Belgian Max Challenge (BMC)

Karting: BMC: Prachtige races tijdens laatste BMC in Genk

KPX 0728

Karting Genk heeft er een prachtig slot van de Belgian Max Challenge opzitten. Heel wat rijders kwamen opdagen voor de zesde en laatste ronde van dit kampioenschap en dus zagen we mooie races met heel wat spanning en zo als ieder jaar verdiende kampioenen! Voor de jaargang 2014 zijn dat Luca Leistra, Rens van Pelt, Deniz Beckers, Glen Van Droogenbroeck, Jonathan Knevels en Bruno Cabooter!

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis

Hoewel de OTK nog steeds ruimschoots vertegenwoordigt zijn in het deelnemers veld zijn er slechts drie rijders kampioen geworden op een OTK product, bovendien kwam iedere kampioen uit een ander team. Nog maar eens het bewijs dat wie wil, en alles voor elkaar krijgt wel degelijk vooraan mee kan draaien!

KPX 3050

We beginnen bij de MicroMaxen waar het veld weer wat groeide. Er verschenen zes rijders aan de start, de snelste daarvan was Zak O'Sullivan al werd hij na de chrono uit de lijst geschrapt wegens problemen met de motor. Thomas Martens pakte zo de pole over voor zijn thuis publiek. Gilles Stadsbader en Luca Leistra zetten de tweede en derde tijd neer.

KPX 1073

Zelden zagen we zo een spannende races als vandaag. Voortdurend wisselde het vooraan van leider. Leistra, Martens, Stadsbader, Smeulders en O'Sullivan maakten er prachtige gevechten van. Zowel race één als twee was spannend met gevechten op het scherpst van de snee! Na de twee races was O'Sullivan de snelste. Hij won de eerste race en werd tweede in de tweede race. Luca Leistra liet een paar erg mooie dingen zien en pakte de tweede plek. Thomas Marten miste zijn start in de eerste race, wachtte gedurende de races wat af maar stond er wel wanneer dat nodig was. Dat bracht hem een mooie derde plek. De kampioen in de klasse is Luca Leistra. Bjarne van der Linden en Gilles Stadsbader werden tweede en derde.

KPX 1094

In de MiniMax kwamen heel wat Nederlanders het Belgisch veld vervoegen. Met kanonnen als Jesper Hofland en Kay van Berlo steeg het niveau meteen! Rens van Pelt liet zich echter, opnieuw, niet van de wijs brengen en pakte een keurige pole voor de eerste race. Xavier Handsaeme boekte heel wat progressie en werd tweede, Kay van Berlo derde. De races waren gisteren gelijk een stuk spannender want het liep niet zoals het normaal loopt. Daar waar van Pelt aan enkele ronden genoeg heeft om een voorsprong bijeen te fietsen moest de Belgisch kampioen nu toch wel even slikken.

KPX 2234

De eerste race werd na heel wat mooie inhaalbewegingen vooraan gewonnen door Xavier Handsaeme. Van Pelt pakte de tweede plek, Martin Hebette derde. Race twee verliep heel wat chaotischer. Voornamelijk de start eiste zijn slachtoffers. Zo verdween Xavier Handsaeme al snel en nam van Pelt de kop over. Die behield hij dit keer wel tot de finish en zo pakt hij na de BNL titel ook de BMC titel. De naam van Pelt zal ongetwijfeld nog vele malen te horen zijn! Martin Hebette volgde in het spoor van van Pelt en werd tweede, Ilian Bruynseels maakte na een crash in de eerste race een goede beurt door de laatste race van het seizoen als derde te eindigen. Van Pelt dus kampioen, Ugo de Wilde werd tweede, Xavier Handsaeme derde.

KPX 1558

Over naar de Juniors dan waar het op zaterdag al duidelijk was dat we met één naam zeker rekening moesten gaan houden. Er kwamen maar weinig mensen binnen de halve seconden van de tijden die Max Timmermans draaide in de Alonso van VICI Motorsports. Ook op zondag was Timmermans de rapste tijdens de chrono, al keken wij naar de twee titelkandidaten; Deniz Beckers en Noah Roovers. Beckers draaide de tweede tijd, Noah Roovers de vierd. Daartussen stond Eric Stahl als derde.

KPX 2768

In de eerste race liep Timmermans al vrij snel uit. Noah Roovers maakte een goede start en volgde samen met Beckers op enkele seconden van Timmermans. Door de gevechten van de twee titelkandidaten kwam de rest langzaam terug. Sanne van Wagensveld profiteerde optimaal en voegde zich tussen Roovers, die tweede werd, en Beckers, die vierde werd in. Er was dus nog niets beslist want Roovers vocht als een leeuw en pakte in de eerste race gelijk punten terug op Beckers die nu het kopje erbij moest houden. We vertrokken voor race twee toen Stahl, Roovers en Beckers meteen het gras ingingen in de eerste bocht. Veel te laat besloot de koersdirecteur om de rode vlag uit te hangen waardoor alles op startfinish een chaos werd. Enkele rijders raakten, begrijpelijk, amper stil.

KPX 2777

De herstart kwam er, op één lijn voerde Timmermans het veld opnieuw aan richting de eerste knik. Nu ging het wel goed en Timmermans ging er gelijk weer vandoor. Vier seconden na Timmermans kwam Danny Kroes knap als tweede voorbij de streep. Kroes werkte zich mooi op en mengde zich zo wat in de titelstrijd. Daarin haalde Beckers, die derde werd het voor Roovers. Een mooie eindstrijd dus maar Ingo Schepers levert de Junior Max kampioen en dat is Deniz Beckers! Noah Roovers mag terugkijken op een sterk seizoen met een tweede plek in de eindstand. Eric Stahl staat met zijn teammaatje Beckers als derde op het eindpodium!

KPX 2788

Ook in de Senioren was de strijd voelbaar spannend. Vrijdag nacht al werd de tent van Daems Racing kapot gestoken door mensen van een bijzonder laag niveau die het Glen Van Droogenbroeck de leiding in het kampioenschap blijkbaar niet gunde. Ondanks de stress die Van Droogenbroeck zichtbaar met zich meedroeg pakte hij wel ijzersterk de pole voor Glenn Van Parijs en Mick Nolten. Dylan Lahaye was de enige die Van Droogenbroeck nog kon bijbenen in de titelstrijd. Hij stelde in de kwalificaties wat teleur met een veertiende tijd. In de heats was er een harde strijd op te merken. De strijd was enorm spannend met een jagende Lahaye die heel wat plekken moest goed maken en een controlerende Van Droogenbroeck die enkel plekken kon verliezen.

KPX 2286

Fazio Franssen leidde het veld keurig naar de lichten voor de start van de finale. Lahaye was na de heats opgeklommen naar de tweede plek, Van Droogenbroeck stond derde, Van Parijs vierde. Als Lahaye won, moest Van Drooegnbroeck minstens tweede worden en zo leek in het in de aanvangsfase helemaal niet te lopen. Het veld bleef heel lang samen, enkel vooraan liep er een geel-rode kart langzaam maar zeker uit. Van Droogenbroeck zat midden in de gevechten rond een derde plek en leek te titel te gaan verliezen. Het was continue stuivertje wisselen achter Lahaye met Van Droogenbroeck, Van Parijs, Benders, Franssen en Meijer. Daarachter waren Mick Nolten en een sterk opgeklommen Stéphane Kox het gat aan het dichten naar de leiders. Toen gebeurde wat er lang zat aan te komen. Van Parijs, Franssen en Meijer klapten na de kantine vrij hard op elkaar. Over en out voor Van Parijs en Meijer terwijl Franssen, ondanks een ronde achterstand en meermaals gewaarschuwd met blauw, bleef verder vechten rond de tiende plek.

KPX 3021

Van Droogenbroeck was verlost van Van Parijs waar hij duidelijk meer last mee had dan met Lahaye. Lahaye deed wat hij moest doen en won. Van Droogenbroeck deed wat hij moest doen en werd tweede. Melvin Benders werd erg sterk derde terwijl Nolten en Kox net wat tijd te kort kwamen om nog aan te vallen en vierde en vijfde werden. De titel is voor een opgeluchte Van Droogenbroeck die eindelijk eens beloond wordt voor zijn sterke prestaties de afgelopen jaren. Cool, die op jacht ging naar een WK ticket in Frankrijk werd tweede in de eindstand, Lahaye derde.

KPX 1415

De belofte om de rijder die Jonathan Knevels van de pole kon houden te trakteren op een pint bracht Thomas Mourant bijna geluk. Hij moest amper 0.049 seconden toegeven op Knevels die zijn zesde pole pakte en de titel zo goed als zeker binnen had. Ook Kristof Allaerts zette een keurige tijd neer en startte als derde. We zagen een mooie openingsfase van de eerste race waar Knevels zijn voorsprong meteen vergrootte en waar Mourant een plek prijs moest geven aan Allaerts. Met een ruime afstand tussen elkaar kwamen ze ook zo als eerste, tweede en derde over de streep. In de tweede race zagen we wel wat spanning met dank aan Knevels die zich na een keurige kopstart liet terugvallen tot buiten de top vijf.

KPX 2475

Wie wou weten of Knevels nog kon inhalen was gisteren best naar Genk gekomen. Voor diegene die er niet waren kunnen we zeggen; Hij kan het nog! Maar we moeten eerlijk zijn, makkelijk ging het niet want ook mannen als Mourant, Allaerts en Ostrovski weten wel hoe het werkt en terwijl Knevels aan zijn opmars begon was het vooral Allaerts die zijn kans gekomen zag en zo snel mogelijk een gaatje wou trekken. Het mocht echter niet baten want de man van het jaar, Jonathan Knevels, ging er met de winst van door. Mourant voerde nog een spannende strijd uit Ostrovski voor de derde plek terwijl Allaerts zeker was van P2. Mourant haalde het na enkele knappe gevechten nog van Ostrovski voor P3. De titel is voor Knevels voor Allaerts en Ostrovski.

Bij de Gentlemen Master mag Bruno Cabooter zich kampioen worden en daar was hij gezien de foto zelf ook erg blij mee!

KPX 2495

Proficiat aan alle kampioenen, wij zien elkaar op acht november voor het jaarfeest op Karting Genk! Het was een mooi seizoen, ook wij hebben er van genoten. Op naar volgend jaar met voor velen een nieuwe klasse, nieuw team, motor of chassis. Wat maakt het uit; zolang we er allemaal maar weer bij zijn!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet