Chrono NK 2-takt

Karting: Chrono: Chrono karting Winter Serie 2015 of Holiday on Ice?

KPX 7393

Afgelopen zondag was het weer zover de "nieuwjaarsreceptie" van de Chrono bracht een groot aantal karters naar het mooie circuit van Kerpen. De kraamkamer van de Duitse autosport. Echter de Nederlandse kraamkamer Lelystad begint ook haar eerste talenten richting de officiele race wedstrijden te sturen. Met 15 nieuwe rijders (waaronder dus meerdere Lelystad protege's) mogen we gerust stellen dat de Chrono Wintercup goed gevuld was met nieuw talent.

Tekst: Chrono PR
Foto's: Michael Melis 

De dag begon met het ijsvrij maken van de baan. Dit was niet echt een succes daar de vorst diep in de grond zat en het gesmolten ijs direct weer opvroor. Er werd door de organisatie besloten om de wedstrijd uit te stellen tot na de middag en de rijders die het aan durfden vrij te rijden zodat er temperatuur in de baan werd gereden. Gelukkig werkte deze strategie en kon er om 12,30 met de vrije trainingen per klasse worden begonnen.

Na de vrije trainingen werd er met de eerste wedstrijd gestart op een volgorde die was bepaald door loting. De tweede wedstrijd van de dag zou dan plaats vinden volgens het reverse grid principe zoals we dat ook uit de WTCC kennen.

Zowaar werd de loting door de rijders en de teams zeer positief ontvangen, door de loting stond de gevestigde orde niet vooraan en de gewoonlijke backmarkers verder naar voren. Dit zorgde voor enerverende races met veel inhaalacties en leermomenten voor de rijders. Laten we zo stellen ga er maar eens aan staan om op een gladde baan voor het eerst van je leven vanaf pole te mogen starten, dit is geen sinecure.

KPX 7419

Bij de Micro Max was het vandaag een debutanten bal. De meeste nieuwkomers reden in deze klasse, en dat was niet aan ze te zien. De rijdertjes streden om iedere centimeter asfalt en gaven elkaar geen plek cadeau. De uiteindelijke dag winnaar werd de kampioen van 2014 Justin Polman. Dani van Dijk die nipt de tweede race won eindigde als tweede en Ralph Winkel finishte op een knappe derde plaats.

KPX 7608

Bij de MiniMax zagen we ook een aantal debutanten maar natuurlijk ook de toppers van het NK 2014. We waren dan ook niet verbaasd om Glenn van Berlo met de eerste plek aan de haal te zien gaan. Echter de tweede en derde plaats van Pepijn Kraaijeveld - 2e en Tijmen vd Helm - 3e is een ander verhaal. Beide heren eindigen net voor de vooraf tot favoriet bestempelde Kas Haverkort.

KPX 8724

Bij de Junioren had de Jonge Duitser Louis Henkefend de sterkste zenuwen en maakte het best plekken goed na de start. Alleen Dylan Buys kon Louis het moeilijk maken door een bliksemstart in race twee echter kwam onze kleine snelle man uit Uchelen net tekort voor de dagwinst. De derde plaats was weggelegd voor Leroy Jagesar die ondanks de rumoer omtrent het mogelijke moeten sluiten van zijn vaders indoor kartbaan Goes het hoofd koel hield en de laatste podiumplaats pakte.

Bij de KF3 was er helaas maar 1 rijder aan de start die dan ook met de eerste prijs aan de haal ging. Denk nu niet dat de jonge Duitser Jan Vincent Stolle een gemakkelijke dag had. De Max Junioren maakten hem het leven absoluut niet gemakkelijk.

KPX 7981

Bij de Max Seniorenging een debutant (bij de senioren) met de eerste plek aan de haal. De Nederlands kampioen bij de Junioren van 2014 zette zijn zegereeks voort bij de Senioren, met een klinkende overwinning voor de gevestigde orde Dennis Tijs en Willem Jan de Loos. Dit beloofd wat te worden voor het NK 2015.

De koningsklasse KZ2 waren een beetje de helden van de dag. Onder aanvoering van Joey van Splunteren werd eerst in de ochtend een ijsrace show weggegeven om het ijs van de baan te rijden en daarna werd in de tweede wedstrijd van de dag ook nog eens als enige klasse gekozen voor slicks op een 50/50 natte baan. 2 KZ2 plus rijders zetten in deze race de toon daar zij besloten hadden om op regenbanden van start te gaan wat ook de juiste keus was bij deze omstandigheden. De beide heren setten een gedeelte van het veld op een ronde en hadden de dag van hun leven. De einduitslag bij de shifters was dan ook verrassend evenals de mooie wedstrijden die ook nog een mooi debuut lieten zien voor ex Max Senior rijder Denzel Mafait.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet