WSK

Karting: Richard Verschoor wint bij internationaal debuut

 DSC6117

Karter Richard Verschoor (14) verbaasde alles en iedereen door te winnen bij zijn allereerste internationale optreden op seniorenniveau. Bij zijn debuut in de KF-klasse wist het talent uit Benschop in een drijfnatte finale alle ervaren rijders te verslaan tijdens de WSK Champions Cup. "Dit had ik écht nooit verwacht."

Tekst en foto: PR

Op de kartbaan van La Conca, in Zuid-Italië, verzamelde zich dit weekeinde de wereldtop voor de openingsdans in de eredivisie van de kartsport. In dit competitieve veld meldde Richard Verschoor zich voor zijn eerste wedstrijd in dienst van RB Racing, zijn nieuwe Zwitserse team.

Snelste raceronde
Al tijdens de kwalificatiesessies liet de tiener zien opgewassen te zijn tegen de ervaren, veelal volwassen, concurrentie door een zesde startplek voor de pre-finale uit het vuur te slepen. In die pre-finale rukte Richard in volwassen stijl op naar voren. De ene naar de andere concurrent werd bijgehaald én gepasseerd. Na 16 ronden finishte de Benjamin uit Benschop als tweede mét de snelste raceronde achter zijn naam.

Het beste bewaarde Richard Verschoor voor de finale, waarin hij als tweede mocht starten. Aanvankelijk lag de 14-jarige fabriekscoureur op koers voor het zilver, totdat na zeven ronden de hemel boven de Italiaanse kartbaan losbarstte. De wedstrijdleiding besloot tot een herstart, waarbij de profielloze banden gewisseld moesten worden voor regenrubber.

12 ronden op kop
Tijdens de rollende start toonde Richard zich het wakkerste van allemaal: direct na het zwaaien van de groene vlag sloeg het talent een gat met de concurrentie. De tienercoureur nam de leiding en reed de resterende 12 ronden op kop. In de slotfase moest hij enkele aanvallen van een Russische concurrent pareren, maar uiteindelijk deed Richard Verschoor wat niemand had verwacht: winnen bij zijn allereerste optreden op internationaal niveau.

 DSC6155

Richard Verschoor: "Het was een heel tof moment toen ik over de finish kwam. Ik had nooit verwacht te kunnen winnen dit weekeinde. Ten opzichte van een aantal andere coureurs was de snelheid er op de natte baan nog niet helemaal. De finale in de regen was zwaar, want de kart stond in droogweer afstelling en dus moest ik m'n rijstijl flink aanpassen. In de laatste ronden moest ik nog een paar keer flink verdedigen, maar kon ik mijn eerste plaats zonder veel problemen behouden."

WSK Champions Trophy (La Conca):
1. Richard Verschoor (Nld.) 20 ronden
2. Egor Stupenkov (Rus.) + 1.396 sec.
3. Emil Skaras (Swe.) + 2.458 sec.

Tussenstand WSK Champions Trophy na 1 van 2 ronden:
1. Richard Verschoor 70. 2. Egor Stupenkov 32, 3. Nielsen Nicklas 30.

Volgend weekeinde wacht Richard Verschoor de tweede en laatste ronde van de WSK Champions Cup, opnieuw op het circuit van La Conca.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet