DKM

Karting: DKM: Jorrit Pex pakt vierde Duitse titel, ook van Leeuwen kampioen!

Jorrit Pex, Martijn van Leeuwen en David Beckman zijn vandaag in een koud en nat Genk Duits kampioen karting geworden. Tot vandaag was nog veel mogelijk in de eindstand maar de regen die vanochtend en vandaag uit de hemel viel bracht niet voor iedereen het gehoopte resultaat. Bovendien greep de wedstrijdleiding, die we normaal hoog aanschrijven, vandaag toch een paar keer heel vreemd in en werd de titelstrijd mede door de wedstrijdleiding beïnvloed. Niet tegenstaande mochten de kampioenen meer dan verdient hun trofeeën in ontvangst nemen en zagen we geweldige races van onze Nederlanders en Belgen!

Tekst: Philippe De Roeck

In de KFJ ging het vooral tussen Mick Junior en David Beckman om de titel. Beckman mocht race één vanaf pole starten terwijl Mick Junior pas vanaf P9 mocht vertrekken. Het draaide echter helemaal anders uit dan verwacht want Beckmann kwam slecht weg terwijl Junior in een mum van tijd de kop in handen had. Het regentalent van Mick Junior leek echter niet zo groot als dat van zijn vader (ene Michael Schumacher) en dus moest Junior al na enkele ronden de rol vooraan lossen. Juan Correa kwam er als eerste over, maar daarachter waren het de Nederlanders die op een natte baan de snelle tijden aan elkaar wisten te rijgen. Al snel kwam Jarno Opmeer vooraan postvatten en naar het einde toe nam hij zelfs de kop. Bard Verkroost ging hard in de regen en werd na Opmeer tweede, Juan Correa sloot de eerste race als derde af. David Beckmann als vierde en Mick Junior als vijfde. Na race één liep Beckmann dus opnieuw wat punten uit op Junior die nu in race twee alles op alles moest zetten. Dat gebeurde niet want in een mooie tweede finale lag Junior voor Beckmann toen die erg knap en in een rechtstreeks duel voorbij ging aan Junior. Ook de tweede finale werd gewonnen door Opmeer en opnieuw werd Verkroost derde. Michael Kuiper werd zesde in race één en pakte in race twee een knap podium met een derde plek. David Beckmann had aan een vierde plek genoeg om de DJKM titel opzak te steken. Bent Viscaal werd tiende, Charles Weerts veertiende, Max Weering zestiende, Kenny Roosens negentiende en Max Tuben 28e. De overige Nederlanders en Belgen haalde de finales van vandaag niet.

Jehan Daruvala ging Martijn van Leeuwen vooraf in de tussenstand maar van Leeuwen mocht race één wel voor Daruvala aanvangen. Alessio Lorandi won de eerste race vanaf pole. Martijn van Leeuwen nam geen risico's en finishte keurig als tweede. Andre Matisic werd derde. Daruvala verloor gelijk wat punten tot van Leeuwen, hij werd zesde. Shane Vandenbroek deed het uitstekend met een mooie negende tijd. Het leek wat op te drogen toen de tweede en beslissende race van start ging maar net voor het verzamelen op de grid begon het toch weer te regenen. We gingen van start en Martijn van Leeuwen ging van de baan in de eerste bocht, weg titel, dachten we. De wedstrijd leiding gaf meteen code rood voor enkele, kleine, ongevalletjes. Waarom dat gebeurde is nog altijd niet duidelijk, het ging om een race incident zonder ernstige gevolgen en dus was die rode vlag zwaar overdreven. Maar goed, na een babbeltje met de wedstrijdleiding gingen we weer van start. Dit keer ging Lorandi van de baan en opnieuw kwam de rode vlag naar buiten. Bovendien mocht er twintig minuten lang aan de karts gesleuteld worden alvorens we op één lijn voor de derde keer van start gingen. Die start was verschrikkelijk om zien, en dus werd de start opnieuw afgevlagd. Poging nummer vier, of vijf of zes... bracht wel succes. We waren vertrokken voor wat voor van Leeuwen een hele belangrijke race kon worden. Lorandi was snel weg maar van Leeuwen volgde mooi in het spoor. Beiden reden ze wat weg van een achtervolgende Egor Stupenkov die nog steeds een waterkansje op de titel had. Daruvala volgde nog verder op en had dan al door dat het wel eens heel moeilijk zou kunnen worden om nog kampioen te worden. Maar toen ging van Leeuwen in gevecht met Lorandi. Ze maakten wat contact maar konden beiden keurig verder. Van Leeuwen ging voorbij aan Lorandi maar Lorandi pakte de Nederlander al snel weer terug. Vanaf dat moment verloor van Leeuwen de aansluiting. Lorandi was gaan vliegen en won de wedstrijd. Stupenkov naderde vanaf dan snel op van Leeuwen en ging er in de laatste ronde nog voorbij. Stupenkov twee, van Leeuwen drie en Duits kampioen! Shane Vandenbroek deed het opnieuw goed en werd achtste, Benjamin Lessennes negende.

De Nederlanders waren in de KZ vandaag voltallig vooraan te vinden. De enige Belg die vandaag nog kans maakte op de titel, Rick Dreezen, kon niet schitteren voor zijn thuispubliek. De Europese kampioen kon zich niet vooraan handhaven en kwam eigenlijk niet in het stuk voor. Jorrit Pex pakt zo zijn vierde Duitse titel op rij en doet daarmee beter dan Dreezen die nog steeds op drie titels blijft steken. De eerste race werd knap gewonnen door Pex terwijl Dreezen moeilijk een vuist kon maken en uitviel. Simo Puhakka vond opnieuw de aansluiting met Pex in de tussenstand door tweede te worden. Verdi Geurts, Marijn Kremers en Guust Specken werden vierde, vijfde en zesde. Finn Kooijman achtste en Pepijn Steeman negende. Ook daarachter deden de Nederlanders het nog steeds goed met nog vijf Nederlanders in de top 20.
Race twee werd de race van Marijn Kremers. Pex kwam opnieuw goed weg, Puhakka iets minder. Hij moest gelijk Geurts en Kremers voor laten gaan. Kremers ging als eerste voorbij Pex, Geurts volgde iets later. Het viel vooraan wat uit elkaar, Pex nam geen risico's want Puhakka volgde achter Michele di Martino op P5. Naar het einde toe reed Geurts nog naar Kremers toe, hij bracht Pex mee maar er veranderde niets meer en zo won Kremers de laatste race van het seizoen voor Geurts en Pex. Jorrit Pex is dus zoals gezegd de nieuwe kampioen! Joey Hanssen reed onder Australische vlag, vandaar dat we hem in de vorige verslagen wat over het hoofd zagen. Niet tegenstaande deed hij het vandaag goed met een knappe zesde plek. Finn Kooijman werd achtste terwijl ook Yard Pex, Kevin Verhoeven, Guust Specken, Pepijn Steeman, Nick de Bruijn en Sam Claes een plek in de top 20 te pakken kregen. Rick Dreezen, Symen Wiggers, Thierry Delre, Roy van Dijk, Stan Pex en Jeroen Bos haalde het einde niet.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet