Chrono NK 2-takt

Karting: Chrono: Mooie races ondanks magere startvelden tijdens Rotax Racing Days

KPX 4477

Het slot van de Rotax Racing Days vond vandaag plaats op de Landsard. Onder een dreigend wolkendek stonden er dit weekend vier races op het programma die zouden bepalen wie er kampioen werd. Voor de Rotax Senioren en Junioren hoorde daar een bijhorend WK ticket bij. De DD2 en KZ klassen vervoegden het deelnemersveld. Zij werkten het voorlaatste weekend van het NK af. Voor de DD2 staat er nog een race in Berghem gepland terwijl de KZ2 nog een keer in Genk aan de bak moet.

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis - kartfoto.nl

KPX 5350


Ook de MiniMaxen mochten hun vier races afwerken. In een mooi gevuld veld van zestien deelnemers pakte Kas Haverkort de pole. Kay van Berlo en Tijmen van der Halm reden naar een tweede en derde tijd. Haverkort was op zaterdag niet te stoppen. De jonge rijder, uitkomend voor Brand Racing, wist beide races te winnen. Tijmen van der Halm wist race één als tweede te eindigen terwijl Kay van Berlo derde werd. Haverkort won dus ook race twee terwijl het nu Kay van Berlo was die tweede werd voor Daan Willemse.

KPX 4741

Vandaag stonden er geen kwalificaties gepland, het dagtotaal van gisteren gold als startopstelling voor de eerste race. Kay van Berlo deelde de eerste rij met Haverkort, Daan Willemse vertrok als derde. Net voor de race begon het wat te regenen maar gelukkig brak de zware regen niet door en kon iedereen behoedzaam op slicks naar buiten. Ook vandaag stond er geen maat op Haverkort die in race één een mooie voorsprong bij elkaar reed. Daan Willemse wist knap voorbij te gaan aan van Berlo en werd zo tweede voor Kay van Berlo. In de vierde race, die opnieuw gewonnen werd door Haverkort bleef het veld wat langer samen. Dit maal verloor Willemse wat plekken. Hij moest genoegen nemen met een vijfde plek terwijl Kay en Glenn van Berlo tweede en derde werden.

KPX 4096

Met een miniem verschil ten opzichte van Luky Luke pakte Kuifje de pole. We hebben het dan natuurlijk over, respectivelijk, Daan Willemse en Richard Verschoor. Danny Kroes pakte P3 en had nog alle uitzicht op een ticket voor de World Finals. Amper acht Junioren verschenen gisteren aan de start van de eerste race. Verschoor wist twee keer te winnen, Willemse werd twee keer tweede terwijl Dylan Buys en Danny Kroes afwisselend derde en vierde werden.

KPX 5744

Het werd toen al duidelijk dat Verschoor de titel binnen had en dat Willemse zo goed als zeker tweede zou worden in de eindstand. Kroes had nog een waterkans en die benutte hij vandaag optimaal. Verschoor leidde het veld vanuit poleposition naar de lichten en maakte een goede start. Dat deed ook Kroes die voorin goed stand hield maar voorbij werd gegaan door Willemse voor P2. Kroes moest breed en verloor gelijk nog een plek aan Buys. Kroes raakte niet meer in zijn ritme en kon de kop niet meer bijhalen. Team TKP streefde naar een drie op een rij en kort voor het einde raakte Buys vrij makkelijk voorbij Willemse en Verschoor. In de laatste race van het kampioenschap mocht Verschoor weer doen waar hij zo goed in is, winnen. Kroes deed opnieuw verwoede pogingen om toch maar wat plekken goed te maken maar kwam in contact met Buys, verloor zijn voorbumper en moest naar de kant. Verschoor eindigt het kampioenschap met een winst, Willemse werd tweede en Buys derde.

KPX 4218

Dat er niet veel rijders nog kampioen konden worden was geweten maar het was toch schrikken toen we slechts vier Senioren aantroffen op de grid. Enkel Sam Schippers, Willem Jan de Loos, Roy Curfs en Christian Kuijer, die voor deze Racing Day terug in de TonyKart stapte, verschenen aan de start.
Sam Schippers reed zaterdag naar poleposition voor Roy Curfs, Christian Kuijer en Willem Jan de Loos. Het verschil tussen P1 en P4 bedroeg 0.165 seconden en dus zou het toch nog spannend kunnen worden. Sam Schippers had aan een tweede en eerste plek gisteren genoeg om de titel binnen te halen. Hij mag naar Valencia voor de GrandFinals maar ook de man op plek twee kreeg een ticket. Wie dat zou worden was nog niet bekend. Waar het gisteren Schippers was die mocht vieren was Willem Jan de Loos vandaag de snelste. Sam Schippers moest het in race één zonder powervalve doen. Het onderdeel dat de Max Senior motor wat meer power geeft ging stuk bij Schippers die zich niet kon handhaven en laatste werd. Kuijer pakte P2 al was dat al op geruime afstand van de Loos. Roy Curfs pakte de derde plek. Jeffrey Groothuis kreeg Schippers zijn motor weer helemaal strijd klaar voor de laatste race. Schippers maakte gelijk een goede start maar ook de Loos kwam sterk weg. In zijn weg naar voren verloren Schippers, Curfs en Kuijer wat tijd en dus was de Loos opnieuw vliegen. Kuijer werd nog tweede, Curfs derde en Schippers vierde.

KPX 5924

Ook de DD2 kon niet rekenen op een mooi deelnemersveld. Gelukkig maakten Jordi van Moorsel en regerend kampioen, Bryan Eerden, veel goed door erg mooie races te tonen. Het was Eerden die de pole pakte voor van Moorsel en Erwin Montfoort. Van Moorsel won race één, Eerden race twee en ook vandaag was de strijd erg spannend. Bij het team van Giel Bronder moest men al vroeg aan de slag met het lassen van de stoel steun. Dat euvel raakte net voor de eerste trainging verholpen. Eerden vertrok vanaf de pole maar moest al snel van Moorsel voor laten gaan. Eerden kon het tempo van Van Moorsel niet volgen en moest een gaatje laten. Ook Giel Bronder kwam dreigen bij Eerden maar een echte aanval kwam er niet. Race twee was weer wat spannender en van Moorsel wisselde regelmatig met Eerden voor de eerste plek. Uiteindelijk was het toch weer van Moorsel die het haalde voor Eerden en Giel Bronder. Bij de Masters kwamen Dennis Kroes en Wim de Rue in actie. Kroes won voor de Rue en pakt zo het Grand Finals ticket!

KPX 4494

In een super spannende KZ2 kwalificatie zette Finn Kooijman de snelste tijd op de tabellen. Jordi van Moorsel, die dit weekend in twee klassen aantrad, werd tweede, Ryan van der Burgt derde. Kooijman en van der Burgt deelden de winst in de eerste twee races, Jordi van Moorsel werd twee keer tweede. In de training vandaag, reed van der Burgt nog een motor vast. Gelukkig was de schade niet al te groot en dus verscheen de Redeker piloot aan de start van de eerste race vanmiddag. Het werd meteen een mooie race waarin van der Burgt een mooie voorsprong bij elkaar reed en de winst pakte voor van Moorsel en Kooijman. Ook de laatste race werd gewonnen door van der Burgt die opnieuw een mooi gaatje had tot Kooijman. Kooijman was in het begin in gevecht met van Moorsel maar die laatste moest dan toch genoegen nemen met P3.

KPX 4446

Ook de KZ2 plus kende een mooie gevuld veld. Edgar Oosting deed het op zaterdag goed door de pole te pakken. Peter Mastenbroek moest ruim een halve seconde toegeven maar startte wel keurig als tweede Guido Tenback zette de derde tijd neer. Edgar Oosting kende een perfect weekend en won alle vier zijn races. In de laatste race kwam hij wel slecht van de lijn want Peter Mastenbroek dook op kop door de eerste bocht. Later in de race viel Mastenbroek nog terug en zo pakte Oosting toch een vier op vier. Mastenbroek werd tweede in de eindstand terwijl Marco Tenback het haalde voor zijn broer Guido in de strijd om P3. Guido Tenback leek het meeste kans te gaan maken op een podium plek maar hij spinde in de eerste race van vandaag en moest zo tevreden zijn met P4.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet