Chrono NK 2-takt

Karting: Chrono: Spanning ten top in Kerpen

KPX 1118

In Kerpen werd dit weekend de zesde ronde van het Nederlands kampioenschap karting afgewerkt. Op de Erftlandring in Duitsland was het ditmaal opnieuw de KZ2 die de Rotax klassen kwam vergezellen. Ondanks een op bepaalde momenten dreigende lucht kan de Chrono organisatie terugblikken op een droog maar vooral geslaagd weekend.

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis – Kartfoto.nl

Gisteren werden de kwalificaties afgewerkt en dus kon iedereen de schakelaar vandaag op race modus zetten. Drie wedstrijden voor iedere klasse, dat stond er op het programma.

KPX 1386

Als eerste mocht de MicroMax aan de wedstrijden beginnen. In een mooie eerste finale was Janno Versluis de rapste. Tot op het einde van de wedstrijd was het steeds positie wisselen tussen beide talenten en dat zou ook voor de andere wedstrijden zo zijn. Mike van Vugt die vanaf pole vertrok werd vijfde na een lastige race. Race twee kwam dan weer op naam van Justin Polman. Ditmaal was het verschil net wat groter maar Versluis wist toch als tweede binnen te komen. Mike van Vugt maakte terug wat plekken goed en was tot op het laatste moment in gevecht met Versuils voor P2. Race drie, de laatste van de dag, was veruit de mooiste. Opnieuw ging het tussen Polman en Versluis om de winst. Het was steeds positie wisselen tussen beide heren. Versluis verdedigde knap maar ook wanneer Polman de kop in handen had moest Versluis alle zeilen bijzetten. Dat deed het Veka talent dan ook en dook in de slipstream van Polman naar de voorlaatste bocht. Daar plaatste hij een mooie geslaagde aanval om zo de leiding te pakken en die niet meer uit handen te geven. De dag winst was dus voor Janno Versluis voor Justin Polman en Mike van Vugt.

KPX 9588

Ook de MiniMax rijders gaven weer het nodige spektakel. De broertjes van Berlo startten de eerste race vanaf de voorste rij maar een makkie werd het niet. Glen van Berlo maakte een redelijke start maar Kay kwam minder goed weg en verloor meteen wat plekken. Glenn van Berlo kwam dan al snel onder druk van Jesper Hofland en Senna van Walstijn. Hofland maakte er een one man show van en had aan de streep ruim vijf seconden voor op van Walstijn en van Berlo. Ook race twee werd makkelijk gewonnen door Hofland. Daarachter was de strijd wel heel wat spannender. Glenn en Kay van Berlo konden zich opnieuw vooraan handhaven maar ook Tijmen van der Helm en Kenzo Aerts die in race één van elf naar P4 kwam kende een goede dag. Aerts kwam snel kort op van der Helm, en beide van Berlo's. In de strijd voor P2 waagde hij in de laatste ronde een veel te overmoedige poging om van der Helm voorbij te gaan. Beiden schoten ze van de baan en daar profiteerden Kay en Glenn van Berlo optimaal van. Zij werden tweede en derde, van der Halm moest definitief naar de kant. In de laatste race van het weekend pakte Hofland zijn derde zege. Het jonge talent verzekerde zich hiermee gelijk van de dagwinst voor Glenn van Berlo en Sanna van Walstijn.

KPX 0623

Richard Verschoor moest het dit weekend zonder zijn maatje Mats van den Brand doen. Die werkte immers zijn eerste WRC rally af in Duitsland. Het werd geen makkelijk weekend voor Verschoor, dat bleek al in de eerste race. Lars Schiefelbusch kwam goed weg en Verschoor volgde buiten om. Hierdoor kon hij meer snelheid aanhouden dan Schiefelbusch waardoor Verschoor de leiding overnam van Schiefelbusch die gelijk wat plekken verloor. En dan denk je, Verschoor op kop is onklopbaar en toch. Rowan Grinwis, Dylan Buys en Nick Dunker leverden vandaag schitterend werk en maakte het Verschoor verre van makkelijk. Toch was het Verschoor die het haalde voor Grinwis en Buys.

KPX 0795

In de tweede race kwam Luc Willemse vooraan postvatten. De verschillen waren dit keer nog kleiner maar na opnieuw een spannende race met heel wat verschuivingen haalde Vershoor het opnieuw voor Dylan Buys en Luc Willemse. In race drie leek Dylan Buys de klus dan eindelijk te kunnen klaren maar Verschoor was hem opnieuw net te snel af en pakte zo de derde winst van het weekend. Nick Dunker werd derde, Luc Willemse vierde. Uiteraard haalde Richard Verschoor het in het dagtotaal en uiteraard werd Dylan Buys tweede. Dankzij de twee sterke laatste wedstrijden werd Nick Dunker derde.

KPX 0832

Bij de Senioren was Willem Jan de Loos de snelste in de eerste race. Dennis Tijs die vanaf de pole vertrok werd tweede en Dave Blom die op Kerpen nog wat last van de ribben had verzekerde zich van P3. Sam Schippers die vanaf de eerste rij vertrok werd vierde. Ook in de tweede race mocht de Loos weer aan het feest. Schippers werd tweede maar moest wel alles uit te kast halen om zich te verzekeren van die plek. Schippers verdedigde hevig, volgens enkele rijders té, hevig, maar pakte dus wel P2 voor Tom Meijer die sterk terugkwam. Dennis Tijs vocht lange tijd een fel duel uit met Schippers en werd vierde.

KPX 2139

Willem Jan de Loos was ook op Kerpen uitstekend onderweg. Hij maakte een goede start en kwam als eerste door terwijl daarachter Sam Schippers een flinke klap te verwerken kreeg en helemaal terug viel. Tom Meijer die als derde vertrokken was kwam traag op gang en kon zich niet langer bij de kop handhaven. Hij zou later als schuldige aangewezen worden voor de klap met Schippers en zo werd hij uit alle uitslagen geschrapt. Dave Blom vocht zich mooi terug naar voren en pakte een sterke tweede plek. In het tweede wedstrijd deel kwam hij steeds korter bij de Loos maar een aanval plaatsen lukte niet. P2 dus voor Intrepid rijder terwijl Tijs opnieuw derde werd. De Loos won uiteraard het dagklassement voor Dennis Tijs en Dave Blom.

KPX 1881

Ook in de Max Olympisch was de strijd best spannend. Drie verschillende winnaars kende deze klasse en zo bewees ze nog maar eens dat ondanks het matige veld er altijd veel plezier gemaakt kan worden op een hoog niveau. Michael Pen trok uiteindelijk aan het langste eind na het winnen van race twee. Ryan Gomes werd tweede in de eindstand terwijl Kimberly Arnold na een knappe winst in race drie, derde werd in de uitslag.

Edgar Oosting pakte gisteren een sterkeKZ2 Plus pole met redelijk wat verschil tot op P2. Lang kon de Birel rijder echter niet genieten van die eerste plek. Na een sterke start kreeg hij al snel de 'meatball' getoond wat wijst op een technisch mankement. Einde wedstrijd voor Oosting terwijl Benno Ridder de winst pakte. Constant rijden gaf uiteindelijk de doorslag want aan drie tweede plekken had Peter Mastenbroek genoeg om het dagklassement te winnen. Benno Ridder en Marco Tenback werden tweede en derde en maakte daarmee het podium compleet.

KPX 0077

In de KZ2 verschenen heel wat toppers aan de start. Joey Hanssen, die tegenwoordig snelle Australische motoren maakt, Ryan van der Burgt, Jordi van Moorsel en Dylan Davies zijn maar enkelen van hen. De pole voor race één was voor nog zo een snelle kerel, Finn Kooijman. Jordi van Moorsel mocht mee op de eerste rij maar kende in de opwarmingsronde een probleem met de koppelingsbakel. Hij moest even naar de kant en startte de race achteraan. Arjan Kievitsbosch kwam in die race uitstekend weg en pakte de kop. Finn Kooijman viel in een matige openingsronde fel terug maar lag al snel weer op P9. Vooraan nam Ryan van der Burgt de kop over van Kievitsbosch en won. Kievitsbosch werd tweede en Finn Kooijman die ijzersterk terug kwam derde. Jordi van Moorsel kwam als zesde over de streep!

KPX 2066

In race twee zette Kooijman weer de puntjes op de i door vol voor winst te gaan. De CRG coureur slaagde daar ook in en pakte de eerste winst van het weekend. Jordi van Moorsel werd knap tweede, Ryan van der Burgt derde. Na tien ronden moest Arjan Kievitsbosch overigens al naar de kant. Regen of niet? Dat begon zo stilaan de vraag te worden voor de start van de laatste race van het weekend. Het bleek uiteindelijk gewoon wat te druppen, niks onoverkomelijks voor de heren in de KZ2. Finn Kooijman en Jordi van Moorsel maakte er een spannende finale van. Die werd uiteindelijk beslecht in het voordele van Kooijman die won voor van Moorsel en Hanssen. Kooijman haalde het ook in de daguitslag voor Ryan van der Burgt en Jordi van Moorsel!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet