Chrono NK 2-takt

Karting: Chrono: Tweede Wintercup; Debutantenbal

KPX 0519
Of het nu de magie van The Dont en kartbaan Lelystad is of dat we de crisis voorbij zijn, één ding is zeker karting leeft weer bij de jongsten onder ons.

Tekst: PR
Foto's: Michael Melis - Kartfoto.nl

Met 21 micro maxxen en 25 mini maxxen denk ik dat we over een kampioenschaprecord mogen spreken bij het aantal inschrijvingen onder de jongste twee klassen. Dit beloofd wat te worden voor het NK 2Takt en NK 4Takt van de Chrono.
Gelukkig voor de gevestigde orde in de MiniMax konden de debutanten zich nog niet mengen om de strijd voorin maar zit er zeker potentieel bij de nieuwkomers. Als we al van een verassing mochten spreken is het dat de vorig seizoen vanuit de viertakt doorgestroomde Dani van Dijk de pole position voor zich opeiste met 0,3 seconde voorsprong op regerend Nederlands kampioen Justin Polman en 13 seconden voor de debutant Vasco Westhovens die zijn stinkende best deed om het tempo bij te houden.

In de eerste wedstrijd van de dag bij de Micro's had Dani van Dijk alle geluk van de wereld. Na 20 meter leek zijn pole droom al voorbij, maar gelukkig kreeg hij zijn kart weer aan de praat. Helaas voor hem moest hij achteraan aansluiten omdat het veld de rode streep tot waar hij nog mocht inhalen al bereikt was. Gelukkig voor hem een foute start en zo kon hij toch nog zijn plekje vooraan innemen en de race vanaf de eerste plek aanvangen. Wat zich vanaf dat moment was een echte MicroMax race, om elke centimeter werd gestreden en met 8 leiding wissels in de wedstrijd pakte Dani van Dijk de volle winst in race één en pole voor de tweede race. Justin Polman werd tweede en Rik Koen derde.

In de tweede wedstrijd van de MicroMax zag het ernaar uit dat Dani van Dijk zijn kunstje uit de eerste race ging herhalen. Dani had op een gegeven moment 2 kart lengtes voorsprong op Justin Polman en Rik Koen maar de geslepen Polman hengelde Dani langzaam binnen en na een sterke inhaalactie was het gat direct geslagen en reed Justin onbedreigd naar de winst voor de heren van Dijk en Koen. Deze uitslag is tevens de tussenstand in het kampioenschap.

KPX 0367

In de MiniMax of moeten we ze de Fast en Fearless noemen, zat actie van begin tot eind. Zelden lieten deze mannen (en natuurlijk ook de vrouwen) er twijfel over bestaan wat de bedoeling was. Tegen elke prijs winnen!! Deze houding zorgde in race één direct tot de eerste en gelukkig ook laatste rode vlag van de dag. In de eerste bocht gingen drie rijders op een hoop met als voornaamste slachtoffer de kampioenschapleider Glenn van Berlo. Glenn werd na verzorging ter plekke door de ambulance medewerkers ter controle naar het ziekenhuis overgebracht waar gelukkig geconstateerd werd dat hij weliswaar bruised and battered was maar er zoals het er naar uit ziet geen blijvend letsel aan zal overhouden. Mocht u nu denken dat de heren rijders na deze waarschuwing het wat rustiger aan zouden doen kunnen wij u het volgende melden. NIET!! Dit rijgedrag overschaduwde de fantastische pole position van Tijmen van der Helm en de faire gevechten tussen Senna van Walstijn en Kas Haverkort die deze wedstrijd als één en twee zouden eindigen. Na een reprimande van de wedstrijdleiding en enkele officiële waarschuwingen werd de tweede wedstrijd wat meer het koppie gebruikt. Direct na de start ontspon zich een mooi 5 mans gevecht om de winst wat zich (helaas voor de verliezers in deze)pas in de laatste ronde door tussenkomst van een achterblijver beslist zag in het voordeel van Niek van de Mosselaar en Tijmen van der Helm met op drie Senna van Walstijn.

KPX 1163

De klasse die normaliter voor volle startvelden en pakkende actie garant staat is deze wintercup nog geen schim van zichzelf. Bij de Max Junioren zien we 12 rijders aan de start die gelukkig strijden en inhaalacties laten zien als een veld van 36. De Pole wordt deze zondag neergezet door Dylan Buys met 0.08 seconde voorsprong op Kay van Berlo. De eerste wedstrijd word gewonnen door een ongenaakbare Kay van Berlo voor Dylan Buys en Leroy Jagesar. Wat vooral indruk maakte is de winst van Kay die even daarvoor nog zijn broertje afgevoerd zag worden in de ambulance.
In de tweede wedstrijd pakte Dylan Buys van start af de kop en reed de wedstrijd op sterke wijze naar huis. De wederom sterk rijdende Kay van Berlo werd tweede en Leroy Jagesar derde. Helaas door een tijdstraf moest Leroy Jagesar zijn derde positie inleveren en ging Jules de Bock met de laatste podiumplaats aan de haal.

KPX 1447

Gelukkig zagen we bij de RotaxMax senioren wel een redelijk gevuld startveld. Met 23 deelnemers konden we stellen dat de Max Senioren nog steeds de koningsklasse van de Rotax is. Wat tevens goed om te zien was is dat twee nieuwelingen die overgekomen zijn uit de Max Junioren de tweede en derde startplek in de kwalificatie voor zich opeisten achter de geslepen en snelle Roel Jonker. In de eerste race rijd Dennis Tijs naar de winst voor Roel Jonker en de van 9 komende Luuk Montfoort die zijn bijnaam The Bulldog geen eer aan deed en een nette wedstrijd reed.
In race twee werden de kansen op een mooi resultaat voor Willem Jan de Loos en Denise de Rooij in een First lap incident geminimaliseerd. Echter de beide coureurs bleven vechten tot het eind wat voor Denise resulteerde in de snelste race ronde en Willem Jan reed nog van plek negen naar vier. De volle winst in deze race ging wederom naar Dennis Tijs wederom gevolgd door Roel Jonker en Luuk Montfoort die dusdanig gegroeid is de afgelopen maanden dat hij direct na de wedstrijd zich bij een collega coureur verontschuldigd voor een ietwat opportunistische inhaalmanouvre. En zo behoort racen te zijn.

KPX 0876

Bij de KZ2 geen volle startvelden, maar met 12 rijders dusdanig gevuld dat het 125 schakelgeweld wel de volledige aandacht heeft van het aanwezige publiek. Wat ook goed is om te zien is dat gewezen Rotax Max piloot Denzel Mafait goed meekomt in dit geweld en met een derde plek in de kwalificatie en een tweede plek in de finale laat zien dat hij toekomst heeft in de KZ. De winst ging in beide races naar Tim Berndt met Denzel Mafait dus op twee in de dag uitslag en Chantal van Haandel op een nette derde plek.

Op de keper beschouwt zie je weer dat een wintercup als voorbereiding op het nieuwe seizoen, zeker als je overgestapt bent naar een nieuwe klasse zin heeft. Daarom hopen wij ook voor de organisatoren dat de derde race op de Lansard wederom zoveel deelnemers zal tellen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet