Rinus van Kalmthout

Karting: Rinus van Kalmthout mist op Oschersleben snelheid in tweede finalerace

rvk osl 1708 b

 

Op kartcircuit Etropolis Motorsport Arena in Oschersleben heeft Rinus van Kalmthout afgelopen weekend de derde ronde gereden in het DKM, de hoogste Duitse kartklasse. In het sterke veld van 44 karters, waaronder vrijwel de gehele Europese top en zelfs enkele toppers uit Amerika, Rusland en China, liet de 13-jarige Hoofddorper tijdens de heats met een 7e en 10e positie zien met de beste rijders mee te kunnen. Ook in de eerste finalerace op zondag eindigde Van Kalmthout op een keurige 9e plaats, maar in de tweede race verliep het niet zoals gehoopt. Mede door een zeer zware straf van 10 seconden omdat hij een andere rijder iets opduwde, finishte Van Kalmthout de tweede finalerace als 28e.


Fotografie: Michael Melis

De iets meer dan een kilometer lange Etropolis Motorsport Arena bij het bekende circuit van Oschersleben is de meest oosterlijk gelegen race op de kalender van Rinus van Kalmthout. Het is een korte, snelle baan waarop het niet eenvoudig is om in te halen. De jonge karter reed nog niet eerder op deze piste.

rvk osl 1708 c

In de kwalificatie reed de Keijzer Racing-coureur een goede rondetijd, viertiende achter de poleposition. In een sterk veld als bij dit hoog aageschreven Duitse kampioenschap betekenen enkele tienden echter al snel vele startposities, want Van Kalmthout werd met zijn tijd 9e in zijn sessie en 17e overall.

In de eerste race op zaterdag reed Rinus van Kalmthout een goede wedstrijd, met een nette 7e positie en snelste Nederlander als resultaat. Ook de tweede race op zaterdag reed Van Kalmthout een sterke race, met rondetijden die slechts 0,013 langzamer waren dan de Duitse winnaar David Beckmann. In de voorlaatste ronde klom hij na een prachtige inhaalactie van de 10e naar de 9e plek. In de laatste ronde wilde hij nog een positie goedmaken, maar beide rijders raakten elkaar en daardoor verloor Van Kalmthout wat snelheid. In plaats van als 8e kwam hij nu als 10e over de finish, waarmee hij de eerste race op zondag ook als tiende mocht starten.

In de eerste finalerace op zondagochtend klom Van Kalmthout na een prima start op naar de 7e plaats. Halverwege de race kwam hij echter in druk verkeer, waarna hij terugviel naar de 13e positie. Na een sterke tweede helft van de race wist hij zich terug te vechten naar een keurige 9e plaats.

rvk osl 1708 a

 

In de tweede finalerace moest Van Kalmthout starten vanaf de vijfde startrij. Hij had een redelijk goede start, maar terwijl hij in alle voorgaande races en de kwalificatie een goede snelheid had laten zien, lukte dat nu helaas niet meer. Hij verloor enkele posities en kwam als 17e over de finish. Na de race bleek hij ook tien seconden straf te hebben gekregen, omdat hij een andere rijder even opgeduwd had, waardoor hij als 28e geklasseerd werd.

Rinus van Kalmthout was uiteraard teleurgesteld: "Deze race liep het niet lekker. Ik had het beste van mijn banden al gebruikt, maar daar lag het niet alleen aan, ik vond de juiste racepace gewoon niet. Dat ik dan ook nog zwaar bestraft word voor opduwen is echt belachelijk. Sophia Flörsch geeft mij zo'n harde zet dat ik bijna de pitstraat in vloog en krijgt geen straf. Er wordt hier helaas met twee maten gemeten. Erg jammer, volgende race hoop ik weer in de top tien mee te strijden."

Die volgende races voor Rinus van Kalmthout zijn weer in het DKM, ditmaal op het circuit van Kerpen in Duitsland in het weekend van 13 en 14 september.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet