Rinus van Kalmthout

Rinus van Kalmthout derde in CIK-FIA Karting Academy Trophy na finaleraces op Sarno

IMG 3575

Rinus van Kalmthout is op het Circuito Internazionale Napoli in Sarno (Italië) in het eindklassement derde geworden in de CIK-FIA Karting Academy Trophy. Van Kalmthout had in dit met 51 deelnemers uit 32 landen zeer sterk bezette officiële CIK-FIA-kampioenschap in de kwalificatie de pech dat zijn motor al na één ronde kapot ging. Zonder goede rondetijd kwalificeerde Van Kalmthout zich als 38e overall, maar de jonge Hoofddorper gaf niet op en knokte zich tijdens de races toch knap terug in de wedstrijd. In de finale werd hij tiende, hetgeen resulteerde in een mooie derde podiumplaats in de CIK-FIA Karting Academy Trophy 2014.

Fotografie: Racebox

De CIK-FIA Karting Academy Trophy is een ontwikkelingsplatform voor 12 tot 15-jarige karters. De jonge coureurs rijden een kwalificatie, twee kwalificatieheats, een pre-finale en een finale. Bijzonder aan dit kampioenschap is dat de motoren van de rijders na elke heat gewisseld worden. Het Circuito Internazionale Napoli is een baan van 1,7 kilometer en dat is veel langer dan de meeste andere circuits.

Tijdens de vrije training merkte Rinus van Kalmthout dat de hem toebedeelde motor niet goed liep. Nadat dit bij de wedstrijdleiding gemeld werd kreeg hij echter geen andere motor, maar kreeg hij een andere ontsteking en werd de bedrading vervangen. Door die ingreep liep de motor echter helemaal niet meer en na één ronde in de kwalificatie ging de motor kapot. Na drie ronden moest Van Kalmthout de pits opzoeken en was zijn kwalificatie voorbij. Terwijl hij tijdens de twee eerdere events van de Karting Academy steeds bij de snelste rijders zat, was zijn tijd nu 1.577 langzamer dan de snelste rijder en in dit sterke veld betekende dat de 38e tijd overall. Erg zuur voor de 14-jarige coureur, want als titelkandidaat verloor hij door de defecte motor enorm veel terrein op zijn concurrenten, die wel in de voorhoede mochten starten.

IMG 3573

Toch gaf de KNAF Talent First-rijder de moed niet op en gedreven begon hij aan zijn races. Met resultaat, want in de eerste manche wist hij tien posities goed te maken en kwam hij als 16e over de finish. Rinus van Kalmthout is realistisch: "Het is lastig om met zo'n 'Academy-kart' veel plaatsen goed te maken, want je rijdt met een klein tandwiel vanwege het zeer lange rechte eind. Wanneer je je kart er dan in een korte bocht naast zet val je bijna stil, ook door het geringe vermogen van de motor. Ik ben blij dat ik toch tien posities gewonnen heb."

In de tweede heat deed de jonge karter er nog een schepje boven op, hij passeerde nu 12 concurrenten en finishte als 13e. Daarmee plaatste hij zich, ondanks zijn moeizame begin van dit event, toch rechtstreeks voor de pre-finale op een 19e startpositie. Voor alle deelnemers begon nu het rekenwerk en Van Kalmthout wist dat de titel erg ver weg was, omdat zijn concurrent Richard Verschoor goed scoorde en ook de Turk Berkay Besler vormde een bedreiging voor de positie van Van Kalmthout in het eindklassement.

In de pre-finale over 9 ronden wist de Hoofddorpse karter dat er een klein wonder nodig was om voldoende posities goed te maken om in de finale om te titel te kunnen strijden. Hij kon vier rijders passeren en kwam als vijftiende over de finish.

Van Kalmthout zette in de finale alles op alles en reed een zeer sterke race, waarin hij na enkele ronden al op een mooie achtste plaats lag. Na een heftige strijd kwam hij in de finale als tiende over de finish, hetgeen resulteerde in een derde positie in het eindklassement van de CIK-FIA Karting Academy Trophy 2014.

KNAF Talent First-bondscoach voor de karting Marco du Pau was tevreden over zijn pupil. "Rinus heeft er het maximale uit gehaald na zijn pech in de kwalificatie. Vanuit kansloze positie heeft hij op een circuit waar inhalen heel lastig is, toch veel plaatsen goedgemaakt. Zonder die pech had hij om de eerste plek kunnen meestrijden."

IMG 3567

Rinus van Kalmthout was gematigd enthousiast: "Ik vind de opzet van de Karting Academy Trophy een erg goed idee, maar in de praktijk blijkt het wisselen van de motoren toch wel een behoorlijke stempel te drukken op je resultaat. Heb je de pech dat je in de kwalificatie een slechte motor treft, dan heeft dit effect op het hele event. Maar ook dat hoort helaas bij dit kampioenschap en ik heb geprobeerd er het beste van te maken. Ik feliciteer Richard Verschoor met het behalen van de titel en bedank iedereen die mij in dit kampioenschap gesteund heeft. Nu op naar het Spaanse Zuera, waar ik in het weekend van 25 en 26 oktober ga strijden voor de laatste mogelijkheid om een ticket te winnen voor de Rotax Grand Finals 2014, die dit jaar plaatsvinden in het laatste weekend van november in het eveneens Spaanse Valencia."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet