CIKFIA

Karting: CIKFIA: 200 rijders aan de start voor WK KZ/KZ2 in Sarno

KZ podium

198 piloten verzamelen dit weekend in Sarno voor wat voor hen misschien wel de belangrijkste race van het jaar kan zijn. Het CIK FIA World Championship voor de KZ en KZ2 schakelklasse is voor de tweede keer in twee jaar tijd te gast op de baan in Napoli. Vorig jaar was de titel voor Max Verstappen, het jaar daar voor was het Bas Lammers die in datzelfde Sarno wereldkampioen werd met Praga. Krijgen we dit jaar opnieuw een Nederlander als wereldkampioen? Wordt het een Belg of pakt een outsider de titel?

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: WSK - Michael Melis

En wat met de KZ2 waar de Nederlanders absoluut tot de wereldtop behoren getuige sterke prestaties in het hoog aangeschreven DKM kampioenschap en het afgelopen EK in Zweden. Andrea Dalé, die Europees kampioen werd is natuurlijk een man om in de gaten te houden. Dat geldt ook voor Simas Juodvirsis die niet vies is van een wereldtitel mee te graaien. De ex De Feyter piloot werd al eens Europees kampioen in deze klasse.

Zondag 6

Verder prijken namen als Marco Zanchetta, Fabian Federer, Maik Siebecke en Jan Midrla op de inschrijvingslijst. Toch rijders die in het verleden zeker hun snelheid al bewezen hebben. Dat deden ook onze Nederlanders al. Met zen zessen starten ze aan het WK. Menno Pauwe, Stan Pex, Jordi van Moorsel, Dylan Davies, Ryan van der Burgt en Symen Wiggers zijn de mannen die Nederland vertegenwoordigen op het WK. Xen de Ruwe en Kenny Charles zijn de enige Belgen die het in Sarno opnemen tegen de wereldtop.

Zondag 2

Zoals gezegd werd Bas Lammers twee jaar terug wereldkampioen in Sarno. Dit jaar zal hij ongetwijfeld opnieuw voor dat doel gaan. Een WK is een éénmalige wedstrijd en dus kan alles gebeuren. Dat kan in het voordeel van Lammers pleiten, maar natuurlijk ook in het nadeel. Die theorie is op iedereen toepasbaar want iedereen is gelijk voor de wet, al moeten we zo een uitspraak met korreltje zout nemen als we over een sport als karting bezig zijn. Naast Bas Lammers staan ook Jorrit Pex en Ricardo Romkema aan de start. Pex werd vorige week nog Duits kampioen in Genk terwijl voormalig Europees kampioen Ricardo Romkema natuurlijk ook wel weet hoe een kart in elkaar zit en hoe je er hard mee moet gaan.

KZ Dreezen-09 I 2

Ook de Belgen gooien wat talent in de strijd. Waar de kans op een titel in de KZ2 eerder klein is, kunnen Rick Dreezen en Jonathan Thonon misschien wel een titel mee naar het kleine Belgen landje nemen. Voor Thonon zou het al de zoveelste in het rijtje zijn, al blijft een titel natuurlijk prachtig en is het voor Thonon ook al weer even geleden dat hij nog een mooie prijs pakte. Voor Dreezen wacht een eerste Wereldtitel nadat hij eerder dit jaar de Europese titel pakte. Wie weet kan hij doen wat Max Verstappen vorig jaar deed, en dat is de dubbel pakken!

Morgen starten de kwalificaties in de namiddag, AUTOSPORT.nl brengt verslag uit!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet