplichtingen. Heerlijk om na de winterstop weer vol gas te gaan op Zandvoort. Ik kijk uit naar komend seizoen en geniet met volle teugen van de verrichtingen van Mika. We gaan er samen een mooi jaar van maken!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet