Diversen

Karting: Diversen: Sterke vierde plek voor Tuur Stalmans op EK MiniMax

10402668 655143431221316 3868186699847545802 n 2

Tuur Stalmans heeft er een uitstekende MiniMax Eurofinale opzitten. De jonge Belg kwam afgelopen weekend in actie op het Speedworld circuit in Oostenrijk om er deel te nemen aan het Europees kampioenschap MiniMax. Na een sterke kwalificatie en de daaropvolgende heats werd hij vierde in de finale op zondag. Een onverhoopt maar schitterend resultaat voor de elf jarige EGP rijder.

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Dimitri Stalmans

Ruim veertig deelnemers zakten afgelopen weekend af naar Oostenrijk voor het Europees kampioenschap MiniMax. Onder hen ook Tuur Stalmans.
"Woensdagmorgen begonnen we met de verkenning van de piste en rond de middag zijn we begonnen met de vrije trainingen. Ik wist vrij snel goede tijden te draaien op een voor mij onbekende baan, ik was helemaal klaar voor de trainingen op donderdag"!
We hadden die dag acht vrije trainingen. Tuur voelde meteen dat het goed dat met zowel de afstelling van de kart als de motor. Vol spanning keken we uit naar vrijdag!

Drie trainingen werden er nog afgewerkt alvorens de kwalificaties plaatsvonden."Ik hoopte op een plaats in de top 20, aangezien ik als 11 jarige de jongste rijder was in de Minimax klasse. Ik moest het gevecht aangaan met rijders die reeds kampioen waren in hun land. In een veld van 42 rijders uit dertien landen haalde ik de tiende tijd! Daar was ik best tevreden mee, maar er zat meer in, dat voelde ik meteen."
Ook zaterdag mocht er nog getraind worden alvorens drie heats af te werken.
Stalmans onderging de nieuwigheden en moest proberen heelhuids doorheen de heats te komen om in de prefinale zo ver mogelijk van voor te kunnen starten."In de eerste heat mocht ik startten op P6 en reed ik naar P4. In heat twee startte ik op P5 en dit resulteerde in een mooie 4de plaats. In heat drie startte ik op de 5de plaats en na een aantal mooie inhaalacties kon ik de dag eindigen met een mooie tweede plaats. Op dat moment wist ik dat het goed zat. Dit resulteerde in een P4 overall voor de prefinale."

foto 2

"Op zondag volgde dan de prefinale en de finale. In tegenstelling tot de heats worden in de pre-finale geen punten voor het kampioenschap uitgereikt, maar ik was me ervan bewust dat de uitslag bepalend was voor de startopstelling van de finale. In de prefinale startte ik op P4. Ik heb de ziel uit mijn jonge lichaam gereden en voor elke plaats gevochten aangezien mijn start niet zo goed was. Ik kwam de eerste bocht uit als zevende, dit door toedoen van de rijder voor me. Ik moest dus meteen terug aanvallen om de kansen op succes gaaf te houden." Stalmans deed wat hij moest doen en vocht zich een weg terug naar voren en behaalde wederom de vierde plek. Dat was meteen de startplek voor de finale later op de middag. "Ik wist dat ik in die finale feilloos moest rijden. Ik kwam dan ook heel geconcentreerd aan de start. In de eerste bocht viel ik terug naar P6 maar ik vocht voor elke plekje en kwam terug tot P4." Net geen podium dus voor Stalmans maar wel een schitterende prestatie in wat voor hem een volledig nieuw kampioenschap was. "Ik wil hierbij Wim Eyckmans en het EGP team bedanken voor de ondersteuning en de coaching voor en tijdens dit EK. Het is een eer voor mij om het EGP Racing team en de CRG kleuren te mogen verdedigen tijdens deze internationale wedstrijd en tevens voor mij de eerste wedstrijd in het buitenland. Ook aan allen die achter me staan en die me tijdens de wedstrijden zowel in binnen als buitenland een hart onder de riem steken een hele grote dankjewel!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet