GrandFinals

Karting: GrandFinals: Mixed feelings na kwalificaties, Lahaye snelt naar pole!

KPX 2477

De Nederlanders en Belgen hebben er een verdienstelijke dag op zitten in Valencia. Voor enkelen van hen liep het wat minder maar de meesten wisten zich toch keurig te klasseren binnen hun klasse. Absolute lof gaat naar Dylan Lahaye die de pole pakt in de Rotax Senioren.

Tekst: Philippe De Roeck – Ray Lansink
Foto's: Michael Melis

Het was al vroeg dag vanochtend. Nog twee trainingssessies moesten er worden afgewerkt alvorens de kwalificaties van start konden gaan. Bij Team Nederland zat de sfeer er vanaf het begin al goed in. Na de eerste trainingen kenden wel heel wat van hen wel wat technische problemen en zo kon niet iedereen hun talent ten volle laten zien.

KPX 2230

Zo klaagde Willem Jan de Loos van een mindere motor. Dat was duidelijk geen excuus want het Rotax blok draaide ruim duizend toeren minder dan dat van de concurrentie. Verder in de Senioren ging Christian Kuijer al vanaf dag één erg hard, zo gretig dat hij zelfs een eerste waarschuwing kreeg. Verder geen probleem, gas geven en dat zou wel goedkomen voor de kwalificaties enkele uren later. In de DD2 moet Bryan Eerden zijn draai nog wat vinden maar de Nederlandse kampioen vindt langzaam maar zeker de aansluiting met de top van het veld. Ook voor Giel Bonder was er nog wat werk na een probleem met de thermostaat die hem in de trainingen ruim drie tienden trager maakte. Weinig problemen in de Junioren in aanloop van de kwalificaties. Luc Willemse zat er constant goed bij terwijl Dylan Buys in het ritme begint te komen. Richard Verschoor kende wat problemen maar zal met de technische kennis van Mats van den Brand zeker nog een rol gaan spelen in dit WK.

KPX 2191

Over naar de kwalificaties dan! Beginnen bij de Junioren waar de pole naar de onbekende Rokas Baciuska gaat. Denis Mavlanov volgt op ruim 0.1 tienden terwijl plek drie voor de Britt Bryce Fullwood is. Luc Willemse zette zijn goede vorm van de voorbije trainingssessies verder en pakte een keurige zevende startplek. Net buiten de top tien volgt een treintje met Richard Verschoor op P12, Deniz Beckers op P13 en Max Timmermans op P14. Dylan Buys kende niet zijn beste kwalificatie sessie maar het jonge talent zal zeker nog wat laten zien in de komende series die gaan volgen. Buys kwam tot een 47e plek algemeen.

KPX 2402

In de Senioren ging de pole zoals gezegd erg knap naar Dylan Lahaye die uiteraard de nodige ervaring heeft op het Birel chassis. Lahaye nam het ticket over van Glen Van Droogenbroeck die verstek liet gaan voor de Grand Finals. Een uitstekende invalsbeurt dus van de Belg! Carlos Gil en Bruno Borlido kwamen tot een tweede en derde tijd. Belgisch kampioen Vincent Jewell kwam tot een sterke elfde tijd. De Nederlanders zitten wat verder in de buik van het veld met P48 voor Christian Kuijer en P55 voor Willem Jan de Loos.

KPX 2262

Meervoudig wereldkampioen Cristiano Morgado pakte de pole in de DD2 Masters. Adam Hunter en Mikko Laine reden naar een tweede en derde startplek. Christophe Adams beloofde zijn fans een keurige top vijftien plek en de Belg hield woord. P15 it is voor Adams. Dennis Kroes wist zich nog maar eens te plaatsen voor een WK, hij sloot de kwalificaties af als 27e algemeen.

KPX 2343

In de DD2 ging de pole naar de rappe Sean Babbington. Het is trouwens de enige pole die de Britten konden behalen, we zijn anders gewoon... Ferenc Kansar en Javier Rodelas reden naar P2 en P3. Xen de Ruwe gebruikte zijn CRG ervaring optimaal en werd achtste, Mathias Detige 13e. De Nederlanders volgden wat verder met een goede P27 voor Giel Bonder. Bryan Eerden werd 37e.

Met de kwalificaties achter de rug zijn de eerste kaarten geschud, maar dat is niet definitief. Er volgen nog twee dagen met series, een prefinale en een finale. Voor sommigen is het resultaat misschien niet waar op gehoopt werd maar het feit dat jullie al zo ver gekomen zijn bewijst genoeg. Nederlandse en Belgische talenten, veel succes morgen, laat jullie horen! (Andere rijders ook succes, maar niet iets minder natuurlijk...)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet