Rinus van Kalmthout

Karting: Moeilijk begin maakt Rinus van Kalmthout kansloos tijdens CIK FIA World Championship in Essay

actie zij 3400

Rinus van Kalmthout heeft, als het op kwalificatie aankomt, dit seizoen weinig geluk. Op een door oud rubber van een andere klasse te langzame baan waren de rijders uit zijn sessie zo'n 0,3 seconde langzamer dan in andere sessies, waardoor hij zijn races vanaf de 19e en 20e positie moest starten. Na races met wisselend succes miste Van Kalmthout in de Prefinale van het CIK FIA World Championship in Essay op een haar na de Finale.

Tekst: PR
Foto's: Alexandros Vernardis

De aanloop naar het CIK FIA World Championship in Essay verliep voor Rinus van Kalmthout en zijn team Keijzer Racing allerminst soepel. De vrachtauto van het team verongelukte op de weg naar Essay en brandde volledig uit, inclusief alle karts en materialen. Gelukkig kon de ongelukkige bestuurder tot ieders opluchting ongedeerd, maar wel geschrokken, uit de vrachtauto komen. Teammanager Willemjan Keijzer wist voor Van Kalmthout gelukkig snel een andere Zanardi-kart te regelen, de kart waarop James Pull vorig seizoen geracet heeft.

Met in totaal 94 KF-junioren uit zo'n 30 landen van over de hele wereld beloofde het CIK FIA World Championship in Essay een zeer zwaar evenement te worden. Het 1,2 km lange Circuit International d'Aunay Les Bois, 70 km ten noorden van Le Mans en beter bekend als Essay, is een vrij technisch circuit maar ligt Van Kalmthout wel goed.

actie 3399

In de vrije training op vrijdag moest de net 14 jaar geworden Van Kalmthout even wennen aan zijn nieuwe kart, maar hij wist al snel goede rondetijden te rijden en zag de kwalificatie met vertrouwen tegemoet. Toen hij echter zag dat hij de eerste van in totaal vier kwalificatiesessies moest rijden wist Van Kalmthout dat het moeilijk zou worden een echt goede tijd te rijden. "Net voor onze sessie reden de handikarts, een klasse voor rijders met een handicap", verklaart Van Kalmthout. "Deze karts rijden op banden met een hardere compound, waardoor wij minder grip hebben en de baan bovendien door veel vuil voor ons een stuk langzamer wordt. Tel daarbij op dat de eerste sessie sowieso meestal langzamer is dan de daarop volgende sessies en je weet dat wij het moeilijk zullen krijgen."

Na afloop van de kwalificaties bleek het gelijk van de jonge karter. De Belg Benjamin Lessennes, die de snelste was in de eerste sessie, kwalificeerde zich met zijn tijd als 16e overall. Van Kalmthout reed in die sessie de 13e tijd, goed voor de 57e positie overall.

In de eerste race ging de Hoofddorpse karter als 19e van start en in de derde bocht ging het voor hem mis, toen hij een fikse tik van achteren kreeg en de baan afvloog. Als laatste van de 30 coureurs kon hij zijn race wel vervolgen en nog enkele plaatsen goedmaken, maar een 24e positie was niet waarop Van Kalmthout gehoopt had.

actie 3398

In de tweede heat klapten in de tweede bocht een aantal rijders op elkaar. Van Kalmthout kon de gestrande rijders ontwijken, maar verloor daardoor wel de aansluiting met de coureurs voor hem. Gestart vanaf de 20e positie wist hij toch nog enkele rijders te passeren om als 15e te finishen.

Ook in de derde heat gooide een crash roet in het eten. Van Kalmthout was al opgeklommen van de 19e naar de 14e plek toen hij in een kluwen rijders terecht kwam en terugviel naar de 24e positie, waar hij ook finishte. In de op één na laatste vierde heat wist Van Kalmthout weer op te klimmen van de 20e naar de 15e positie.

In de vijfde heat lag Van Kalmthout na een prima start vanaf de 19e positie al direct 14e en met nog een hele race te rijden dacht hij dit keer wellicht naar de top tien te kunnen rijden. Helaas bleek hij in de eerdere races al het beste van zijn banden te hebben verbruikt en viel hij terug naar de 17e positie.

Zijn resultaten uit de vijf heats leverden Van Kalmthout een 30e positie op in de Prefinale en daarmee wist hij dat hij flink aan de bak moest om in de finale terecht te komen, want alleen de eerste 17 rijders kwalificeerden zich voor de finale van het CIK FIA World Championship.

actie 3397

Na een prima start ging Van Kalmthout op weg naar zijn doel en passeerde de ene na de andere rijder. Jammer genoeg was de Prefinale net te kort, want de zwart-wit geblokte vlag viel toen Van Kalmthout 19e lag en hoewel hij dus elf posities had goed gemaakt was dat net niet voldoende om de Finale te bereiken. De Finale werd een prooi voor de Britse coureur Amed Enaam, die net als in het Europees Kampioenschap met veel machtsvertoon zegevierde.

Het volgende evenement voor Van Kalmthout is over twee weken, in het Deutsche Kart Meistershaft op het circuit van Genk in België. "Ik hoop dat ik nu eindelijk eens niet in de eerste kwalificatiesessie terecht kom", lacht Van Kalmthout ondanks zijn teleurstelling.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet