GrandFinals

Karting: GrandFinals: Incasseren en overleven tijdens laatste serie. Junioren kansrijk naar finales!

KPX 5243

Dat er vandaag veel op het spel stond tijdens de laatste heat van het wereldkampioenschap karting werd al snel duidelijk. Op de Kartodromo Valencia was de strijd ook vandaag erg bitsig. Gedurende de dag waren de incidenten nauwelijks te volgen en dat moesten opnieuw enkele landgenoten aan de lijven ondervinden. Gelukkig was er ook opnieuw succes te melden voor enkele Nederbelgen.

Tekst: Philippe De Roeck – Ray Lansink
Foto's: Michael Melis

Net zoals op woensdag staat ook vandaag Rokas Baciuska bovenaan de tabellen. Hij start de prefinale morgen vanaf pole voor Thomas Preining. Na een mindere kwalificatie kende Preining enkele goede races die hem naar P2 brengen. Meteen daarachter volgt de Belg Max Timmermans. Timmermans kent een waanzinnige sterke week. Ook hij had wat last met het materiaal maar vocht zich steeds gretig naar voren. In de heat van vandaag werd Timmermans sterk tweede na enkele hele knappe manoeuvres. Ook Luc Willemse kent een ijzersterk WK. Hij werd in de laatste heat derde achter Timmermans en start de prefinale als vierde!

KPX 5273

De volgende in het rijtje is Richard Verschoor die als tiende van start mag. Verschoor werd deze dagen veelal als boksbal gebruikt en dat was ook vandaag niet anders toen de Nederlandse kampioen al vroeg in de wedstrijd stof moest gaan happen. Hij eindigde de race nog keurig als zevende en met zijn tiende plek voor morgen is nog steeds alles mogelijk! Ook Deniz Beckers houdt alle kansen op een sterke eindklassering gaaf. De Nederlander in dienst van team België start de prefinale morgen als elfde na een keurige race vandaag. Beckers kwam als eerste door na de start van zijn heat en wist uiteindelijk nog sterk als derde te finishen. Opnieuw een prestatie die alle lof verdient!

KPX 5397

Dat dit WK niet het WK van Dylan Buys zou worden werd jammergenoeg al snel duidelijk. Ook in zijn laatste heat moest de dappere strijder opnieuw naar de kant na een ware aanslag op mens en machine. De Nederlander vocht voor wat hij waard was maar het WK stopt voor hem zonder dat hij zich echt heeft kunnen tonen.

KPX 5466

Dat Dylan Lahaye zijn pole in de Senioren heeft moeten inleveren is opzich geen probleem. Al zat er waarschijnlijk wel veel meer in dan een lastige negentiende startplek voor de prefinale van morgen. En het slechte nieuws stopt daar nog niet want ook Vincent Jewell, Christian Kuijer en Willem Jan de Loos moesten het onderspit delven. Daar waar Lahaye zich nog rechtstreeks kon plaatsen voor de prefinale stopt het WK voor de overige drie rijders. Maar het weer keerde voor de second chance heat en dus was het opnieuw aanpassen voor de rijders. Vincent Jewell moest in de voorlaatste ronde naar de kant, einde van het WK voor de Belgische kampioen die na een goede kwalificaties op woensdag veel meer verdiende.

KPX 6188

Christian Kuijer mocht de second chance aanvangen vanaf P3, een kansrijke positie voor de Nederlander, hij moest enkele plekken toegeven en werd zevende. Willem Jan de Loos bleef maar klagen over een motor die niet vooruit wilde. Ook voor de Loos had er veel meer in gezeten want hij liet dit seizoen al enkele knappe dingen zien. De loterij besliste er anders over.

KPX 5998

Sean Babbington is al de gehele week erg snel onderweg. Hij wist alle drie de series te winnen en start daardoor meer als terecht als eerste in de prefinale morgen. Ben Cooper, meervoudig kampioen, start naast de Britt op de eerste rij. Jordan Boys pakte voor Australië een knappe derde startplek. Xen De Ruwe zit er opnieuw goed bij met een vijfde startplek en ook Mathias Detige is nog niet kansloos met P18. Voor de Nederlanders liep het opnieuw een pak minder vlot. Giel Bronder kende een goede start maar werd dan opnieuw vol van de baan gezet en viel uit. Ook Bryan Eerden had zeker meer verdiend. De Nederlandse kampioen haalt de finish wel maar kreeg opnieuw zware race incidenten te verwerken. De moed zakte Eerden in de schoenen, dit is geen karten maar. Desondanks liet Eerden een waanzinnige second chance heat optekenen. Hij gleed van 28 naar 8 maar kwam net twee plekken te kort om door te stoten naar de finales aangezien enkel de top zes door gaat. Drie ronden voor het einde lag Giel Bronder nog voor Eerden en dus leek ook hij kans te maken op een top zes klassering maar opnieuw kreeg Bronder een tik en werd hij rondgezet, weg finale plaats.

KPX 5777

Christophe Adams rijdt een onopvallend WK, maar dat wil niet zeggen dat de ervaren rot er niet goed voor staat. De Belg staat opnieuw keurig in de top vijftien, een plek die hij voor ogen had en zeker verdient. Adams zal de prefinale als dertiende aanvangen. Dennis Kroes maakte een goede start in zijn laatste heat en reed de top tien binnen tot er een algemene gele vlag gezwaaid wordt. Iedereen moet enkele ronden vertragen en dus volgt er bij het opheffen van het geel een eindsprint naar de finish. Kroes verliest nog een plekje en wordt elfde maar weet zich wel opnieuw rechtstreeks te plaatsen voor de finale.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet