GrandFinals

Karting: GrandFinals: UPDATE: Max Timmermans pakt WK podium, DD2 Masters rijden sterk!

KPX 6450

Heel wat spektakel vandaag tijdens de slotdag van de Rotax Grand Finals in Valencia. Door de vele regen die vannacht en vanmorgen uit de hemel viel was de organisatie genoodzaakt om de prefinales te schrappen. Enkel finales dus, die werden gewonnen door Yeuri Vips, Carlos Gil, Martin Pierce en Sean Babbington. De Belgen deden het ook vandaag goed met een podium voor Timmermans en een vierde plek voor Adams! 

UPDATE: Zowel Martin Pierce als Christophe Adams werden na afloop gediskwalificeerd wegens een technisch oncomforme kart. Mikko Laine wordt zo wereldkampioen in de Masters.

Tekst: PhilippeDe Roeck
Foto's: Michael Melis

De prefinale van Junioren stond als eerste gepland maar was eigenlijk overbodig om te rijden. Door de vele regen werd de gereden prefinale als niet gereden beschouwd. We gingen dus meteen van start met de finales. Rokas Baciuska vertrok vanaf de pole maar kon daar niet lang van genieten. Het was Max Timmermans die in deze regenachtige omstandigheden sterk startte en naar P1 stormde. David Wooder kwam sterk naar voren en maakte meteen wat plekken goed, hij ging mee in het spoor van Timmermans op een tweede plek. Ook Thomas Preining kende niet de beste start maar hield wel vooraan stand. Deniz Beckers moest in de openingsfase wat plekken toegeven en ook Luc Willemse hield het niet droog.

KPX 6411

Timmermans moest al vrij snel de leiding weer afstaan en na vijf ronden viel er meteen een klein gaatje. Jeuri Vips had inmiddels de leiding over genomen terwijl David Wooder goed volgde in het spoor. Op een kleine afstand daarachter vochten Preining en Timmermans het uit voor de laatste podium plek. Preining gaf Timmermans een tikje, die moest breed en kreeg weer wat extra seconden achterstand aangerekend. Richard Verschoor rijdt tot dit moment een redelijk anonieme wedstrijd maar gaat daarom niet minder snel. Halfweg wedstrijd rijdt de Nederlander op een zesde plek. Deniz Beckers had zich ondertussen netjes opgewerkt naar P14, zijn teammaat Max Timmermans gaf Preining op dat moment lik op stuk door, zonder tikken, voorbij te gaan aan de Europese kampioen. Er staan nog vijf ronden op de teller en Timmermans is ontketend terwijl ook Verschoor de aansluiting met Preining kan maken. Vips en Wooder begonnen ondanks de nieuwe zware regenval een robbertje uit te vechten. Timmermans profiteert daar optimaal van en pakt in een mum van tijd de leiding van het wereldkampioenschap.

KPX 6712

In diezelfde ronde gaat Timmermans wat breed over de boordsteen, verliest tractie en ziet Wooder weer naar de leiding komen. Een ronde later maakte Timmermans opnieuw dat kleine foutje en viel hij terug naar P3. Vips nam de leiding over van Wooder en zou deze niet meer afstaan. Met nog één ronde te gaan was het gat op Wooder groot genoeg om de Wereldtitel veilig te stellen. David Wooder pakte de vice titel terwijl Max Timmermans de helft van de Belgische bevolking bijna een hartaanval bezorgt door nog een uitstapje te maken door de zandbak die ondertussen meer weg had van een modderpoel. Gelukkig kan diezelfde helft van de Belgische bevolking fier zijn op Timmermans die toch zijn derde plek weet veilig te stellen. Ook Verschoor kan tevreden terugblikken op zijn finale die hij als zesde afsluit na nog enkele mooie gevechten! Ook Deniz Beckers reed een ijzersterke finale. De Belg maakte zijn slechte start meer dan goed en werd achtste. Luc Willemse kende een moeilijke finale waarin hij dertigste werd.

KPX 6732

Gisteren namen we jammer genoeg al afscheid van Willem Jan de Loos, Christian Kuijer en Vincent Jewell in de Rotax Senioren. Ook hier werd de prefinale afgelast en gingen we meteen door naar de finale. Bruno Borlido mocht de finale als eerste starten met de Spanjaard Carlos Gil als tweede naast hem. De enige overgebleven Belg, Dylan Layahe, wachtte geen aangename start in het midden van het pak op startplek P19.
Waar de Junioren een erg nette openingsfase konden afwerken maakte de Senioren er een boeltje van. Heel wat rijders schoten door het zand of kenden pech.Ook Dylan Lahaye werd over diezelfde kam geschoren. De Belg die op woensdag nog de pole draaide moest voortijdig naar de kant. Na drie rondjes kwam er een full course yellow. Na enkele rondjes achter de denkbeeldige safety car mocht het veld weer gas geven.

KPX 6935

Vooraan veranderde er weinig. Carlos Gil, Bruno Borlido, Zach Claman-Demelo en Jack Bartholomew maakten halfweg wedstrijd nog steeds kans op de titel. Uiteindelijk trok Carlos Gil aan het langste eind, hij trok, met nog een vijftal ronden te gaan, een gaatje op de concurrentie en werd niet meer bijgehaald. Bruno Borlido moest zodoende zijn eerste plek inleveren en werd tweede. Claman-Demelo werd derde. Opmerkelijk waren nog de races van Viktor Oberg die vierde werd terwijl hij gisteren nog aan de bak moest in de second chance. Ook Harry Webb, Europees kampioen in de Senioren, reed een sterke race en kwam als zevende over de streep!

KPX 6974

De finale dag was intussen halfweg en de DD2 Masters maakten zich klaar voor hun finale. Het was uiteraard uitkijken naar wat Dennis Kroes, die als twintigste mocht starten, en Christophe Adams, die als dertiende mocht starten, konden laten zien. Adams kende overigens een goede generale repetitie door vanochtend in natte omstandigheden een tweede plek in de trainingen neer te zetten. Meervoudig wereldkampioen Christiano Morgado pakte de pole voor de finale voor Martin Pierce en Mikko Laine. Morgado goede start, eerste ronde naar P3, Pierce naar leiding, Laine 2 Goede start Chittenden, aanvallen Morgado. Ook Adams en vooral Kroes kenden een sterke start, zij kwamen in de eerste ronde als tiende en elfde door! Terwijl de top drie kort bij elkaar bleef viel Chittenden terug naar P9. Dennis Kroes vloog naar P9, drie plaatsen achter Christophe Adams die na vier ronden op P6 rond reed. Morgado moest vooraan al snel de twee leiders laten gaan. Martin Pierce en Mikko Laine hielden er een duidelijk sneller tempo op na dan de meervoudig wereldkampioen. Het veld lag mijlenver uit elkaar ook voor Christophe Adams en Dennis Kroes zaten spannende gevechten er niet meer in. In de laatste ronde maakte Laine nog aanstalten om Pierce van de titel te beroven maar de Ier verdedigde erg netjes en pakt de wereldtitel bij de DD2 Masters. Mikko Laine finisht als tweede, Christiano Morgado als derde. Christophe Adams reed een hele knappe wedstrijd en werd vierde. Jammer genoeg geen podium voor de snelle Belg. Ook Dennis Kroes mag tevreden terugkijken op zijn finale die hij als tiende eindigde. Na twee derde wedstrijd verloor Kroes wat plekken en aangezien het veld ver uitelkaar viel was het lastig om nog veel goed te maken.

KPX 7148

We verloren de Nederlanders al in aanloop naar de finales van de DD2. Het waren enkel de Belgen die nog voor het lage landen succes konden zorgen. Maar het was Sean Babbington die de meeste kans op de zege had. De Britt maakte dan ook meteen een goede start en reed meteen een gaatje bij elkaar. Jordan Boys volgde op P2 maar werd enkele ronden later gepasseerd door Ben Cooper. Xen De Ruwe kende een lastige openingsfase en viel terug naar P15. Gelukkig voor hem waren er dan nog heel wat ronden te rijden. Mathias Detige reed op dat moment op een 23e stelling. Beide Belgen zouden geen hoofdrol meer spelen in de finale die gewonnen werd door Sean Babbington. Ben Cooper werd tweede, Jordan Boys derde. Xen De Ruwe kwam nog terug tot P12 maar had ongetwijfeld op meer gehoopt. Mathias Detige werd negentiende.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet