Chrono NK 2-takt

Karting: Chrono: Zon, strijd en nieuwe kampioenen na laatste Chrono in Genk!

KPX 1338

In perfecte omstandigheden werd gisteren op Karting Genk de allerlaatste Chrono van het seizoen 2014 afgewerkt. In sommige klassen waren de kampioenen al gekend, voor anderen stond er nog heel veel op het spel. Een prachtige herfstdag, drie wedstrijden en een prachtige baan maakten het slotstuk van het Nederlands kampioenschap karting compleet!

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis - Kartfoto

Door het invallen van de vroege duisternis werden de laatste wedstrijden voor iedere klasse met drie ronden ingekort. Het immers niet toegestaan om na 19u nog te karten op de Horensberg in Genk. Ook het verplicht dragen van een klaar, wit, vizier voor de laatste races kwam voor sommigen als een verrassing. Maar uiteindelijk dus toch enkel blije gezichten na een mooie wedstrijd dag.

KPX 0580

Die wedstrijddag werd opgang geschoten door de Micro Maxen. Justin Polman loodste het veld naar de eerste bocht. Hij was de dag ervoor immers de snelste in de kwalificaties. Janno Versluis en Ralph Winkel moesten een halve seconde toegeven op de tijd van Polman. Maar dat verschil was tijdens de wedstrijden duidelijk minder groot. Dat bleek meteen na de eerste race die gewonnen werd door Justin Polman. Al vlak na de start scheidde er zich een treintje van vijf af. Polman, Versluis, Van Vucht, Winkel en van Dijk reden stuk voor stuk een prachtige race. Iedere ronde nam er een andere de kop posities. Op het rechte stuk gingen de jongste kereltjes zelfs met zen drieën naast elkaar rijden en dat zonder contact te maken. Prachtig!

KPX 2398

Ook race twee en drie bleven van start tot finish spannend. Janno Versluis won deze laatste twee races, hij werd tweede in race één en pakt zo de dagwinst voor Polman die eerste, tweede en derde werd. Ook Mike van Vugt scoorde goed in deze laatste wedstrijddag en pakt de derde plek in het dagklassement! Justin Polman mag zich een jaar lang Nederlands kampioen noemen!

KPX 0751

In de MiniMax werd het harde werk van Kenzo Aerts en Max Timmermans eindelijk beloond. Timmermans startte midden dit seizoen met het begeleiden van Aerts en dat wierp zaterdag zijn eerste vruchten af. De Belg pakte de pole voor Senna Walstijn die heel kort in de buurt kwam van Aerts. Glenn van Berlo haalde het net voor zijn broertje Kay voor P3. Aerts maakte een keurige start in race één maar kon de kop niet behouden. Senna Walstijn kwam als eerste voorbij aan Aerts die terugviel naar een plek in de top vijf. Glenn Van Berlo volgde op een tweede plek in het spoor van Walstijn toen Aerts voorbij wou gaan aan Hofland voor P3. Die inhaalbeweging mislukte en Aerts werd tot opgave gedwongen. Hofland kon verder en haalde nog een knappe derde plek. In race twee was het opnieuw Walstijn die aan het langste eind trok. Kay van Berlo haalde het nu voor de tweede plek. Op plek drie kwam Rens van Pelt over de streep. Van Pelt werkte zich in race één al keurig op, startend vanaf P9. In de tweede race werd hij derde. Kenzo Aerts kwam in die race van uit de achterhoede al terug naar P5.

KPX 2508

De laatste race van het weekend ging van start met Walstijn op kop. Lang had de Tony Karter de kop in handen maar de wedstrijdsnelheid van Aerts lag erg hoog. Ook van Pelt kwam in de laatste race goed uit de verf. In de laatste ronde ging Walstijn op kop voor Aerts, die dan al voorbij van Pelt was gegaan, en van Pelt op P3. Aerts lijnde zich goed op bij het aanremmen voor de kantine maar Walstijn verdedigde uitstekend. Aerts had wel meer snelheid bocht uit en kon opnieuw aanvallen in de laatste bocht. Hij liet zijn FA naast die van Walstijn lopen en passeerde hem, al kwam daar licht, onschuldig, contact bij kijken. Van Pelt zag het allemaal gebeuren maar kon net niet profiteren. Aerts 1, Walstijn 2 en van Pelt drie. Over verdient won Walstijn het dagklassement voor Rens van Pelt en Glenn van Berlo! Kay van Berlo is de nieuwe Nederlandse kampioen in de MiniMax!

KPX 1714

Na een spannende kwalificatie in de Junioren pakte Danny Kroes de laatste pole van het seizoen. Richard Verschoor en zijn teammaat Dylan Buys volgden erg kort op Kroes, op P2 en P3. Kroes kwam goed weg bij de start van race één. Hij wist ook meteen wat hem te doen stond, gas geven. Ook Verschoor maakte namelijk een goede start en een jagende Verschoor is altijd gevaarlijk! Nog iemand die een top start maakte was Leroy Jagesar. Al snel kwam hij aansluiten achter Verschoor terwijl Dylan Buys wat plekjes moest inleveren. Kroes fietste meteen een gaatje bij elkaar maar Verschoor dichtte het gat, ging er over en pakte de winst. Kroes werd wel mooi tweede, Jagesar, al even mooi, derde. In race twee waren de rollen weer omgekeerd. Nu was het Jagesar die, na opnieuw hele mooie gevechten aan het langste eind trok. Kroes kon de leiding opnieuw niet vasthouden en scoorde zijn tweede, tweede plek van de dag. Verschoor werd derde maar won wel opnieuw de laatste race. Die was veruit het spannendst van allemaal want het hele pak bleef een lange tijd samen vooraan. Verschoor timede het weer goed en legde op het einde van de race de basis voor zijn tweede winst van de dag. Opnieuw werd Danny Kroes tweede, winnaar van race één, Jagesar werd derde. Dat was meteen ook de dag uitslag! Na een prachtig seizoen mag Verschoor zich Nederlands kampioen noemen!

KPX 1917

Dat Willem Jan de Loos de pole pakte was niet verrassend. De twee plek van Stéphane Kox in de kwalificaties, deed wat meer mensen raar op kijken. Wat een monteur, in de naam van Robin Frijns, al niet kan doen... Maar natuurlijk zit Kox wel zelf achter het stuur, dus gaat alle lof naar haar zelf. Ook Sam Schippers was snel onderweg, getuige de derde tijd in de kwalificaties.
De Loos kwam goed weg in de start van de eerste finale. Kox liet het wat liggen en verloor gelijk wat plekken. Sam Schippers daarentegen kon goed aanklampen bij de Loos en ging er al redelijk snel voorbij. Willem Jan de Loos kon geen aanval meer plaatsen en zo won Schippers voor de Loos en Denzel Mafait die sterk naar voren kwam. Ook race twee werd gewonnen door Schippers. Dit keer was het Bas de Laat, die in de eerste race al vierde werd, die naar plek twee doorstootte met enkele keurige acties. Denzel Mafait pakte opnieuw een derde plek.

KPX 1186

De laatste race werd volledig in het donker afgewerkt maar ook dan was Schippers baas! Hij moest er tijdens die laatste race wel wat harder voor werken want opnieuw zorgden Mafait, de Laat en ook Dennis Tijs een bedreiging voor de winst. Schippers toonde zich uiteraard een waardig kampioen door de druk te weerstaan en keurig de derde race te winnen. Bas de laat werd opnieuw tweede, Mafait opnieuw derde! De titel is voor Sam Schippers!

KPX 1197

Finn Kooijman, Jeroen Bos en natuurlijk de nieuwe wereldkampioen KZ2, Ryan van der Burgt waren maar enkelen van de snelle deelnemers in de KZ2! Kooijman pakte de pole voor van der Burgt en Tim Berndt! De gehele dag stond er geen maat op Finn Kooijman. Na een keurige start in de eerste race pakte hij daar meteen de winst. Ryan van der Burgt werd tweede, Sam Claes liet op zijn Birel hele mooie dingen zien en werd derde. Ook race twee en drie kwamen op naam van Kooijman terwijl van der Burgt nog een keer tweede en derde werd. Bart Kramer had aan twee vierde plekken en een tweede plek genoeg om P3 in het dagklassement binnen te halen! Dankzij de drie dag zeges is Ryan van der Burgt mag naast de wereldtitel ook de Nederlandse titel op zak steken!

KPX 2767

In de KZ2 plus was de winst voor Edgar Oosting. Die dagwinst had de rappe Birel rijder te danken aan drie foutloze overwinningen nadat hij op zaterdag ookal de pole wist binnen te halen. Benno Ridder en Peter Mastenbroek vochten mooie duellen uit en verdeelde podiumplekken twee en drie! Ook de titel is voor Edgar Oosting!

KPX 2308

In de Max Olympisch lag het veld al tijdens de kwalificatie erg kort op elkaar. Tim Bultman was daarin de snelste voor Michael Pen en Coen Esveld. In de races zette Michael Pen orde op zaken. Hij won alle drie de races. Kort daarachter werd Kimberly Arnold één keer twee en twee keer derde. Tim Bultman scoorde een vierde, derde en tweede plek, goed voor P3 in het dagklassement! Michael Pen is voor een jaar Nederlands kampioen in deze klasse!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet